Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

budowa końcówki mocy, dyskusja, rozmieszczenie elementów, porady, rozwiązania

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Napisałem "układ zabezpieczenia potrzebuje własny prostownik z małą pojemnością filtrującą" (co jest prawdą), a zauważ że wówczas nie wiedziałem jeszcze co konkretnie i gdzie chcesz zrobić, bo nie ujawniłeś tego. Nie zadałeś dość szczegółowego zapytania.
    Jak dowiedziałem się, że chodzi tu konkretnie o zasilanie modułu DX-300, to przedstawiłem wówczas konkretną odpowiedź do tego Twojego przypadku/problemu.

Skomentuj

na początku posta pisałem co bedzie na pokładzie końcówki więc nie powielałem układu dx-300b w pytaniu

Skomentuj

i powstał diy zasilacza symetrycznego z kondensatorami 2 x 22000uf i mostkiem D5FB20

Skomentuj

Jak rozmieścić wskaźniki wysterowania na nixie in-9. Najlepiej byłoby chyba w pionie ale sie nie zmieszczą za niska obudowa. Czy jeden nad drugim, albo może w linii z kierunkiem świecenia od lewej do prawej

Skomentuj

Witam Szanowne Grono Forumowiczów.
            Może ktoś doradzi.
            Ile potrzeba zrównoleglonych par tranzystorów wyjściowych typu 2sc5200?
            Podjąłem próbę zbudowania swojego pierwszego własnego wzmacniacza / hybrydowego pieca, ale potrzebuję porady.

Założenia:
            Napięcie na szynach to jest 58V DC.
            Graniczne napięcie wychylenia sygnału na terminalach głośnikowych może być maksymalnie 54V.
            Wzmacniacz będzie przeznaczony do obsługi kolumn 8 ohm, nie wykluczając tych "bardzo trudnych" do wysterowania.
            Powinien też sobie 'jako-tako' radzić z niezbyt trudnymi kolumnami 4 ohmowymi.

Temperatura obudowy tranzystora nigdy będzie nie wyższa niż 80 stopni C.
            Radiatory - takie jak w obudowie typu DT4 z toroidy pl, czyli o rozmiarach 38cm x 20cm x 5cm (prawy, oraz lewy).

Najchętniej nie przekraczałbym na tranzystorach prądu, który wymagałby wdrażania ograniczników sprytniejszych niż liniowe; powiedzmy maks. 1,6A na łba (?)

Rezystory emiterowe: 0,47R.

{{Lub opcjonalnie: { 0,94R || (Dioda==>0,94R) } Ten wariant zakłada eliminację gm-doubling, przy prądzie bias równym 0,7/0,94=0,745A na każdym z tranzystorów.}}

Ostateczny wybór, czy rezystory emiterowe typu "na sztywno" 0,47R,
            czy wariant z anty-gm-doubling { 0,94R przechodzące na 0,47R},
            to chciałbym odwlec do czasu ostatecznego uruchamiania konstrukcji, do testów odsłuchowych.

A zatem: Ile par?
            Chciałbym też zrozumieć racjonale, tok rozumowania, jaki stoi za taką lub inną rekomendacją,
            więc uprzejma prośba o krótkie uzasadnienie, dlaczego rekomendujecie taką czy inną liczbę par.

Dziękuję i Pozdrawiam,
            Ziggy.
            Last edited by zjj_wwa; 26.07.2019, 07:37.

Skomentuj

Bierzesz pod uwagę moment w którym na tranzystorze odkłada się połowa napięcia, gdyż wtedy ma największą moc strat, dla 30V i 4Ohm masz 7.5A a zatem 2 pary starczą pod warunkiem odpowiedniego chłodzenia, ogólnie dochodzi tam jeszcze zjawisko przesunięcia fazowego i to co napisałem wyżej jest z mocnym przybliżeniem, ale w praktyce przy sygnale dźwiękowym moc jest kilkukrotnie mniejsza niż podczas katowania rezystora czystym sinusem.

