Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Stereo za 1000 zł !?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Stereo za 1000 zł !?

Witam wszystkich forumowiczów. Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad skompletowaniem stereo. Budżet jest ograniczony wiem :( Wiem również że jest mnóstwo tego typu tematów i już od jakiegoś czasu przeszukuję sieć w celu odpowiedzi na moje pytania i dlatego też zakładam nowy temat. Co roku pojawiają się nowe konstrukcje i pomysły. Myślę, że temat będzie pomocny nie tylko dla mnie. Swego czasu posiadałem wzmacniacz Denon pma 860 wraz z 4 kolumnami z giełdy :lol: 2x podstawki 3 drożne stare niemieckie kolumny nie pamiętam marki oraz 2x monitory Aiwa. Jednym słowem takie łubudubu za nieduże pieniądze. Nie jestem audiofilem. Wystarczającą jakością dźwięku dla mnie są słuchawki Koss Porta Pro. Jako źródło dźwięku służyć będzie laptop. Nie chciałbym popadać w skrajności dlatego budżet ustanowiłem na 1000 zł. Lubie brzmienie lekko ocieplone. Pokój 13 m2. Postanowiłem kupić wzmacniacz używany tranzystorowy a do tego zrobić kolumny DIY z gotowego projektu SB26STC-C000-4 + SB13PFCR25-08 - projekt by Tatami Audio & DIY Spot. Cały zamysł opiera się o powrót do domu z pracy i spędzeniu czasu wolnego na przyjemnym słuchaniu muzyki oraz oglądaniu filmów w domowym zaciszu :cool: Moje typy wzmacniaczy :

-Denon pma 560/860
    -NAD 3240PE
    -Cambridge Audio a5
    -Pioneer a400x
    -Ostatnia opcja chodząca po mojej głowie to nowe chińskie wzmacniacze w klasie D. Może w tym budżecie bedzie to optymalne rozwiązanie?

Pytanie w tym wątku dotyczy również kolumn. Czy wybór kolumn z tego projektu w tych pieniądzach to najlepsze rozwiązanie ? Może zakup używanych kolumn typu:

-Ifinity Sm 80/112
    -Diora Polaris

Bądź wybór innego projektu DIY będzie bardziej odpowiednie?

Zainwestuj w kolumny największa kwotę, na jaka możesz sobie pozwolić, bo to kolumny mają największy wpływ na końcowe brzmienie.

Zamieszczone przez Slave Zobacz posta
    Postanowiłem kupić wzmacniacz używany tranzystorowy a do tego zrobić kolumny DIY z gotowego projektu SB26STC-C000-4 + SB13PFCR25-08 - projekt by Tatami Audio & DIY Spot.
    Moim zdaniem to dobry projekt, ale Ty potrzebujesz coś lepszego, z większym midwooferem.

Skomentuj

Na forum jest wiele fajnych również budżetowych konstrukcji, które na pewno dadzą Ci więcej radości z grania niż gotowe zestawy pod warunkiem, że poświęcisz trochę swojego czasu i cierpliwości. Tak jak pogromca napisał - wzmacniacz łatwiej jest wymienić niż kolumny. Zawsze możesz pomyśleć o wzmacniaczu klasy D (chińskie firmy nobsound lub doku lub SMLS kosztują 100-200 zł). Wtedy zostaje Ci 800 zł za kolumny a to już daje Ci jakieś pole manewru (na upartego jesteś w stanie zbudować zestaw na SB). Klasa D to nie tragedia czy powód do ujmy a na pewno zabrzmi to lepiej niż niejeden technics z najniższej półki. Warto to rozważyć :)

Skomentuj

Panowie na kanale Reduktor Szumów są również ciekawe projekty wzmacniaczy Tranzystor/Lampa warto może to rozważyć w przyszłości, a narazie zainwestować w kolumny i wzmacniacz klasy D ? Dział DIY na tym forum nie jest mi obcy. Chciałem wykorzystać gotowy kit bo to jednak sprawdzona konstrukcja. Chcę powiedzieć, że cieżko mi się zdecydować. Uznajmy zatem że zakupie wzmacniacz klasy D w kwocie do 200 zł , a na budowę kolumn przeznaczę 800 zł. Moglibyście wkleić w tym wątku kilka projektów które waszym zdaniem byłyby najlepsze? Dużo projektów jest już niestety nieaktualnych z racji niedostępnych głośników bądź innych wersji niż te użyte w projekcie a nie posiadam doświadczenia w tym temacie dlatego jedyną opcja jest kopia 1/1 z gotową zwrotnicą.

