Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Mały serwis, wymiana podzespołów we wzmacniaczu vintage

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Mały serwis, wymiana podzespołów we wzmacniaczu vintage

Jakiś czas temu kupiłem stary wzmacniacz Universum którym chciałbym się zająć w wolnej chwili. Ogółem sprawny, troche trzeszczy potencjometr i zdaża sie, że nie łączą dobrze przełączniki. Z rzeczy niedziałających to dioda przy włączniku oraz podświetlenie wokół potencjometru głośności (jeśli takie wogóle było). Chciałbym też wymienić tylne gniazda tylko zastanawiam sie na jakie. Chyba najlepszym sposobem byloby np dać na całość tyłu nową płytę aluminiową, umieścić tam gniazda głośnikowe i jakieś na wejścia (rca czy może coś innego?). Co o tym myślicie? Jakieś sugestie, czy może nie warto się w to bawić?

Ale ładny skubany. Ja bym w nim zmieniał jak najmniej. Doprowadzić do pełnej sprawności na takich częściach jak w oryginale. Jak ze starym Mercedesem.
    Pozdrawiam.

Skomentuj

No właśnie się nad tym zastanawiam czy ruszać czy po prostu porobić przejściówki.

Skomentuj

Zrób na oryginał.

Skomentuj

Oryginał oryginałem ale gniazda wypadało by zrobić współczesne.
          Zrób z alu blachy prostokąty na wymiar tych białych ramek z linii wokół gniazd wejściowych i wyjściowych.
          Daj na głośniki gniazda zakręcane z bananami i na wejście RCA, będzie ładnie i funkcjonalnie.
          Przejściówki to takie "druciarstwo"

Skomentuj

Zostaw te gniazda dinowskie i nie ruszaj. Druciarstwo to jest dopiero z taką płytka na tyle i niepasującymi do niczego gniazdami.

Skomentuj

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
              Zostaw te gniazda dinowskie i nie ruszaj. Druciarstwo to jest dopiero z taką płytka na tyle i niepasującymi do niczego gniazdami.
              Z niepasującymi do niczego starymi gniazdami też jest spoko

Skomentuj

Gniazd bym nie ruszał. Przy późniejszej odsprzedaży może stracić wartość z uwagi na nieoryginalność. Wtyki DIN bez problemu kupisz i zrobisz odpowiednie kabelki.

Skomentuj

Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
                  Z niepasującymi do niczego starymi gniazdami też jest spoko
                  Stare wtyki zarówno głośnikowe jak i sygnałowe są dostępne więc nie wiem w czym problem...

Skomentuj

Przypomnę treść pierwszego postu. ruffpl chciałby wymienić gniazda z tyłu. Zadał pytanie jakie gniazda wybrać i jak najlepiej byłoby to zamontować.

Skomentuj

Czekałem na opinie. Nie chce z tego zrobić starego golfa po tuningu tylko aby nadal był estetyczny i wyglądał jakby to było zrobione oryginalnie jak np taki Edward:

Z tego co widzę na youtube podświetlenia głośności nie ma choć jest miejsce

aby wsadzić tam cienką plekse + diody turkusowe (jak w starych marantzach) aby podświetlały skalę.
                      Może też iść na całość i na podrapaną obudowę dałbym nową w fornirze lub naturalne drewno na boki 😃

Skomentuj

Diody daj z żółtym światłem z barwą jak zwykła tradycyjna żarówka. Będzie to najlepiej wyglądać IMO. Co do gniazd to ja bym zostawił oryginał. Nikt potem tego nie kupi jak będzie nieoryginalne.

Skomentuj

Czaruję...
                        X