Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Uruchomienie i100m - pytania

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Uruchomienie i100m - pytania

Cześć. Zacząłem składanie iamp100M, nieśpiesznie, zeby uniknąć pomyłek. Czy posiadacze poskładanych OPSów tego typu mogliby wrzucić tutaj albo podesłać na priv trochę fotek swoich zmontowanych płytek? Kilkanascie znalazłem na forum i stronie projektu, ale nie wszystko na nich widać, a czasem chce podpatrzec jakis detal i takie foty byłyby bardzo pomocne

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Najlepiej będzie, żebyś każde wątpliwości rozwiewał tutaj, na forum. Zdjęcia oczywiście się przydają, ale dla pewności lepiej napisz :)
    http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

BG7 polutowany, poprawa w stosunku do A9 :) Mam już polutowane OPS-3 (niebieskie), ale zalegają też płytki do zielonej wersji - czy są jakieś istotne zmiany pomiędzy kolorami? Kondensatory przy driverach zamienione już na 330pF. Mógłbym poskładać od razu i zielone zanim skompletuje części do iPSU, chociaż nawiercanie radiatorów skutecznie odstrasza.
      DigiOne + AK4490/AK4137 by Waldi_06 + BG7 v1.2 -> I100 v4.2 + D2904/9500 / 15w-8530

Skomentuj

Wrzuć foty tych zielonych :) Główna różnica z tego co pamiętam to dodane złącze PRO, które wpinasz do iPSU

Skomentuj

Hej, garsc pytan do iAmp100 v6.1A, będę wdzieczny za wskazówki
          Nie moge znalezc w "krok po kroku" oposu uruchomienia, po opisach innych wersji wnioskuje ze moze nie byc łatwe. Mogę to gdzies odnalezc?
          Czy sam schemat tego OPS został udostępniony?
          Jezeli w przyszlosci chcialbym uruchomic IPS na lampach, bede pptrzebował dodatkowego trafa (zarzenie, zasilanie lamp) upchnietego do obudowy?
          Na płytce przy mostku jest miejsce na heatsink, na dostepnych zdjeciach nigdzie nie widziałem, jest pottzebny?
          W BOM mam LED5 i LED6 typu BAT46 a to diody schottkiego - zzgadza sie?
          Ppzdrawiam

Skomentuj

Czy te triaki umieszczam w płytce prawidłowo?

Skomentuj

Zamieszczone przez stinger Zobacz posta
              Czy te triaki umieszczam w płytce prawidłowo?

Tak, musisz patrzeć na kropki.

Skomentuj

Dzieki, porownywalem z fotkami z sieci i tam orientacja kropek byla odwrotna, dlatego mialem watpliwosc. Lutuję

Skomentuj

Zamieszczone przez stinger Zobacz posta
                  Hej, garsc pytan do iAmp100 v6.1A, będę wdzieczny za wskazówki
                  Nie moge znalezc w "krok po kroku" oposu uruchomienia, po opisach innych wersji wnioskuje ze moze nie byc łatwe. Mogę to gdzies odnalezc?
                  Czy sam schemat tego OPS został udostępniony?
                  Jezeli w przyszlosci chcialbym uruchomic IPS na lampach, bede pptrzebował dodatkowego trafa (zarzenie, zasilanie lamp) upchnietego do obudowy?
                  Na płytce przy mostku jest miejsce na heatsink, na dostepnych zdjeciach nigdzie nie widziałem, jest pottzebny?
                  W BOM mam LED5 i LED6 typu BAT46 a to diody schottkiego - zzgadza sie?
                  Ppzdrawiam

1. Opis uruchomienia i100m http://iamp.diyaudio.pl/?amplifier-first-power-up
                  2. Schemat nie jest udostępniany.
                  3. Jest miesce na radiatorek, ale nie jest wymagany. Pamiętaj o radiatorku dla mosfetów na boku i100m.
                  4. Tak, potrzebujesz dodatkowych uzwojeń. 2x 6,3VAC 50W (jeden odczep to 6,3VAC 25W) w zupełności starczy. Opis podpięcia grzałek od lamp znajdziesz tutaj https://diyaudio.pl/showthread.php/2...l=1#post455149
                  5. Zgadza się, powinieneś mieć takie niebieskie diody schottky.
                  Last edited by gavron04; 15.06.2019, 08:22.

Skomentuj

Jesli chodzi o opis uruchomienia: nalezy sie zapiac na rezystorach emiterowych i ustawic 0mV lub bardzo niskie. Na plytce jest opis do regulacji Bias 25-30mV. Ktorego sie trzymac?
                    Btw-wyprowadzenia do biasu najlepiej zrobic na jakichs kołkach, goldpinach? Czy tam niczego nie lutowac?