Skomentuj

Za 200 zł kupisz samą końcówkę mocy. A gdzie zasilanie, regulacja głośności i/lub pre oraz obudowa ?

Skomentuj

Zamieszczone przez kolmen Zobacz posta
            Za 200 zł kupisz samą końcówkę mocy. A gdzie zasilanie, regulacja głośności i/lub pre oraz obudowa ?
            Za 200 zł kupi cały wzmacniacz. Powiem więcej - może to zrobić za mniejszą kwotę ale taki wzmak to jest tylko po to aby napędzić głośniki. Z góry trzeba założyć inwestycję w coś lepszego po jakimś czasie. Sam znam wiele osób, które mają kolumny warte po kilka tysięcy a jadą na chińczykach w klasie D i to naprawdę kurde brzmi.

Kwota 200 zl za komplet. Jedyny minus to czas oczekiwania około 20-30 dni.

Proszę bardzo - 200 zł cały komplet z wysyłką

https://pl.aliexpress.com/item/32905...chweb201603_52

Jest zbyt drogo? Proszę za około 100 zł również z zasilaczem

https://pl.aliexpress.com/item/32829...chweb201603_52

Tutaj przykładowa recenzja

Więc jeszcze raz napiszę - wolałbym będąc na twoim miejscu kupić coś takiego niż pchać się w jakiegoś starego klekota, który na starcie jest obarczony ryzykiem uwalenia zaraz po podłączeniu (jeśli uwalony już nie przyjdzie do nas).
            Last edited by QidinAD; 06.10.2019, 23:26.

Skomentuj

Vintage sprzęty są fajne o ile się kupi ze sprawdzonego źródła. Inaczej może nas spotkać niemiła niespodzianka.

- - - - - aktualizacja - - - - -

@QidinAD to już lepiej chyba trochę więcej zainwestować i kupić te sure co my kupiliśmy.

Skomentuj

Tylko wtedy Oskar koszta lecą do góry a mówimy o sztywnym budżecie. Poza tym taki wzmacniacz najprostszy da radę w przypadku średniej wielkości monitorów/podłogówek. Nie powinno być tragedii. Przy tym co zamówiliśmy będzie trochę dłubaniny

Skomentuj

Dosłownie kilka lutow :p . Właśnie wiele do roboty nie będzie . No chyba że mowa o obudowie jakiejś .

Skomentuj

Przeglądając internety natknąłem się na takie cuda:

http://www.zaphaudio.com/
                    http://www.troelsgravesen.dk/Diy_Lou...r_Projects.htm

Zastanawiam się czy w danym budżecie 800 zł uda się sklonować coś z podanych wyżej linków ? No i nie za dużo mi wiadomo na temat samych projektów tzn. charakterystyce brzmienia poszczególnych zestawów. Podejrzewam, że były one kopiowane nie raz. Co sądzicie ?

W kwestii wzmacniacza wybór padnie na klasę D za nieduże pieniądze. W tym samym czasie może uda mi się tanio upolować jakiegoś zdechlaka typu denon pma 360/560/860. Wolałbym skupić się na kolumnach a potem może za 2 czy 3 miesiące dojdzie jakieś lepsze źródło sygnału.

Skomentuj

Ze zwrotnicą to wątpię że uda Ci się coś sklonować w tej cenie. Naprawdę opłaca się dozbierac trochę moim zdaniem.

Skomentuj

Czyli jednym słowem stereo za 1000 zł nie ma prawa bytu :crying:

Skomentuj

Coś tam zrobisz ale moim zdaniem warto by chociaż te 200-300zl dozbierac. Wtedy byś mógł te ~900zl na kolumny wydać i za to już da się coś zrobić. Za 300-400zl da się już też fajny wzmak z chin kupić/zrobić na gotowych częściach.

Jeśli chodzi o klonowanie w takich niskich cenach (do 800zl) to pozostaje ci tylko STX I projekty na budżetowych SBA (pfc, mfc, nrx, I może aluminiowe jakbyś się zmieścił w budżecie). Na forum jest pełno projektów. Możesz sobie wybrać . Ogólnie SBA są lepsze od stx.
                          Last edited by Oskar29; 07.10.2019, 21:35.

