Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Małe, wydajne wzmacniacze w klasie D i T

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Małe, wydajne wzmacniacze w klasie D i T

Cze

Ostatnio zauważyłem wzrastającą popularność małych wzmacniaczy w klasie D i T.
    Małe pudełeczko o mocy 20W-80W na kanał.
    Popularne ( pewnie ze względu na dostępność na ali) są wzmacniacze S.M.S.L - na parts express jak to w USA popularne są wzmacniacze Dayton
    Czy ktoś z was miał do czynienia z takimi wzmacniaczami ?

Niekoniecznie z tymi ale miałem do czynienia z chinczykami z aliexpress na tda7498, 7492 i tpa3116. Mi w brzmieniu o wiele bardziej podobały się tda. Podobno te mocniejsze tpa lepiej grają ale tego nie sprawdzałem bo nie potrzebuje takiej mocy. Moim zdaniem taki 7498 może spokojnie zastąpić jakiś budżetowy wzmacniacz a nawet i trochę droższy. Drogie one nie są więc IMO warto samemu spróbować. Do tych o mniejszej mocy wystarczy zasilacz laptopowy. Do 7498 już by się przydało 24V albo niektórzy nawet 32V piszą.
    Last edited by Oskar29; 09.09.2019, 18:06.

Skomentuj

Dzis nawet wpisywalem sie... ja kupilem wynalazek na intersil-u.. popu mercury... jestem mega zaskoczony jakościa dzwięku.. gra to naprawde przyzwoicie... nie robilem jakichś mega porównań z podstawowym zestawem soekris+audiolab... ale na pewno jest b. przyzwoicie... dodatkowo jest to wzmacniacz gdzie wprowadzasz sygnal tylko cyfrowo wiec w jednym pudelku masz caly zestaw grajacy ( nie planuje winyli dla niego [emoji6])

Z tda mam Tda8932.. napedza pojedynczy glosnik w lazience... jak na takie zastosowania to ideal... nic nie szumi.. mocy ma dosc.. nie podbija jakos pasma.. no ale tu pokoj odsluchowy na wiekszy opis calkiem nie pozwala.

Wysłane z mojego telefonu
      Last edited by LubMich; 09.09.2019, 18:31.

Skomentuj

LubMich, jaki konkretnie masz wzmacniacz ?
        Ja szukam takiego który ma conajmniej dwa źródła, bo mam dwa komputery, oba obsługiwane są DACiem Beresford, który ma optical, USB i dwa coaxiale.

Skomentuj

https://diyaudio.pl/showthread.php?p=533590

A dokladnie odrobine mocniejsza wersja.. inne kondensatory - wyzsze napoecia

https://www.ebay.com/itm/POPU-Mercur....c100930.m5375

Ale jak wspomnialem ten wzmacniacz to tylko wejscia cyfrowe... wiec pomijasz dac-a inaczej nie ma sensu bo i tak musi zrobic konwersje z analoga do cyfrowego sygnalu.

Ma optyczne elektryczne i usb (Wewnatrz jest i2s z karta usb)

Skomentuj

Przeglądam internety i bardzo dobre opinie ma S.M.S.L AD18. Wejścia cyfrowe + jedno analogowe AUX
            https://www.aliexpress.com/item/3276...chweb201603_53

Skomentuj

tu będzie to samo z wejściem analogowym - wewnątrz będzie przetwornik analogowo - cyfrowy.. więc podpięcie sygnału analogowego to raczej taki bajer.. czasami przydatny.. ale na jakości sporo stracisz..