Skomentuj

Nie trzeba się zapinać na rezystorach. Są wyznaczone punkty na PCB w które przykładasz sondy. Możesz sobie tam wlutowac jakiś goldpin czy zrobić haczyk, żeby sondy wpiąć dzięki czemu będziesz miał wolne ręce.

0mV ustawiasz z wpiętymi rezystorami zamiast ips, żeby sprawdzić czy wszystko dobrze złożyłeś.

Pamiętaj, że w przypadku i100m trzeba wyregulować potencjometrami wbudowany moduł capM. Jak to zrobić - opis na Borysa stronce.

25-30mV ustawiasz dopiero z wpiętymi płytkami ips. Pamiętaj, żeby podpiąć masę na PCB IPS konektorem lub przez zworkę na dystansach.

Zeby przyspieszyć regulacje biasu to jeśli przeszedłeś.krok.z.ustawieniem 0mV i wszystko działa w obu kanałach, wyregulowałeś przystawkę capM to możesz wpiąć płytki ips, ustawić bias na 50mV , niech się radiator dobrze nagrzeje 40-50 stopni i możesz zjechać z biasem na 25-30mV

tylko pamiętaj o zakresie na mierniku, żebyś czasem Voltów zamiast mV nie ustawiał

Także jakiś lepszy miernik by się przydał który pokaże prawdziwy odczyt przy 0-200mV
                      Last edited by gavron04; 16.06.2019, 12:48.

Skomentuj

Najwiekszy problem mam z wyszukaniem wlasciwych informacji [emoji3] Na stronie Borysa widze kilka wersji CapM, w opisie jednej z nich jest sppsob regulacji, tam jest podawany zakres 3-5V na kanał. Na płytce są oznaczenia po 2V przy miescach na sondę. Czyli-trzymam sie opisu na płytce?

Skomentuj

Masz dokumentację do i100m.z opisem i z niej korzystaj. Nie patrz na inne projekty w tym inne capM.

Skomentuj

Chodzi o to ze w tej mnogosci podzespołów i ich wersji troche sie gubie, a opis na stronie jest tak oszczedny ze nie traktowalem go jako dokumentacje, pewnie dlatego przegapilem. Dzieki

Skomentuj

Wersji jest sporo, to fakt.

Ale link, który podałem dotyczył wersji uruchomienia i100m. Nie ma się co rozwodzić nad opisem uruchomienia. Porządnie złożyć wg dokumentacji (BOM, nie ma się co wzorować na zdjęciach dostępnych w internecie, bo różnie się to może skończyć). Uruchomić i100m na włożonych rezystorach zamiast IPS, wyregulować bias na 0mV w obu kanałach, wyregulować CapM, jak całość jest ok to zrobić uruchomienie na docelowych IPS tak jak napisałem w poprzednim poście.

Skomentuj

Tak, juz to sobie poukładałem, dzieki za pomoc. Jeszcze do tego nie doszedlem, dam znac jak mi poszło

Skomentuj

I montuj całość na spokojnie. I naprawdę, pytaj o każdą pierdołę, szkoda później nerwów, żeby szukać błędów "czemu nie działa".

Skomentuj

Z niczym sie nie spieszę [emoji3]. Ok, dzieki, będę zawracać głowę

Skomentuj

W BOM jest adnotacja przy rezystorze R15 0: w razie brumienia zalutowac 10R. Rozumiem, ze jesli nie bedzie brumic dac zworkę?
                                      Druga uwaga z BOM- zalutowac zworke masy sygnalowej jesli IPS bedzie uzywany z iAMP100-czy uwaga dotyczy tez 100m?

Skomentuj

W BOM jest adnotacja przy rezystorze R15 0: w razie brumienia zalutowac 10R. Rozumiem, ze jesli nie bedzie brumic dac zworkę?
                                        > na test możesz w obu IPS dać zworkę. jeśli pojawi się brum (pomijając poprawne okablowanie w środku wzmacniacza...) to daj 10R w jednym z IPS

Druga uwaga z BOM- zalutowac zworke masy sygnalowej jesli IPS bedzie uzywany z iAMP100-czy uwaga dotyczy tez 100m?
                                        > nowsze IPSy przy jednym z otworów montażowych mają możliwość zalutowania zworki, która łączy masę IPS do otworu montażowego. Stosując metalowe dystanse masa się łączy z i100m. Dzięki czemu nie trzeba podpinać konektorem masy do IPS.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X