Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Koñcówka mocy regulacja g³o¶no¶ci oraz kable sygna³owe wp³yw pola elektromagnetycznego

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Poka¿
Clear All
new posts

Koñcówka mocy regulacja g³o¶no¶ci oraz kable sygna³owe wp³yw pola elektromagnetycznego

Piszê poniewa¿ jestem pocz±tkuj±cy i chcê zrobiæ regulacjê g³o¶no¶ci w koñcówce mocy która jest w budowie.
    Moje pytania s± nastêpuj±ce:
    -zastosowaæ same potencjometry do regulacji z przodu obudowy i ci±gn±æ tam przewody
    -przenie¶æ je na ty³ na przed³u¿eniu przez rurkê. Bojê sie tu o zak³ócenia od transformatorów
    -czy potrzebny jest do koñcówki jaki¶ ma³y przedwzmacniacz ?
    (rozwa¿am opcjê zrobienia pcb z selektorem wej¶æ, gniazdami xlr do pcb i regulacj± g³o¶no¶ci, wszystko z ty³u obudowy bez zbêdnych kabli i zak³óceñ
    jeszcze jedna rzecz z przodu we wnêce bêd± dwie lampy nixie czy trafa te¿ nie wp³yn± znacz±co na za³ócenia ich pracy

zdjêcia orientacyjnego rozmieszczenia

Trafa bym da³ bokiem, po lewej stronie, bo z regu³y z prawej daje siê potencjometr, wtedy mo¿esz go daæ nawet z przodu.

Skomentuj

Wcze¶niej mia³em temat o rozmieszczeniu transformatorów i napisano mi im dalej koñcówka od nich tym lepiej chodzi tu o zak³oæenia sygna³u, a nie chce ¿adnego brumu po wykonaniu, wiem ¿e wp³yw na brum ma te¿ koñcowe podpiêcie mas. Ja my¶le ¿e rozs±dnie by³oby wykonaæ jedn± p³ytkê w³a¶nie od selektora wej¶æ i regulacji g³o¶no¶ci i zrobiæ rozwi±zanie z przed³u¿eniem potencjometru, zmniejszy to ilo¶æ pl±taniny przewodów do minimum. O takim rozwi±zaniu pisa³ mi kto¶ kiedy¶ na elektrodzie.
      Ma kto¶ mo¿e jaki¶ sprawdzony pcb selektora od 2 do 4 przeka¼ników i podzieli³by siê.

Skomentuj

Tak to lepsze wyj¶cie, zobacz selektor irka
        http://www.fratu.pl/irek/?uklady-audio,31

Skomentuj

Zamieszczone przez xxkaczkaxx95 Zobacz posta
          a nie chce ¿adnego brumu po wykonaniu
          Mo¿esz mi wierzyæ lub nie, ale sam mam tak rozmieszczone w moim graciku z byle czego i brumu ¿adnego nie ma, po w³o¿eniu ucha w g³o¶nik jest ciszej ni¿ na niejednym fabrycznym wzmaku, najwa¿niejsze to nie zrobiæ pêtli masy.

Skomentuj

Dziêki za wzory selektorów wej¶æ irek ma przyzwoite tylko przerobie sobie naxlry i bedzie git, a co do rozmieszczenia transformatorów zastosuje zmiany, z boku bedzie nawet i lepiej bo nie bede musia³ przerabiaæ blach konstrukcyjnych.

Skomentuj

Czarujê...
            X