Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz PP na EL34

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wzmacniacz PP na EL34

Witam
    Swego czasu popełniłem coś takiego https://diyaudio.pl/i/29850/thumbs/4...1561238103.jpg (kopia tego co stworzył kolega noremorse, zdjęcie z końcowego etapu budowy - teraz już skończone :biggrin: ) teraz przyszedł czas na coś co napędzi te głośniczki. Po wielu godzinach poszukiwań dochodzę do wniosku, że "wiem, że nic nie wiem".
    Ze względu na fakt, iż brak mi wiedzy na temat materii tajemnej-lampowej chcę zasięgnąć porady kolegów odnośnie tego co wybrać. Zależy mi na tym by był to wzmacniacz:
    - na EL34 PP z możliwością przełączenia pentoda - trioda
    - moc > 18W
    - ładnie grający ale stosunkowo prosty układ do zbudowania i uruchomienia (nie posiadam specjalistycznego sprzętu pomiarowego typu oscyloskop, generator)
    - chętnie jakiś KIT
    - oczywiście w rozsądnej cenie :biggrin:

Ogółem proponuję zacząć od książki Adama Tatusia "Proste konstrukcje lampowe".
    Jest tam chyba nawet PP na EL34.

Lampy fajne są, ale wzmacniacz jest drogi, lampy, transformatory, ceramiczne podstawki, kondensatory na wysokie napięcie.
    W dodatku jest niebezpieczny, oraz upierdliwy pod względem prowadzenia masy, trzeba się*czasami trochę natrudzić by to się*ogarnęło.

Tak czy inaczej polecam najpierw poczytać tą książkę.
    EL34 w trybie UL i "będzie pan zadowolony".

Skomentuj

Co do kosztów jestem ich świadom i gotów je ponieść, co do czytania zapewne lektura super (dzięki za namiar wreszcie może jakieś konkrety), co do niebezpieczeństw biorę je na klatę :). Bardziej niż na ostrzeżeniach i uświadamianiu, że temat jest skomplikowany i drogi chodzi mi o konkretny schemat tego co jest godne uwagi i spełni moje oczekiwania.

Skomentuj

Witam osobiście robiłem z tej strony.
        http://www.jogis-roehrenbude.de/Lese...uanleitung.htm

Skomentuj

Wczoraj starałem się coś poczytać na temat tej konstrukcji (niestety język jest mi zupełnie obcy więc translator nieźle się napocił :) ) Jaka jest Twoja opinia? Jak gra, czy są jakieś trudności przy uruchomieniu?

Skomentuj

najważniejszy we wzmacniaczu lampowym jest transformator głośnikowy
            proponuję zacząć od nich, wydać wszystką kasę na jak najlepszy , a potem do tego trafa zaprojektować wzmacniacz

Skomentuj

Moje trafa to https://sklep.lampyelektronowe.pl/?6...y-pp-ogonowski

Skomentuj

Dla danego transformatora równa Ra = (n1/n2)2*Ro, gdzie n1 i n2 to liczby zwojów a Ro - rezystancja obciążenia (głośników).
                n1/n2 to przekładnia transformatora głośnikowego

dla Twojego dla
                8 om impedancja obciążenia anody 6,589 oma czyli ok 6,6kom
                pdf nie podaje jednoznacznie czy jest to impedancja anoda -anoda
                ale zakładając ,ze tak czyli w PP na jedną lampe przypada impedancja 3,3k

trafo moze być idla pentody i dla triody
                celowałbym jednak w napiecie stopnia wyjściowego powyżej 470V blisko 500V

tu jeden z projektów wzmacniacza co prawda z transformatorem 10k ale 6,6k tez może być

http://www.audiodesignguide.com/PP2011/PP2011.html

Skomentuj

Jest pierwsza płytka:)
                  Last edited by kolatek2; 05.12.2019, 01:14.

Skomentuj

pamiętaj ,że napięcie jest wysokie i dostosuj odległości między ścieżkami

Skomentuj

Robione z matrycy zamieszczonej na stronie z projektem więc mam nadzieję że będzie wszystko ok, a jak nie to ... będę robił ja za lampkę :)

Skomentuj

Zastanawiam się nad dwiema opcjami:

1. kupić pierwsze lepsze tanio i uruchomić wzmaka a później wymieniać
                        2. kupować docelowe i uruchamiać

Swoją drogą jest tego tyle, że już zgłupiałem, te do zwrotnic, te do zasilania, a te znowu do niczego. Jakie kondensatory proponujecie do tego projektu? Chodzi mi o konkretne informacje, wskazanie np: zasilacz Cx - firma, model, wzmacniacz Cx - firma, model. Miło by było gdyby wskazanie poparte było jakimś uzasadnieniem. Wiem zalatuje moim lenistwem ale jak pisałem, po lekturze iluś rad i porad zgłupiałem zaś w moim miasteczku jedyne co można sobie kupić kondensator rozruchowy do pralki Frani :( wszystko muszę zamawiać z nete i czekać po kilka dni na dostawę. Wiem cierpliwość to wielka cnota :) ale koszta w ten sposób rosną w zastraszającym tempie.

Ps
                        Wielkie dzięki dla kolegi Piotra F za rady, porady, ogólną cierpliwość i chęć dzielenia się wiedzą :)

Skomentuj

Zamieszczone przez kolatek2 Zobacz posta
                          1. kupić pierwsze lepsze tanio i uruchomić wzmaka a później wymieniać
                          2. kupować docelowe i uruchamiać
                          Musisz wypożyczyć do siebie chociażby fezz audio i być pewnym w którą stronę chcesz iść. Jak zrobisz po taniości to się możesz zrazić. Jak zrobisz drogo a Ci nie przypasuje to jeszcze większy klops. Fezz audio na EL34 jest kompromisem. Można w jego kwocie zrobić na prawdę duże lepszą lampę na EL34.

Skomentuj

Czaruję...
                          X