Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz Gran 2x200

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wzmacniacz Gran 2x200

Witam
    Mam kilka pytań związanych z końcówką mocy oraz samym wzmacniaczem.
    Nie mam za bardzo kogo dopytać dlatego chciałem poprosić was o poradę, Aktualnie mam takowy powermixer z którego korzystam do nagłośniania małego lokalu.
    Sprzet napędza nadstawki img stage line PAB 115 (uważam je za takie średniaczki). Mocowo wydaje mi się że jest oki nie ma ucięć.
    Teraz mam dwa pytania, nie dokońca wiem do czego mogę wykorzystać kanały pod potencjometrami master oraz elementy pod napisem gran (wejścia/wyjścia).
    drugi problem to co może być powodem wyrzucania bezpiecznika (gniazda zasilania) po wyłaczeniu i włączeniu wzmacniacza (jeśli wzmacniacz postoi 1h to nie ma problemu ale jak wyłącze i chciałbym po 5min właczyć to wyskoczy bezpiecznik i jak włącze to już jest oki), podczas wyłączenia wzmacniacza pyknie 3 krotnie w głośnikach niesymetrycznie. Zasilania ma równe gdzie szukać.
    I jeszcze jedno ze względu na to iż wzmacniacz ten ma posłóżyć mi do kwietnia maja a potem bede przenosił się na wieszą sale bede chciał zakupić nowy (używany) sprzęt w konfiguracji 2 nadstawki (może troszeczkę lepsze jakościowo niż te powyżej ) + głośnik typowo basowy i czy ktos może polecić mi coś (powierzchnia nowej sali to około 350mkw - w bryle prostokąta ) - chce popatrzec jakie parametry i koszty :)

https://diyaudio.pl/i/19205/8ef0979f...1572290712.jpg

Wejścia pod Master to wejście na samą końcówkę mocy z pominięciem innych wejść i regulacji.
    Wyjście pod Master to wyjście sygnału z powermixera na np. zewnętrzną końcówkę mocy.
    Wywala bezpiecznik ponieważ nie ma miekkiego startu i transformator ma duży prąd przy rozruchu. Jaki masz bezpiecznik na tym gniazdku?
    Pekanie w głośnikach po wyłączeniu nie powinno występować jeśli układ zabezpieczeń działa poprawnie i odłącza głośniki po wyłączeniu zasilanie. Widocznie przekaźnik rozłącza się z opóźnieniem. Tak nie powinno być.

Jak się przenosisz na większą salę i chcesz suby do tego to możesz wyjść z tego powermixera sygnałem na zewnętrzną końcówkę i zasilić suby.

Skomentuj

wyrzuca zabezpieczenie 16A, czyli winny sam przekaźnik? jak to zweryfikować przekaźnik po zaniku powinien odrazu rozewrzeć?A układ miękkiego startu jak zdiagnozować?

Skomentuj

Powtórz jeszcze raz. Czy jeśli:
        1. Jak rozłączysz na godzinę i załączasz to nie wywala, a jak rozłączysz i od razu załączysz to wywala?
        2. Rozłączysz -godzina-załączysz - wywala, rozłączysz i od razu załączysz - nie wywala?
        Bo jeśli 1 (tak zrozumiałem z twojego opisu) to nie softstart.

Sklejony przekaźnik lub uszkodzony układ zabezpieczeń jest związany z pykaniem głośników przy wyłączaniu.

Skomentuj

Przekaźnik może być sklejony.
          1. Czy głośniki załączają się z opóźnieniem po włączeniu?
          2. Ten powermixer nie ma softstartu na transformatorze. 16A takie trafo jak jest słabej jakości może wywalić. 16B już nie powinno. Na gniazdkach masz tylko A-szybkie?

Skomentuj

MICWOJ:
            tak jak napisałeś w 1 punkcie.
            Adzik94:
            1. może maks 1 sekundowym
            mam zabezpieczenie w klasie B chodziło mi o prąd 16A :) sprawdzałem na 20C bo taką ma kolega w lokalu i nie wyrzuciło próbowaliśmy z 5 razy. Dxiwi mnie tylko fakt że jak u mnie włączę np z rana to jest spoko wyłączę z kontaktu wrócę za 5 min to zawsze wyrzuci nawet jak nie bedzie nic grało i wzmacniało, a jak poczekam około 1h to nigdy nie wyrzuca.

- - - - - aktualizacja - - - - -

o ten przekaźnik chodzi https://diyaudio.pl/i/19205/49d747bc...1572375333.jpg

- - - - - aktualizacja - - - - -

https://diyaudio.pl/i/19205/2b324532...1572375448.jpg
            całe wnętrzne (oryginał czy dłubany miał ktoś aby ocenić ?)

Skomentuj

Na tej płytce z przekaźnikiem któryś kondensator może być wyschnięty skoro załącza przekaźnik tak szybko.
              Mało widać na tym drugim zdjęciu ale wygląda na nieruszany,

Skomentuj

po rozkręceniu słychać ten przekaźnik i mam wrażenie że przez pierwsze 20 sekund cos w nim puka on odpowiada za załączenie kolumn wyjść? Reszta płytki jaki ma charakter co tam sie dzieje ?

Skomentuj

Przekaźnik załącza kolumny. Reszta płytki odpowiada za jego pracę. Opóźnia jego załączanie oraz czuwa nad tym aby nie puścić napięcia stałego na kolumny.

Skomentuj

ze względu na jego podejrzane działanie zamówię i podmienie moze te strzały na wyłączeniu ustana bo sa troche niepokojace

Skomentuj

Jak przekaźnik się załącza i rozłącza to nie będzie jego wina, raczej układu sterującego.
                      Zmień kondensatory na na tej płytce.

Skomentuj

Czaruję...
                      X