Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Diagnoza zakłóceń wzmacniacza oscyloskopem

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Diagnoza zakłóceń wzmacniacza oscyloskopem

Czy ktoś kto ma doświadczenie przy pomiarach oscyloskopem mógłby pomóc wskazać przyczynę, miejsce powstawania nieregularnych tykań w jednym kanale.
    Zaklócenia są niezależne od sygnału wejściowego, tutaj akurat jest zniekształcony sygnał 1kHz:

Jakiś zimny lut?

Skomentuj

Zamieszczone przez e_gregor Zobacz posta
      Jakiś zimny lut?
      Przejrze jeszcze wszystkie połączenia. Wygląda to na występowanie składowej stałej -1,5v w krótkich okresach ok 4ms. Dopiero uczę się obsługi oscyloskopu...

Skomentuj

Aktualizacja,
        Oba wejscia (niebieskie) wyglądają tak samo, mają zakłócenie, natomiast wyjście zakłócone jest tylko prawego kanału. Może to jest brum z powodu prowadzenia mas...?
        Wyjscie lewego kanału jest praktycznie czyste.

Last edited by jamess8; 25.09.2019, 09:29.

Skomentuj

Co to za wzmacniacz? Bez schematu trudno cokolwiek powiedzieć. Na pewno masz elementy o takich samych wartościach w obu kanałach? To jest jakiś stary wzmacniacz czy nowo złożony? Na zasilaniu czysto jest?

Skomentuj

Zamieszczone przez sylvester Zobacz posta
            Co to za wzmacniacz? Bez schematu trudno cokolwiek powiedzieć. Na pewno masz elementy o takich samych wartościach w obu kanałach? To jest jakiś stary wzmacniacz czy nowo złożony? Na zasilaniu czysto jest?
            To jest klon p-7100 zrobiony przede wszystkim doświadczalnie i do nauki. PCB trawione własnoręcznie, aby mozna bylo dlubac w nim i modyfikowac, przerabiać dowolnie. Elementy są takie same w obu kanałach - wszystko zgodne z SM.
            Grałem juz na nim parę miesięcy temu i było ok, ale rozłożyłem go w celu poprawy okablowania itd... po ponownym złożeniu pojawił ten problem.
            Dla mnie najprawdopodobniejsze jest kiepskie lutowanie jakiegoś elementu lub problem z masami.
            Na pewno sobie poradzę z tym problemem, bo znam te topologie juz prawie na pamięc. Liczyłem tylko ze ktoś bardziej doświadczony ułatwi mi lokalizację problemu i skróci czas naprawy.
            No nic, posprawdzam wszystkie lutowania, podepnę tylko ten problematyczny kanał sam do zasilacza bez wejściówki i będę szukał.

Acha zauważyłem ze oba kanały zachowują się inaczej przy podłączeniu ich razem do zasilacza przez rezystory zabezpieczajace.
            W tym sprawnym rezystory ograniczają tez prąd spoczynkowy z 22 nawet to 4mv a na ten wydający pykania ma 22mv niezależnie od tych rezystorów.
            Druga sprawa, oba kanały grają czysto z tymi rezystorami ograniczajacymi w zasilaczu😁
            Last edited by jamess8; 25.09.2019, 10:16.

Skomentuj

Juz wiem ze ten jeden kanał sieje po całym torze zakłóceniami po odpięciu go od zasilania sygnal od wejścia staje sie czysty.
              Last edited by jamess8; 25.09.2019, 11:33.

Skomentuj

Dobra, problem rozwiazany. Rezystor R60 5,6k nie miał styku.
                Last edited by jamess8; 26.09.2019, 08:21.

Skomentuj

Czaruję...
                X