Producent w dokumentacji podaje, że jedna para jest wystarczająca do wzmacniacza 100W i jak nie chcesz się zbytnio w temat zagłębiać, to można przyjąć ten parametr za wystarczający, gdyż był taki Pan, co z jednej pary podobno wyciągał 200W, ale ja generalnie czegoś takiego nie polecam, gdyż fajnie by elementy były dobrane zgodnie z parametrami producenta, a nie jeszcze przewyższonymi, nawet jeśli coś działa w ten sposób.

Skomentuj

Dziękuję za informację.
                Już może doprecyzuję i wyjaśniam.
                Architektura typu zmodyfikowany cyrklotron.
                Dwie pływające baterie, każda po 58V.
                Napięcie połówkowe to jest 58V.
                Czyli już trochę powyżej secondary breakdown.
                Warunki raczej wysokonapięciowe.
                Maksymalne napięcie międzyszczytowe teoretycznie 116V.
                Praktycznie coś koło 106V.
                Ile par w takich warunkach?

Czy mógłbym Ci podesłać schemat?
                Rzuciłbyś krytycznie okiem?
                Budowa już w toku.
                Wolałbym się nie pomylić.
                Pozdrawiam.
                Ziggy.

Skomentuj

Prace nad końcówką nadal trwają. Z dbałością o każdy szczegół wykonania.
                  Po wykonaniu baterii kondensatorów końcówki zostały odpalone na krótko i wyregulowane zostały prądy spoczynkowe, działają bez zarzutu.
                  Zamontowane mam aktualnie już na gotowo trafa baterie i końcówki mocy na zdjęciu widać postępy bede za moment podpinał odczepy od trafa.

Niebawem zabieram sie za tylny panel: wejścia, wyjscia, itp.
                  W module zacisków wyjsciowych chciałbym zamontować: ZABEZPIECZENIE PRZED OBCIĄŻENIEM REAKTANCYJNYM ORAZ SZKODLIWYMI OSCYLACJAMI z wykorzystaniem RLC. Jak dobrać parametry tych elementów? Znalazłem tylko informacje odnośnie przedziału parametrów cewki, rezystorów i kondensatora, ale nie mam pojęcia np o mocy rezystora jaką zastosować. Czy ktoś mógłby poratować?

Skomentuj

Zamieszczone przez xxkaczkaxx95 Zobacz posta

Prace nad końcówką nadal trwają. Z dbałością o każdy szczegół wykonania.
                    Po wykonaniu baterii kondensatorów końcówki zostały odpalone na krótko i wyregulowane zostały prądy spoczynkowe, działają bez zarzutu.
                    Zamontowane mam aktualnie już na gotowo trafa baterie i końcówki mocy na zdjęciu widać postępy bede za moment podpinał odczepy od trafa.

Niebawem zabieram sie za tylny panel: wejścia, wyjscia, itp.
                    W module zacisków wyjsciowych chciałbym zamontować: ZABEZPIECZENIE PRZED OBCIĄŻENIEM REAKTANCYJNYM ORAZ SZKODLIWYMI OSCYLACJAMI z wykorzystaniem RLC. Jak dobrać parametry tych elementów? Znalazłem tylko informacje odnośnie przedziału parametrów cewki, rezystorów i kondensatora, ale nie mam pojęcia np o mocy rezystora jaką zastosować. Czy ktoś mógłby poratować?

Gdybym miał zgadywać, na bazie tych schematów, co widywałem, to
                    a). Zobel do masy z kondensatorem - rezystor o mocy rzędu 5W ...7W powinien być OK. {On normalnie raczej nic nie będzie robić, ale w sytuacji "nigdy nie mów nigdy" - czyli powstania stanu bliskiego oscylacjom - moc, jaka się na nim będzie wydzielała, będzie znaczna}
                    b). Rezystor w torze szeregowym - tam gdzie cewka - może być 2W ... 5W. Jak odpowiednio pokombinować, to można tą L=5...10uH nawinąć w formie kilku (-nastu) zwojów drutem 1,0 ..1,2 mm wprost na rezystorze.

Tak mi się wydaje.
                    Last edited by zjj_wwa; 01.03.2020, 21:49.

Skomentuj

Czaruję...
                    X