Skomentuj

To może zrobimy Inaczej. Może wybralibyśmy po 2/3 projekty kolumn w różnych przedziałach cenowych, ale dostępnych dla przeciętnego kowalskiego nie szukającego od razu brzmienia audiofilskiego. Proponowałbym przedziały :

-500/900 zł 3 projekty DIY waszym zdaniem najlepsze
                            -900/1500 zł 3 projekty DIY waszym zdaniem najlepsze
                            -1500/2300 zł 3 projekty DIY waszym zdaniem najlepsze

i mówię tutaj o konstrukcjach stereo 2 drożnych, 3 drożnych jak i zestawów 2.1 z subwooferem ? Chodzi o projekty aktualne do których mamy dostępne przetworniki i gotowe projekty zwrotnic ? Moim zdaniem możemy w kwotach pomijać ceny samych skrzynek (obudowy). Gdybyśmy w tym temacie zrobili ciekawe zastawie gotowych projektów DIY do kopiowania moglibyśmy pomóc wielu ludziom :) Byłoby doskonale gdyby jeszcze znalazły się osoby które dane projekty mają osłuchane.

Skomentuj

Slave - ile osób to tyle opinii. Nie widzę sensu sztucznego podbijania budżetu tym bardziej, że zaczynasz. Jeśli złapiesz bakcyla na DIY to szybko będziesz myślał o kolejnym zestawie To co mogę napisać od siebie - nie bój się klasy D. Zajmują mało miejsca, często mają BT więc muzykę możesz puszczać sobie z telefonu. Brzmi to naprawdę dobrze a zaoszczędzona kasa pójdzie na kolumny. Jest bardzo dużo projektów na SB. Tak naprawdę ta firma daję świetny stosunek jakości do ceny. W tej chwili zakup STX raczej byłby nieopłacalny w relacji jakość do ceny i w drugą stronę. Uważam że do kwoty 1500 zł jesteś w stanie skompletować sobie porządny zestaw przy oczywiście kolumnach DIY i pewnego nakładu pracy. To nic strasznego

Skomentuj

Zamieszczone przez QidinAD Zobacz posta
                                Za 200 zł kupi cały wzmacniacz. Powiem więcej - może to zrobić za mniejszą kwotę ale taki wzmak to jest tylko po to aby napędzić głośniki. Z góry trzeba założyć inwestycję w coś lepszego po jakimś czasie. Sam znam wiele osób, które mają kolumny warte po kilka tysięcy a jadą na chińczykach w klasie D i to naprawdę kurde brzmi.
                                "I to kurde brzmi" to chyba trochę na wyrost powiedziane. Jako "tymczasówka" można przeboleć, na dłuższą metę takie tanie wzmacniacze w klasie D są zwyczajnie słabe, a przynajmniej się z przyzwoitym nie spotkałem. Miałem trzy i każdy miał być oh i ah :)

Skomentuj

Smsl a8?

Skomentuj

Zamieszczone przez QidinAD Zobacz posta
                                    Smsl a8?
                                    Nie, chińczyki z przedziału 100,00 - 300,00 zł.

Skomentuj

Ja jeszcze dobrego nie słyszałem. Zawsze góra taka ciosana siekierą. Ale może jakieś są. Z drugiej strony słyszałem gorzej brzmiące A/B

Skomentuj

Gdybym miał brać jakiś wzmacniacz do 200 zł to wolałbym kupić nobsound. Po prostu zaoferuje więcej a brzmieniowo będzie i tak lepszy od zdezelowanych wzmaków z lat 90. W tej kasie co możemy wyrwać? Technicsa? Yamahę, Diorę czy Unitrę? Dobrą sztukę dorwać też będzie wyzwanie a do tego w pełni sprawną. Sam z ciekawości wczoraj szukałem po OLX i nic sensowego nie znalazłem. Do kwoty 300 zł wygląda to lepiej ale takim optymalnym budżetem jest kwota 500 zł. Wtedy coś w miarę sensownego można wyrwać ale idąc tą ścieżka to można podnosić cały czas poprzeczkę a mówimy tutaj i czymś na start.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X