Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Streaming audio po WIFi do starego wzmacniacza

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Streaming audio po WIFi do starego wzmacniacza

Cześć,

Temat dotyczy rozwiązania problemu bezstratnego (lub prawie) przesyłania audio wysokiej jakości do starego wzmacniacza.

Mam wyprowadzony kabel RCA-Jack i podłączam sobie telefon (android), laptopa i w ten sposób odtwarzam muzykę (czy to z jakiegoś odtwarzacza softowego czy z deezera, spotify itd.), co jest mega niewygodne, bo mam podpięte do kabla urządzenie mobilne😉 To co na wyjściu źródła, to na wejściu wzmacniacza, tylko bezprzewodowo. I chyba BT odpada. Zacząłem czytać o WIFI - może to jest pomysł. Ostatnio też kupiłem DAC, mam też układ konwersji USB-I2S... macie jakieś pomysły nie za milion złotych? Może jakiś preamp?

Pozdrawiam

Lestad

15 minut temu zakupiłem Chromecast Audio, właśnie do streamowania Tidala, Spotify...
    Łączy się to z WIFI, telefon działa wtedy jako "pilot".
    Posiada wyjście minijack + optyczne - nie można używać jednocześnie bo to gniazdo zintegrowane.
    Wyjście analogowe jest dość dobre, natomiast po optyku bez żadnych strat w jakości.
    Testy z pomiarami pasma:
    http://archimago.blogspot.com/2016/0...ast-audio.html
    http://archimago.blogspot.com/2016/0...-audio_27.html

W 100% lepsze rozwiązanie niż BT, a tym bardziej podłączanie telefonu kablem :)

Skomentuj

Cześć,
      ja do starej wieży podłączyłem RaspberryPI Zero + dac I2S ES9023 - zainstalowałem na tym piCorePlayer'a - działa na tym streaming z NAS, Spotify, Tidal i inne dodatki (wymagane konto na mysqueezebox). Ewentualnie możesz postawić raspbiana + spotify connect.

Ja mam podłączone po RJ45, ale możesz użyć dongle'a Wifi (jak masz w domu), albo kupić jakąś lepszą malinę z wbudowanym Wifi.

Jakość dźwięku rewelacyjna, jak na taki tani zestaw.

DAC od chińczyka - https://pl.aliexpress.com/item/ES902....13339.82199.0

Skomentuj

Jak ethernet podłączasz od pi zero?

Skomentuj

Dzięki za info. A sterowniki dla Pi pod tego DACa? Ruszyło to bez?

Skomentuj

Do pi podpinasz usb i2s do tego daca, instalujesz moode, volumio itp i gra muzyka.

Skomentuj

Odebrałem właśnie Chromecasta Audio. Działa pięknie.
              Są 2 możliwości przesyłania dźwięku jeśli chodzi o Tidala.
              1. w Tidalu można kliknąć ikonkę przesyłania na inne urządzenie (maksymalna jakość to HiFi)
              2. ustawić w Androidzie "przesyłanie ekranu", w tym przypadku oczywiście przesyłany jest tylko dźwięk ze wszystkich aplikacji, a Tidal działa w trybie Master, czyli z najwyższą możliwą jakością.
              Spotify również działa w dwóch powyższych metodach, ale tam nie ma różnicy w jakości.
              Youtube działa tylko w drugim przypadku.
              Nie chcę nikogo zniechęcać do maliny, ale tutaj jest proste podłączenie światłowodowe do daca czy amplitunera i działa od kopa.

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
                Jak ethernet podłączasz od pi zero?
                Sorki - wydawało mi się, że to jest zero, a to Raspberry Pi B - już zapomniałem, bo dosyć dawno to robiłem...

Zamieszczone przez Lestad Zobacz posta
                Dzięki za info. A sterowniki dla Pi pod tego DACa? Ruszyło to bez?
                Nie potrzebne są żadne sterowniki - podłączasz to po i2s wybierasz z listy sndrpihifiberry i śmiga :)

Skomentuj

piCorePlayer+LMS ze skinem Material(LOGITECH MEDIA SERVER) postawione na RPI 3B+. Do tego DAC z własnym Masterclock: https://geekworm.com/products/raspbe...xpansion-board

=TIDAL, YOUTUBE (DŹWIĘK) z własną biblioteka z dysku NAS lub z pendrive.