Do tych wzmacniaczy trzeba podać sygnał cyfrowo..

jak chcesz pod DAC-a to musi to być klasyczna klasa D na np. tpa3255
              albo juz trochę lepiej np. ICEpower 125ASX2
              na diyaudio.com ostatnio poniżej 100$ kupowali taki wzmacniacz VOCOPRO FeatherAMP 500W
              https://www.diyaudio.com/forums/clas...-100-deal.html

Takie porównanie jeszcze trafiłem ;-), z dopiskiem, że na pierwszym miejscu może być Sure AA-AB32512 ale to już prawie DIY... :
              1. Hypex UcD2K Click the image to open in full size. ( Absolute Reference ).
              2. Abletec ALC0300-1300 Click the image to open in full size. ( sound-quality wise very close to UcD2K ).
              3. Hypex NC-400 Click the image to open in full size. ( Price / Performance-ratio ).
              4. Abletec ALC1000-1300 Click the image to open in full size. Click the image to open in full size. ( extremley dynamic, might therefore lack long-term enjoyability on certain speakers ).
              5. Connexelectronic CxD500 / SMPS600RE Click the image to open in full size.
              6. L-15/25D Click the image to open in full size. ( only if speaker matches ).
              7. Hypex UcD180 HG Click the image to open in full size.
              8. Connexelectronic IRS2092 (500 + 700 Watt Stereo-Module).
              9. Connexelectronic Tripath TA3020 / SMPS1000A Click the image to open in full size. ( unobtrusive ).
              10. Hypex UcD400 HxR Click the image to open in full size. ( never really could convinve me ).
              11. Hifimediy T2 Click the image to open in full size. ( good, well-sounding and inexpensive entry-level amp )
              99. Hifimediy T3S Click the image to open in full size. ( absolutely not noteworthy ).
              https://www.diy-hifi-forum.eu/forum/...491#post112491

https://www.diyaudio.com/forums/clas...amp-sound.html

Tak przeglądałem nowe posty.. i bardziej dla mni, żeby mnie nie uciekło - dla kompletności temat o słuchawkowcu - również "cyfrowemu"
              https://www.diyaudio.com/forums/vend...igital-14.html
              https://www.audiosciencereview.com/f...-dac-amp.8424/
              Last edited by LubMich; 10.09.2019, 08:16.

Skomentuj

Można też wzmakom na irs2092 się przyjrzeć

Skomentuj

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
                  Można też wzmakom na irs2092 się przyjrzeć
                  Może i trochę wyszły z mody, ale sam scalak jest niezły i jak trafi się dopracowana konstrukcja, to może zawstydzić niektóre AB, tylko to raczej nie mieści się w kryterium małego wzmacniacza, a raczej pełnowymiarowego.

Skomentuj

Nie na temat...
                    tu będzie to samo z wejściem analogowym - wewnątrz będzie przetwornik analogowo - cyfrowy.. więc podpięcie sygnału analogowego to raczej taki bajer.. czasami przydatny.. ale na jakości sporo stracisz..

Do tych wzmacniaczy trzeba podać sygnał cyfrowo..

Dlaczego ? Przecież tam jest wbudowany podobno dobry dac, który przetworzy analog na cyfrę.
                    Główny komputer z muzyką podepnę na USB, drugi używany raczej do gier i filmów chciałem podpiąć przez DAC'a, trochę bez sensu bo wyjdę cyfrowo na USB, potem wyjdę analogowo z DAC do aux, gdzie znowu dac przerobi na sygnał cyfrowy :)

Chyba że mogę zrobić tak:
                    Mam taką kartę https://marketmuzyczny.pl/pl/p/BEHRI...audio-USB/2380
                    Użyłbym jej tylko jako transport sygnału cyfrowego tj:
                    Komputer->karta USB->Optyk do wzmacniacza, czy taka droga będzie lepsza ?

Skomentuj

Stacjonarny komp każdy ma cyfrowe wyjście... nie musisz po usb.. z laptopami jest różnie... wiec trzeba by zobaczyc

Wiec karta jaka masz może pomóc. Ewentualnie z wyjscia hdmi wyciagniesz dzwiek.. mam taki spliter.. jak byś chcial to moge odsprzedac bo ostatnio juz malo uzywam.

