Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przewinięcie transformatora zasilającego - Rotel RX-850A

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Przewinięcie transformatora zasilającego - Rotel RX-850A

Witam,
    Poszukuję zakładu w Warszawie lub okolicach, który przewinąłby mi trafo zasilające do amplitunera. Poleciało mi uzwojenie pierwotne lub bezpiecznik termiczny. Nie chcę sam rozbierać trafa bo mogę uszkodzić i będzie do wywalenia. Wolę aby to zrobili fachowcy i sam później zamontuje.

Będę wdzięczny za jakieś namiary.

Pozdrawiam,

J

Nie zastanawiałeś się nad zmianą trafa na inne?
    Używane trafko z jakiegoś ampli znajdziesz taniej niż takie przezwajanie starego.

Skomentuj

A znajdziesz na takie napięcia jakie tam są :) ?

Skomentuj

A jakie tam są?
        Trzeba by znaleźć serwisówkę i sprawdzić jakie napięcia.
        Niewielka różnica napięć też może być.

Skomentuj

Zgadzam się jakaś nie wielka różnica może być ale tam masz kilka albo i więcej napięć i wszystkie muszą być w tych w miarę wąskich widełkach .

- - - - - aktualizacja - - - - -

Tym bardziej że to amplituner więc masz co najmniej 3-4 napiecia np. sekcja radiowa, końcówka mocy, przedwzmacniacz, wyświetlacz.
          Last edited by Oskar29; 07.03.2019, 07:53.

Skomentuj

Bez przesady, tam transformator ma w zasadzie dwa uzwojenia.
            - Podstawowe to podwójne (do zasilania praktycznie całości) jakieś 2x33V AC (bo kondy w zasilaniu na 50V) prądu nie wiem ile, ale bezpieczniki 5A, to pewnie ze 3A potrzeba.
            - Drugie uzwojenie wtórne zasila tylko żarzenie wyświetlacza VFD.

Skomentuj

Czasem może wyjść tak że firma zrobi nowy za tą kasę co naprawa wyniesie. Napisz do firm które produkują transformatory jak np toroidy, zapytaj czy usługi serwisowe też wchodzą w grę.
              Dziwne że trafo padło, prędzej ten bezpiecznik co w trafie jest. Transformatory to urządzenia o dużej wytrzymałości i przeciażalnosci.
              Jak nikt Ci się naprawy nie podejmie to rozbierz go sam bo i tak na straty pójdzie a może naprawisz sam.

Skomentuj

Zamieszczone przez jajaceek Zobacz posta
                Poleciało mi uzwojenie pierwotne lub bezpiecznik termiczny.
                A nie bawiłeś się przypadkiem przełącznikiem zasilania 230V/120V ?

Skomentuj

Jeśli to bezpiecznik termiczny to kiedyś popełniłem takie coś

Znalazłem drut uzwojenia z którym połączony był bezpiecznik i zrobiłem obejście
                  Wymagało to wyskrobania trochę plastiku karkasu ale się udało Oczywiście nie jest to żadna porada i robisz to na własną odpowiedzialność :)
                  Last edited by qudlaty; 07.03.2019, 13:39.

Skomentuj

Zamieszczone przez tytka Zobacz posta
                    Bez przesady, tam transformator ma w zasadzie dwa uzwojenia.
                    - Podstawowe to podwójne (do zasilania praktycznie całości) jakieś 2x33V AC (bo kondy w zasilaniu na 50V) prądu nie wiem ile, ale bezpieczniki 5A, to pewnie ze 3A potrzeba.
                    - Drugie uzwojenie wtórne zasila tylko żarzenie wyświetlacza VFD.
                    Tylko dwa? To ciekawe. W takim razie nie jest tak źle :) .

Skomentuj

Tak według instrukcji serwisowej, to nie "wypasione" trafo.

Skomentuj

To bez problemu znajdziesz takie które podejdzie do 50zł.
                        Wątpię aby ktoś się podjął naprawy taniej.
                        Jakiej mocy jest trafko według serwisówki?
                        Może coś u siebie znajdę jeśli będziesz chciał.

Skomentuj

Ten fragment serwisówki, który znalazłem, nie podaje mocy trafa, jest tylko podane oznaczenie TT-253GF. Ale sądząc po mocy wzmacniacza to pewnie nie więcej niż 150, góra 180VA.

Skomentuj

180wat. Jest napisane z tyłu :p .

Skomentuj

Jakie napięcie pomocnicze powinno mieć? Główne w zakresie 2x30-33V powinno wystarczyć.

Skomentuj

Z tym napięciem pomocniczym nie mam pewności, nie ma tego podanego w tych dokumentach, które mam. A z tego co pamiętam, to często do żarzenia wyświetlaczy lampowych, stosowane były napięcia na poziomie 3,5-4V AC

Skomentuj

Czaruję...