Zrzuty ze sterowania z telefonu. Z PC wrzucę w drugim poście

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

- - - - - aktualizacja - - - - -

Skomentuj

Zamieszczone przez Ariel616 Zobacz posta
                    piCorePlayer+LMS ze skinem Material(LOGITECH MEDIA SERVER)
                    Czyli ten soft posiada też możliwości MPD?
                    Da się do tego streamować z telefonu + oczywiście obsługa wymienionych serwisów?

Wygląda to wszystko ciekawie, tylko że działa to tylko na Malinie?

Skomentuj

Jeśli dobrze rozumiem to to jest właśnie MPD.

piCorePlayer to Linux który zajmuje 12mb i w pełni ładuje się do RAM więc możesz odcinać zasilanie kiedy chcesz.
                      Na tym stawiany jest LMS jako serwer i używając odtwarzacza SQUEEZELITE (może być z klasycznym skinem lub material tak jak pokazałem) puszczany muzykę.

Zatem jest to jednocześnie i klient i serwer. tego co wiem to po zainstalowaniu dodatków można puścić na tym wszystko z upnpn lub dlna, tylko nie widzę celu, bo wszystko już masz. Chyba że masz TV z dlna to wtedy można odtwarzać filmy i mieć dźwięk na DAC.

Telefon, tablet, pc czy cokolwiek innego jest wyłącznie pilotem który obsługuje to przez przeglądarkę. Muzyka jest streamowana z dysku sieciowego, pendrive lub bezpośrednio z serwerów TIDAL, Spotify, etc.

Np. 192.168.1.199 logujesz się na piCorePlayer Linux żeby zarządzać Linuxem i DAC
                      a 192.168.1.199:9000 lądujesz już w odtwarzaczu

Skomentuj

Zamieszczone przez Ariel616 Zobacz posta
                        Muzyka jest streamowana z dysku sieciowego, pendrive lub bezpośrednio z serwerów TIDAL, Spotify, etc.
                        Tak się składa, że teraz MPD śmiga mi na OrangePi PC z I2S, tylko właśnie nie chciałbym przechodzić na system typowo pod odtwarzacz, gdyż tu mam kilka innych istotnych usług sieciowych, ale fakt podpięcia pod to serwisów muzycznych brzmi dość ciekawie, jakby to jakoś dało się dograć do obecnego sprzętu i softu (ARMBIAN), to byłoby całkiem nieźle.

Skomentuj

Doinstaluj LMS'a, skonfiguruj w nim mpd jako odtwarzacz i streaming będzie śmigał

Ewentualnie zainstaluj samo librespot, to będziesz miał obsługę Spotify.

Skomentuj

U mnie ma być tak:

WIFi - spotify, deezer czy coś innego -> RPi (telefon jako pilot, Volumio) -> konwerter kolegi 3lite -> DAC (AK4490EQ AK4490 II2S) -> wzmacniacz po RCA (technics SU-V8, taaa wiem, że ta firma to wiocha, ale proponuję najpierw poczytać i posłuchać właśnie tego wzmacniacza)-> głośniki Pylon Saphire lub/i headamp Redukcji szumów (oczywiście równolegle do wzmacniacza)...

Wszystko upchnę w obudowę starego tunera Technicsa i będzie miodzio.

Dlaczego tak? Teoretycznie z maliny mógłbym poprostu wyjść po I2S na DAC, ale tak będę miał sterowanie volume?... może się mylę, ale będzie lepiej tak, no i już kupiłem konwerter i wszystkie klocki wypisane powyżej 😉

Będzie działać? I powinno mieć jakość... wystarczającą.

