Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

budowa końcówki mocy, dyskusja, rozmieszczenie elementów, porady, rozwiązania

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

budowa końcówki mocy, dyskusja, rozmieszczenie elementów, porady, rozwiązania

Zamierzam wykorzystać wiele elementów które posiadam
    i chce konstrukcje diy wykonać prawidłowo, dla tego założyłem ten temat.

Bedzie to końcówka może i nie dużej mocy ale do monitorów wystarczy.

Elementy które posiadam:
    2x trafo 50V symetryczne 360VA
    Płyta dolna i obudowa bez frontu i tyłu do zaprojektowania i wykonania
    Kondensatory Nichicon 22000uF 85stopni 4 sztuki
    mostki prostownicze D5FB20 2 sztuki
    2x dx300B na tranzystorach toshiby
    zaciski głośnikowe 8par do druku
    wejścia chinch do druku
    radiatory długość 28cm wysokość 10cm szerokość 6cm
    wskażniki wysterowania na lampach nixie in9

Proszę o podpowiedzi co można tu ulepszyć, jak rozmieścić elementy,
    rozrysowałem 2 przykładowe koncepcje

Opcja 2 lepsza, trafa dalej od płytek wzmacniaczy od kabli sygnałowych. Czym dalej tym lepiej:-)

Skomentuj

w sharpie 8800 jest też podobne rozmieszczenie co w wersji 2 z przodu trafa po środku kondensatory tylko ułożenie końcówek mocy jest w poprzec a nie wzdłuż tak jak na moim rysunku

- - - - - aktualizacja - - - - -

można w rysunku pierwszym odwrócić radiatory w strone transformatorów i przerwa bedzie wtedy większa niż w przypadku dwóch wersji

Skomentuj

Ja także polecam opcję dwa.

Skomentuj

Myśląc o monitorach głośnikowych, natychmiast pojawia się obraz potężnych radiatorów i wielkiej ilości gniazd i regulatorów na tylnej ścianie obudowy głośników. Przykładem niech będzie Neumann KH310A.
          Może to jest trzecia droga do wykorzystania posiadanych elementów?

Skomentuj

Zamieszczone przez YasiekCorp Zobacz posta
            Neumann KH310A.
            Może to jest trzecia droga do wykorzystania posiadanych elementów?
            Akurat te Neumann'y są aktywne i końcówki nie potrzebują, a czy mógłbyś rozwinąć o co chodzi z tą trzecią drogą wykorzystania?

Skomentuj

Próbuje zrobić płytkę w eagle i nie moge znaleźć nigdzie takiego kondensatora co mam średnica 40mm i 4 nóżki
              tak on wygląda od spodu

Skomentuj

W podstawowych bibliotekach takiego nie znajdziesz. Pozostaje szukać w sieci (może gdzieś znajdziesz), albo samemu sobie wykreować taki element.

Skomentuj

już zaprojektowałem 2 godzinki i po problemie

Skomentuj

Trzecia droga to budowa aktywnych monitorów. Masz dwa trafa, dwie końcówki, pozostaje dodać dwie końcówki do średnio-wysokich i zwrotnice aktywne, parę gniazd i obudowy z głośnikami.
                    Mam gdzieś w garażu zarzucony chwilowo projekt takich monitorów, jak znajdę chwilę na fotki, to je tu wstawię. Co prawda mniejsze moce, bo to tylko LM4780, ale zawsze. Powodem zarzucenia projektu było kupno gotowych "aktywatorów" M-Audio DSM-3.

Skomentuj

budował kolumny też bede chętnie obejrze fotki z twoich

Skomentuj

realizuję płytki zasilacza symetrycznego i nie wiem jak zrobić odczep ac do zabezpieczenia, czy z plusa zasilania symetrycznego zrobić po prostu gałąź wystarczy?

Skomentuj

Jak chcesz zrobić odczep AC do układu zabezpieczeń (który będzie miał swój prostownik), to czemu myślisz o zrealizowaniu tego z plusa zasilacza (gdzie jest już DC) ?
                          Ten odczep trzeba zrobić tam gdzie jest AC, czyli przed prostownikiem głównego zasilacza (tam gdzie wchodzi napięcie przemienne z transformatora).
                          Układ zabezpieczeń potrzebuje własnego prostownika z małą pojemnością kondensatora filtrującego.

Skomentuj

nie sprecyzowałem sie do końca chodziło mi o jedną gałąź ac a są dwie właśnie przed mostkiem prostowniczym, a nie można go zasilić z 60v z zasilacza końcówki w sumie układ jest do tego przystosowany

Skomentuj

Układu zabezpieczeń, nie zasila się z głównego zasilacza wzmacniacza. Wymaga ona własnego prostownika z kondensatorem filtrującym o stosunkowo małej pojemności (to ważne bo ma on także szybko odłączyć głośniki przy wyłączeniu wzmacniacza).
                              Prostownik zasilający układ zabezpieczeń może być jedno, lub dwu-połówkowy.

Poniżej przykładowy schemat z zaznaczonym zasilaczem układu zabezpieczeń.
                              Last edited by tytka; 18.04.2019, 08:39.

Skomentuj

dzięki za schemat i porade bede musiał dorzucić drugi zasilacz w takim razie a na trafie akurat mam odczepy, tylko bedzie trzeba zredukować rezystor i diode na zasilaniu zabezpieczenia

Skomentuj

Tu masz jeszcze inny schemat zabezpieczenia na uPC1237, gdzie widać dwa zasilania DC (zasilanie przekaźnika i samego układu uPC), oraz AC do układu detekcji załączonego zasilania (aby zaraz po zaniku zasiania odłączyć głośniki).

Ten układ wykorzystuje napięcie AC, tylko do detekcji włączonego zasilania wzmacniacza, ale bywają inna dyskretne układy zabezpieczające, całe zasilane z własnego prostownika z mała pojemnością.
                                  Last edited by tytka; 18.04.2019, 10:11.

Skomentuj

pamiętajcie że na pokładzie bedzie sie znajdował układ dx-300b a bierze on zasilanie z końcówki mocy

bedzie więc trzeba nanieść poprawkę

Skomentuj

Ale jaką poprawkę kolego masz na myśli?
                                      Na płytce DX-300 masz układ zabezpieczający na układzie uPC1237. Wystarczy tylko do wejścia AC podłączyć kabelkiem napięcie przemienne z trafa zasilającego.

Skomentuj

No to po co pisać ze jest jeszcze potrzebny do tego układu dodatkowy zasilacz, jak sie pytałem przy tworzeniu zasilacza symetrycznego

Skomentuj

Czaruję...
                                        X