Jedyną sensowna opcja do 200zl to wzmaki jvc. Grają nawet spoko i do 200zl jest tego dosyć dużo. Co nie zmienia faktu że wolałbym już tda7492 chyba chociażby ze względu na mały rozmiar.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Stereo za 1000 zł !?
Collapse
X
-
Kilka lat temu kupiłem swojego Sansui AU-G33X za 400zł (nieco przepłaciłem) w bardzo dobrym stanie. Gra to już na prawdę bardzo ok. Do tego mam kolumny wg projektu Pawła S na STXach. Na poczatek to na prawdę bardzo dobry zestaw. Materiały do ich budowy pochłonęły około 600zł. Do tego własna praca. Podstawa już jest.
Później jakiś fajny tuner radiowy do kupienia w przedziale 100-200zł. Za podbne pieniądze można też rozbudować zestaw o podstawowy odtwarzacz CD.
Skomentuj
-
heh tylko z całego 1000 na głośniki zostanie 500... te tpa3116 są spox... bardzo budżetowo to za 40-50zł można płytkę ogarnąć i wsadzić do środka głośnika..
W tych wzmacniaczach za 100 (głównie na tpa3116 i 3118) problemem jest źródło... wzmacniacze zazwyczaj są całkiem znośne.. więc podłączenie jakiegoś telefonu ewentualnie komputera z aux sensownym może robić sporą zmianę..
Skomentuj
-
https://diyaudio.pl/showthread.php/2...Pawel-S/page11
Na prawdę polecam te kolumny jako budżetowa opcja dla majsterkowicza.
Skomentuj
-
Do starej obudowy też klasę D można wsadzić ;-) i tak w koło macieju... komu co się trafi i ile chce przeznaczyć na to czasu...
Za klasą D przemawia też dbanie o carbon footprint... choć idzie zima.. więc będzie się czym ogrzewać można ;-)
tak czy inaczej cena/jakość tych płytek ewentualnie całych wzmacniaczyków - oraz wrażliwość na zasilanie (tj. nawet impulsowe zasilacze są wskazane.. ) mocno kuszą... choć niestety są to produkcje bardzo tanie - i masowe- więc dobrze wybrać jakiś model który ktoś już przetestował bo trafiają się (z zasłyszenia) niezłe wynalazki..
Skomentuj
-
Niestety trzeba porównywać... wątpię, żeby się komuś chciało z tym jeździć i weryfikować... jak ktoś chce mogę jakieś małe klasy D udostępnić.. w klasie AB mam tylko audiolaba8000...
Mnie się nie udało nawet poprzepinać między pokojami to porównania w jednym miejscu ;-).. ale zbliża się zima.. może coś sprawdzę..
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaTylko na końcu pojawia się pytanie, jaka jest różnica w brzmieniu? Klasa D ma już swoich wiernych zwolenników, co nie ulega wątpliwościom.
Powiem tak, do "grzejników" za żadne skarby bym nie wróciłmarcinsywala.pl
Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS
Skomentuj
-
Zamieszczone przez QidinAD Zobacz postaTylko wtedy Oskar koszta lecą do góry a mówimy o sztywnym budżecie. Poza tym taki wzmacniacz najprostszy da radę w przypadku średniej wielkości monitorów/podłogówek. Nie powinno być tragedii. Przy tym co zamówiliśmy będzie trochę dłubaniny
To są minigówienka do napędzania minigłośniczków i tyle
Po podłączeniu tego do podłogówek jest tragedia i słuchać da się tylko cicho przy zachowaniu niskich poziomów głośności
To trochę podobne do słuchania z telefonu , niby da się ale .......
Skomentuj
-
QidinAD
Zamieszczone przez Hermes Zobacz postaKlasa D z grubsza charakteryzuje się niesamowitą szybkością i precyzją. Obecnie będe przechodził z IRS2092 na hypexowego nc2k.
Powiem tak, do "grzejników" za żadne skarby bym nie wrócił
Skomentuj
-
Zamieszczone przez kolmen Zobacz postaNie dadzą rady żadnym podłogówkom :)
To są minigówienka do napędzania minigłośniczków i tyle
Po podłączeniu tego do podłogówek jest tragedia i słuchać da się tylko cicho przy zachowaniu niskich poziomów głośności
To trochę podobne do słuchania z telefonu , niby da się ale .......
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz postaNaprawdę jak nie wiesz to nie pisz. Taki tda7498 spokojnie pociągnie podlogowki normalne.
Każdy scalaczek bez tranzystorów na wyjściu
Z tańszych godna polecenia jest konstrukcja na IRS2092, ale za 2 stówki jej nie ogarnieszLast edited by kolmen; 09.10.2019, 21:43.
Skomentuj
-
Ogarniesz. Wzmaki na IRS2092 są teraz już od 50-60zl na aliexpress za jeden kanał. Sure na irs2092 kosztuje 130zl i jest już w wersji stereo. Wyjdzie trochę ponad 200zl albo około 200zl w zależności jaki użyjesz zasilacz. Czy sprawdzałeś konkretnie tda7498 (nie chodzi mi o "każdy scalak bez tranzystorów na wyjściu" tylko ten konkretny)? Najlepiej jeszcze podaj płytkę z jakiej korzystałeś. Oczywiście pomijam obudowę bo to kwestia indywidualna. Poza tym to za duże generalizowanie. Można mieć podlogowki na 13cm wooferze jak i na 30cm. Podaj konkrety o jakich głośnikach mowa.Last edited by Oskar29; 09.10.2019, 23:17.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez kolmen Zobacz postaSprawdzałem, dostaje zadyszki już przy średnich poziomach głośności
Każdy scalaczek bez tranzystorów na wyjściu
Z tańszych godna polecenia jest konstrukcja na IRS2092, ale za 2 stówki jej nie ogarniesz
Skomentuj
Skomentuj