Skomentuj

Zamieszczone przez piotreq123 Zobacz posta
                              Odebrałem właśnie Chromecasta Audio. Działa pięknie.
                              Są 2 możliwości przesyłania dźwięku jeśli chodzi o Tidala.
                              1. w Tidalu można kliknąć ikonkę przesyłania na inne urządzenie (maksymalna jakość to HiFi)
                              2. ustawić w Androidzie "przesyłanie ekranu", w tym przypadku oczywiście przesyłany jest tylko dźwięk ze wszystkich aplikacji, a Tidal działa w trybie Master, czyli z najwyższą możliwą jakością.
                              Spotify również działa w dwóch powyższych metodach, ale tam nie ma różnicy w jakości.
                              Youtube działa tylko w drugim przypadku.
                              Nie chcę nikogo zniechęcać do maliny, ale tutaj jest proste podłączenie światłowodowe do daca czy amplitunera i działa od kopa.
                              a jak wygląda przesyłanie dźwięku z PC ?

Skomentuj

U mnie ma być tak:

WIFi - spotify, deezer czy coś innego -> RPi (telefon jako pilot, Volumio) -> konwerter kolegi 3lite -> DAC (AK4490EQ AK4490 II2S) -> wzmacniacz po RCA (technics SU-V8, taaa wiem, że ta firma to wiocha, ale proponuję najpierw poczytać i posłuchać właśnie tego wzmacniacza)-> głośniki Pylon Saphire lub/i headamp Redukcji szumów (oczywiście równolegle do wzmacniacza)...

Wszystko upchnę w obudowę starego tunera Technicsa i będzie miodzio.

Dlaczego tak? Teoretycznie z maliny mógłbym poprostu wyjść po I2S na DAC, ale tak będę miał sterowanie volume?... może się mylę, ale będzie lepiej tak, no i już kupiłem konwerter i wszystkie klocki wypisane powyżej [emoji6]

Będzie działać? I powinno mieć jakość... wystarczającą.
                                Nie będzie, bo jedyna sensowna obsługa Tidal jest na LMS. volumio, miodem, rune ma obsługę Tidal jako streaming bubbleupnpn.

Chyba że wystarcza Ci MP3 ze Spotify to dowolną dystrybucja to ogarnie.

Skomentuj

Na Volumio jest kiepsko z obsługą Tidal'a...

Ewentualnie, jak sprzęt będzie tam, gdzie TV, to możesz postawić najnowszego libreelec'a - będziesz miał obsługę Tidal'a (dodatek tidal2), Spotify, Youtube, Netflix, itd.

Jeżeli TV ma HDMI-CEC, to dodatkowo będziesz miał obsługę pilotem od telewizora - oczywiście do słuchania muzyki nie musisz go włączać - sterowanie jest możliwe telefonem (Yatse).

Co do sterowania głośności, to lepiej to robić to z poziomu wzmacniacza...

Podłączenie najlepiej zrobić tak: RPi -> konwerter -> DAC.

Skomentuj

No tak, tylko, że 40 latni wzmak, nie posiada pilota...

Ale może, dla uporządkowania.

Chciałbym na malinie uruchomić serwis streamingowy i tu pytanie jaki? Założenia są nastepujące:

1. Najwyższa możliwa jakość
                                    2. obsługa na RPI
                                    3. sterowanie z telefonu
                                    4. dodatkowo netflix byłby ok, ale bez konieczności.

I teraz - jaki serwis wybrać i jaki software mam do tego postawić na malinie?

Skomentuj

No tak, tylko, że 40 latni wzmak, nie posiada pilota...
                                      O tym nie pomyślałem..., ale niezależnie, jaki wariant soft'u i podłączenia wybierzesz, to będziesz miał możliwość regulacji głośności z telefonu.

Jeżeli chodzi o jakość dźwięku, to lepiej korzystać z Tidal'a.

Co do softu, to instalacja jednego i drugiego zajmuje parę minut, więc możesz sprawdzić, która wersja Ci odpowiada - generalnie albo PiCorePlayer, albo libreelec w wersji 9.x.
                                      Last edited by jucez; 20.03.2019, 12:58.

Skomentuj

Tak, to mam już piCorePlayera, LMS, deezer smiga - ale na razie (idzie z chin) bez DAC i jakość,.... no trochę trzeszczy

Skomentuj

Czaruję...
                                        X