Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

miekki start transformatora

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

miekki start transformatora

Wiem, ze na forum niedawno to juz bylo ale nie dowiedzialem sie tego co dla mnie istotne.
    Czy ktos moglby mi wytumaczyc zasade dzialania tego ukladu bardzie szczegolowo. Czy to jest cos podobnego jak opuznione zalaczanie glosnikow?

Cytat z EP:

"Poniewaz w momencie wlaczania zasilacza filtrujace kondensatory elektrolityczne sa rozladowane, stanowia pozorne zwarcie. Takze transformatory duzej mocy pobieraja w momencie wlaczenia prad o wiele rzedow wielkosci wiekszy od ich pradu nominalnego."

Miekki start powoduje ze przez chwile prad plynie przez rezystor o duzej obciazalnosci, czyli jest on ograniczony zeby nie wywalilo bezpiecznikow, a po chwili rezystor zostaje zwarty i prad plynie normalnie.

Nie wiem czy zrozumiales. Jak cos to odsylam do EP 3/99 Jest tam przedstawiony wlasnie taki uklad miekkiego startu. Jak ktos chce ten artykul to wysle na maila.

Skomentuj

haj maciek, wyslesz mi ten artykuł ?? piotr001@tenbit.pl

Skomentuj

to jest ten artykul w pdf 90kilo
        Załączone pliki

Skomentuj

Mam ten układ,pozostał na poólce,po odłączeniu zasilania napiecie na kondensatorze zasilajacym przekażnik to jakies 130v a odłaczenie stykow nastapi wowczasgdy spadnie ono ponizej 9v,wiec troche czasu to trwa,dlatego układ ten mi nie przypasował.Najlepsze jest to ze załącza on dopiero po przekroczeniu ok 60V.Tolerancja jak w morde szczeli,mi sie to niepodoba,uklad raczej nalezałoby przerobic,alko znalezc cos lepsiejszego.

[ Dodano: 2005-02-18, 23:42 ]
          Na elektrolicie <wiadomo którym>jest ok 130voltów,
          gdzies na elektrodzie ktos napisal ze mozna dac tam elektrolit na 25V,hmm dobrze ze ja dałem 100Voltowy dla przestrogi,elektrolit 1000u na 230V to mjatek,no chybaze ktos wylutuje dwie sztuki z zasilacza komputerowegi i połaczy rownolwgle <maja mniejwiecej po 400u/230V> ale za duzo miejsca to zajmuje,nie ma jak wlutowac na płytce,trzeba montowac na kabelkach, a tak wlasnie powstaje pajk z wyprostowana prawie siecia na sobie, znaku bezpieczenstwa raczej nikt by tu nie przyznał,potencjalne zagrozenie porazeniem gotowe.
          Powodzenia

[ Dodano: 2005-02-18, 23:55 ]
          najlepiej bedzie samemu zaprojektowac jakis uklalad z przekaznakiem zasilanym z napiecia za transformatorem,nalezy obliczyc odpowiednia stała czasowa < T=R*C [s] wartosci nalezy podstawiac w jednostach podstawowych czyli Om i Farad,wynik jest w sekundach,T inaczej tał czyli stała czasowa ładowania<ładowanie wukładnicze bo przez rezystor,na to tez jest wzór,wynik wychodzi w sekundach>
          i cosik zeby go po wyłączeniu zasilania wmaire szybko rozładowało,lub niskie napiecie ktore szybka upłynie oraz przekaznik ktory ma wazki zarkes sterowania.

Skomentuj

Moze to was zainteresuje :
            Załączone pliki

Skomentuj

te wszystkie układy mają wade w przypadku awarii przekaźnika liczcie się z pozarem w mieszkaniu......

Skomentuj

Sound Wave, mi siei troszke przytopił dywan od rozgrzanego do czewonosci rezystorka, wydaje mi sie ze układ szafika to mniejwiecej tosamo co pdf elmera

Skomentuj

hej maciek jesli mozesz wyslij mi ten artykul na emaila batmanmen@wp.pl

Skomentuj

z tym, ze za mostkiem nie ma 230V

Skomentuj

tam tez nie było 230 :) ,looknij na schemat

[ Dodano: 2005-02-19, 22:59 ]
                      one sie niczym nie roznia,nie wiem czy te 40V kondensatory wytrzymaja ,u mnie jak pisałem było na nim 130V stałego,hmm
                      potrzeba nam praktykanta zeby sprawdził :P

Skomentuj

C1 na 350V to tylko tak dla sciemy

... znalazlem jeszcze takie cos :
                        Załączone pliki

Skomentuj

Nie chcę być złośliwy ale jak tak patrzę to się dziwie.Czy za 35 zł warto się męczyć?Za tyle kupiłem gotowy układ Indela.Wiem,elementy taniej dużo wyjdą,ale jedno ale,czas i to motanie.Czy naprawdę warto?

Skomentuj

A ja myśle że najprościej będzie zawatować korki oczywiście żart.

Skomentuj

Witam

Umberto mozesz mi wskazac nazwe tego ukladu z Indela...?

pozdr

Skomentuj

http://indel.pl/ums.htm

Skomentuj

Wracam do tematu poniewaz przecwiczylem ostatnio takie uklady i mozna spokojnie zrobic sobie redukcje napiecia , jakis mostek, i kond 1000u odpowiedni do napiecia jakie zasila uklad zgodnie ze znamionowym cewki przekaznika po stronie wtornej zalaczanego trafa. Tym samym uklad pracuje na niskim napieciu . Dodatkowo jako rezystor ograniczajacy do trafa 200VA wystarczy 10-20Ohm / 10-20W . Im mniejsza rezystancja tym mniejsza obciazalnosc moze byc . Po pierwotnej stronie trafa nie szaleja takie wielkie pracy jak po wtornej a przytoczone wyzej uklady pracuja z obciazeniami na pierwotnym 5A . Az tak bardzo nie trzeba ograniczac pradu ladowania kondensatorow, a rezystory sa wlaczone szeregowo przez 0,5 sekundy wiec ...

Skomentuj

A nie wystarczą same termistory rozruchowe szeregowo z pierwotnym uzwojeniem toroida? Na wtórne też by można je dać... Takie rozwiązanie stosuje się np. w zasilaczach komputerowych. Rezystancja termistora spada od ułamka oma po rozgrzaniu i wzroście prądu przez niego płynącego.

Skomentuj

Termistory rozruchowe maja tylko sens w pierwotnym ukladzie. W zasilaczu impulsowym straty na nich mocy sa pomijalne bo i tak mamy tsabilizaje napiecia wyjsciowego. Umieszczenie takiego termistora na wtornym mija sie z celem ze wzgledu na straty mocy. Pozatym w ukladzie miekkiego startu chodzi o ograniczenie bardzo duzego pradu udarowego trafa w porownaniu z nim ladowanie kondow to juz drobnostka.
                                      Rezystory ograniczajace prad udarowy tez powinny byc specjalne przystosowane do duzych chwilowych przeciazen. Popularne 5W ceramiki (takie biale 10x10mm) nie sa najlepsze bo sa nawijane na malej srednicy cienkim drutem. Czesto przy wlaczeniu trafa taki rezystor przepala sie, dziala jak bezpiecznik. Lepsze sa stere polskie zielone RWC.
                                      Bardzo wazne jest dobranie wartosci tego rezystora i od niej zalezy czy przezyje prad udarowy czy nie. Za duza wartosc to ogromny udar mocowy odkladany na rezystorach bo dostaja wtedy prawie pelne napiecie sieci.

Skomentuj

Czaruję...
                                      X