Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kondensator na wejściu toru audio

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kondensator na wejściu toru audio

Przeglądając schematy wzmacniaczy i gotowe konstrukcje natknąłem się na pewną kwestie - mianowicie kondensatory na wejściu sygnału audio jak np. w tym schemacie
    https://tangentsoft.net/audio/cmoy/m...angent-sch.pdf

Co one tak naprawdę dają?

W zależności od podłączenia i elementów dookoła mogą albo być częścią filtra (ograniczenie przenoszonej częstotliwości) lub wycinać składową stałą (DC) z sygnału wejściowego.

Skomentuj

dziękuje za odpowiedź
      czy jest jakaś zasada co do doboru pojemności kondensatora w tym drugim przypadku tj. wycięcia składowej stałej DC z sygnału wejściowego? Czy w ogóle jest to potrzebne?

Przetestowałem kilka kondensatorów zwykłych elektrolitycznych i pojemności 1 uf - 400uf, a także kondensatory mkp i mkt od 0.1 do 8uf
      elektrolityczne strasznie tłumią dźwięk, zdecydowanie ograniczają pasmo, bass jest mniej wyrazisty
      kondensatory mkp/mkt wypadają lepiej, jednak przy małych pojemnościach np. 0.1 -1 uf mam wrażenie jakby ucinało kilka Hz

Skomentuj

Ucinają, bo tworzą filtr górnoprzepustowy, dlatego trzeba dobrać kondensator o takiej pojemności aby nie filtrował słyszalnych częstotliwości.

Skomentuj

Zamieszczone przez uraharu Zobacz posta
          elektrolityczne strasznie tłumią dźwięk, zdecydowanie ograniczają pasmo, bass jest mniej wyrazisty
          kondensatory mkp/mkt wypadają lepiej, jednak przy małych pojemnościach np. 0.1 -1 uf mam wrażenie jakby ucinało kilka Hz
          Raczej masz wrażenia zgodnie z oczekiwaniami. Ten w szeregu ma odcinać DC, bez ograniczania pasma. Zwykle od 2-3uF do... dużych wartości. Spróbuj jakieś foliaki rzędu kilku uF i zobacz co ci wychodzi. Z doświadczenia, takie zwrotnicowe robią robotę.

Skomentuj

Czaruję...
          X