Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Amplituner Sony STR-DH730 obsługa kolumn 4 ohm.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Amplituner Sony STR-DH730 obsługa kolumn 4 ohm.

Cześć.
    Pacjent amplituner Sony STR-DH730.
    Problem w tym że z informacji na tyle obudowy wynika że w stereo obsługuje tylko kolumny 8-16ohm.
    Ampli jest znajomego i posiada kolumny Eltax Linear Response 8 na vifach. Kolumny są opisane jako 4-8ohm ale podejrzewam że to będzie 4ohm a nawet pewnie miejscami mniej.
    Czy jest możliwość przerobienia tego amplitunera?
    Zmieniać trafo na takie o mniejszym napieciu? Wymiana yranzystorów na mocniejsze lub dodanie drugiej pary?
    Zerknijcie proszę w schemat.
    Nie bardzo rozgryzam ale czy nie ma tam jakiej detekcji pradu na wyjściu końcówek. Czy będą potrzebne zmiany w zabezpieczeniu.
    Wolałbym dołożyć parę tranzystorów niż zmieniać trafko ponieważ ciężko znaleźć takie z odpowiednimi napięciami pomocniczymi.
    Link do serwisówki https://elektrotanya.com/sony_str-dh.../download.html

Cbisiek takie miał
    https://diyaudio.pl/showthread.php/2...l=1#post343999

Tak po fotkach, 2 x Vifa 8R, wydaje mi się że równolegle w 2drożnym układzie, więc raczej mają 4R.
    Ale jeśli się wzmacniacz przy łupaniu nie wyłączy od przegrzania, to może niech gra?

Skomentuj

Dokładnie to model LR-8 z alu vifką 19mm.
      https://webimg.secondhandapp.com/w-i...7fa97a0117e6c3
      Kolumny 2 drożne Vify P17 spięte równolegle.

Co do ampli to zasilanie końcówek mocy to 2x54VDC.
      Wydaje mi się że to trochę za dużo jak na jedną parę darlingtonów.
      Jeszcze ten ampli noe grał z tymi kolumnami więc nie wiem jak się zachowa.
      Last edited by Adzik94; 27.06.2019, 12:24.

Skomentuj

Od razu nie wyłączy się. Przy większych poziomach bardzo możliwe, że zareaguje zabezpiecznie.
        W wyższych modelach stosowali przełącznik z tyłu 4 lub 8Ohm. Zmiana powodowała tylko zmianę napięcia z transformatora. Wszystko inne było to samo.

Niektóre modele amplitunerów(niekoniecznie sony) opcję wyboru impedancji miały w menu amplitunera, a nie fizyczny przełącznik. Może warto zagłębić się w instrukcję

STR-DG510 nie miał większych problemów z obsługą 4ohm, mimo że też nie powinien. Nie robię imprez w domu, służył tylko do TV i muzyki, ale żona lubi czasem "dać po garach" przy słuchaniu Nightwish itp.

STR-DB930 QS ma z tyłu wspomniany przełącznik.

Te dwa amplitunery miałem. DH730 jest nowszy

Skomentuj

Pogrzebałem trochę w wyprowadzeniach oryginalnego trafa. Pozamieniałem konfiguracje wyprowadzeni i z 2x40V AC zrobiłem 2x24V.
          Szacowana moc wzmacniacza przy tym zasilaniu w stereo to około 60W /4ohm. Nawet nieźle.
          Napiecie zasilanie końcówek to yeraz około 32V DC.
          Narazie ampli działa poprawnie. Spróbuję z kolumnami 4ohm.
          Podbicie basu w tym ampli jest dość słabe:/ jakiś taki bez kopyta ogólnie.
          Jakby trafko miało odczep 2x30V ac to myślę że byłoby bezpiecznie i niewielka strata na mocy. Niestety aż tak do uzwojenia nie mogę się dobrać.
          Trafo ogólnie posiada takie uzwojenia:
          40V-16V-0-16V-40V
          12,5V-0-12,5V
          11,5V-0-11,5V
          Mierzone bez obciążenia przy napieciu sieci 235V
          Last edited by Adzik94; 28.06.2019, 12:54.

Skomentuj

Czaruję...
          X