Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

FG-100 DDS generator funkcyjny audio - zła jakość przebiegów.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

FG-100 DDS generator funkcyjny audio - zła jakość przebiegów.

FG-100 DDS generator funkcyjny problem z jakością przebiegów.
    Cześć - krótko i w żołnierskich słowach.

Jeśli kupicie (70-80 pln) wyżej wspomniany generator od majfrendów z Chin i powyżej 5 kHz przebiegi będą masakrycznie zniekształcone, nie odsyłajcie tego tylko targujcie się o obniżkę ceny, naprawa kosztuje 2,60 pln.

Należy wylutować dwa wzmacniacze operacyjne SMD TL 072 i zastąpić je czymś markowym (w moim przypadku NE5532 D od Texas Instruments lub innym wzmacniaczem operacyjnym z tymi samymi wyprowadzeniami)
    Koszt wzmacniacza w sklepie to 1,3 pln.
    Naprawa 5 minut (dobrze jest mieć rozlutowywacz albo inaczej pincete elektryczną)

Po naprawie mamy idealną sinusoidę aż do 350 kHz a prostokąt i trójkąt do około 150 kHz - do audio aż za dużo.

Ogólnie po naprawie mamy bardzo dobre przebiegi dla sinusa, prostokąta, trójkąta, piły, odwróconej piły.

Jeśli wytargujecie ugodę z Chińczykiem na zasadzie zwrot 50% wartości niesprawnego urządzenia to za 30-40 kilka pln z naprawą macie fajny generator.

Wzmacniacze 2 szt. do wymiany

Markowe wzmacniacze NE5532 D

Sinus 10 kHz przed wymianą wzmacniaczy

Sinus 50 kHz przed wymianą wzmacniaczy

Sinus 400 kHz po wymianie wzmacniaczy

Trójkąt 140 kHz po wymianie wzmacniaczy
    Last edited by Trzysta; 22.05.2019, 22:41.

EDIT - Chińczyk oddał 8$ gdzie za sprzęt zapłaciłem 19$. Czyli za 12$ plus 0,6$ mam sprawny generator akustyczny, a nawet lepiej bo spokojnie wkręca się go do kilkuset kHz :) bez zniekształceń przebiegów.
    Last edited by Trzysta; 24.05.2019, 08:35.

Skomentuj

Też mam ten generator, ale szczerze mówiąc od ponad roku leży jeszcze nie uruchomiony. Muszę kupić przewody BNC i obejrzę co ciekawego z niego wychodzi :)
      http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Rozkręć obudowę i looknij jakie masz wzmacniacze - jak te co u mnie były to serwis pewnie obowiązkowo :)

Skomentuj

Czaruję...
        X