Last edited by LubMich; 10.09.2019, 19:29.

Skomentuj

Jak to ma wyjście cyfrowe ?
                        spdif nie mam, tylko jack z karty ale to analog nie ? No i HDMI ale tak jak mówisz trzeba by spliter.

Skomentuj

Z reguły płyty główne mają SPDIF wyprowadzone na pinach, do których podpina się śledź z Toslinkiem i/lub RCA, raz mi się trafiła natomiast płyta z MSI która tego nie miała, nie wiem jak tam najnowsze płytki, bo ostatni komp jaki składałem był na 4-tej generacji Intela, możliwe, że coś zmieniło się na przestrzeni lat.

Skomentuj

USB też jest wyjściem.

Skomentuj

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
                              Z reguły płyty główne mają SPDIF wyprowadzone na pinach, do których podpina się śledź z Toslinkiem i/lub RCA, raz mi się trafiła natomiast płyta z MSI która tego nie miała, nie wiem jak tam najnowsze płytki, bo ostatni komp jaki składałem był na 4-tej generacji Intela, możliwe, że coś zmieniło się na przestrzeni lat.
                              Też kiedyś siedziałem w komputerach ale miałem zbyt dużą przerwę żeby teraz nadążyć :)
                              Musze zobaczyć swoją płyte

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
                              USB też jest wyjściem.
                              No nie :) bo wzmacniacz ma jedno USB i nie mogę podpiąć obu komputerów pod USB:)
                              Jest ewentualnie opcja z przełącznikiem KVM , mam taki do monitora, myszki i klawiatury. Dwa komputery do tych samych urządzeń.

Skomentuj

Kupione, dobra cena bo nawet a ALi był o 30 funtów drożej.

Skomentuj

tak przeciętnie wypadł u tego gościa co wychwalał słuchawkowca: E1DA 9038

https://www.audiosciencereview.com/f...-dac-amp.7325/

Popatrzyłem na stronę tego E1DA.. i też ma jakieś inne konstrukcje:
                                  https://e1dashz.wixsite.com/index/hifitoy

Większość tych małych wzmacniaczy ma wspólna bolączkę - zewnętrzne zasilacze raczej przeciętnej jakości.. dodatkowo podpięte przewodami 1,5m z żyłami które leżały obok miedzi tylko przez chwilę i wtykiem DC o nie za wyrafinowanej konstrukcji.. podmiana tych zasilaczy w wielu przypadkach wprowadza spore poprawy.

Skomentuj

Ja czytałem bardzo dobre opinie, poza tym wszystkie te co wkleiłeś są niedostępne, albo są to same płytki do dalszego DIY, nie dla mnie.

Podobno cuda "niesłychy" były przy zasilaniu DAC'a Beresford caiman którego mam, gdzieś na audiostereo są ochy i achy jak ktoś zrobił super zasilacz i to teraz tak super gra..
                                    To z czego chciałbyś mieć wtyczkę ? ze złota :)? Przecież to prosty wtyk, myślisz że zmiana na jakiś audiofilski :) bez wymiany gniazda ma jakiś sens ?

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez LubMich Zobacz posta
                                    .. podmiana tych zasilaczy w wielu przypadkach wprowadza spore poprawy.
                                    Jaki proponujesz ?

Skomentuj

Ja zamawiam jakas przetwornice meanwella.... no kabel dam jakies 1,5mm2 przynajmniej.... nie che mi sie tylko wywalac tego gniazda... ale najlepiej by bylo pewno sie wlutowac...

Tam sa oryginalnie 0,5mm2 przewody przy dobrych wiatrach... i wtyki dc 5mm, niby w specyfikacjach 5A moze przez nie plynac ale na pewno zauwazalne opory rabia takie kable przy wiekszym pradzie..

Last edited by LubMich; 11.09.2019, 19:15.

Skomentuj

To może po prostu zmienić sam przewód w zasilaczu ?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X