Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Odtwarzacz CD przepalony bezpiecznik termiczny w transformatorze

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Odtwarzacz CD przepalony bezpiecznik termiczny w transformatorze

Mam odtwarzacz Denon DCD-700AE i padł w nim prawdopodobnie bezpiecznik termiczny w transformatorze. po stronie pierwotnej był jeszcze jeden odczep i domyślam się, że mogło to być obejście bezpiecznika termicznego.
    Pod podłączeniu napięcia do tego odczępu odtwarzacz ożył ale trafo daje większe napięcie niż się spodziewałem.
    Generuje ono 11,57V napięcia zmiennego co po wyprostowaniu daje + 13,22V i - 15,32V - gałęzie te oznaczone są na schemacie jako +-9V
    Są jeszcze dwa odczepy do wyświetlacza fluorescencyjnego i na lini +42V jest +48,6V (pomimo, że jest stabilizacja na diodach zenera i tranzystorze), a napięcie zmienne wyświetlacza to 3,43V (schemat nie opisuje jaką powinno mieć wartość).
    Napięcie +- 9V (czyli w moim przypadku +13,22V -15,32V) zasila opampa do słuchawek i jest wykorzystywane w mechanizmie mutowania line out. Mieści to się w specyfikacji ale nie podoba mi się to, że napięcia są trochę za wysokie.

Chciałbym jakoś zbić napięcie generowane przez transformator. Macie jakiś pomysł? Transformator jest jest nie do dostania.
    Dodatkowo niepokoi mnie, że napięcie +42 jest za wysokie, są tam dwie zenerki które powinny stabilizować napięcie na poziomie max 44,5V a jest na nich 48V. Laminat w ich okolicach jest zbrązowiały.

Poniżej schemat.
    Last edited by scythe1123; 24.11.2019, 17:48.

Jak był termik to on i tak by nie obniżył napięcia, może napięcia były podane dla 220V a w gniazdku u ciebie jest?

- - - - - aktualizacja - - - - -

Trzeba by posprawdzać zenerki i stabilizatory a może jakieś zimne luty są?

Skomentuj

Mierzyłeś przed awarią te napięcia? Były inne? Może takie są normalne i były od początku?
      Napięcie opisane jako +9V a zmierzone przez Ciebie 13,22V jest niższe od -9V tj. -15,32V, gdyż zasila jeszcze stabilizator +7VDRV więc jest bardziej obciążone.
      Czy napięcie +-5V, +7VDRV, +3,3VDSP są nieodpowiednie?

Skomentuj

Za stabilizatorami jest ok. Nie miałem tego odtwarzacza przed awarią, możliwe że takie same napięcia były przed awarią.
        Pomierzyłem sobie odtwarzacz inny to tam też było ok 3V za dużo w porównaniu do opisu.
        Może te napięcia są akceptowalne, na pewno lekkie obniżenie by obniżyło temperaturę stabilizatorów.
        A co z napięciem +48V zamiast 42V wyświetlacza. Nie wiem do końca jak funkcjonuje taki wyświetlacz ale czy taka wartość nie spowoduje jego szybszego zużycia/awarii?

Skomentuj

Ze schematu wynika, że jedna zenerka jest na 20V a druga na 27V. O ile dobrze widzę. Więc raczej tyle było wcześniej. Możesz spróbować i wymienić jedną na egzemplarz na niższe napięcie. A wzmacniacze operacyjne mają maksymalne napięcie 36V więc raczej nic im się nie stanie.

Skomentuj

Spróbuję znaleźć mniejsze zenerki i zobaczę czy będzie działać.
            Zastanawiałem się czy wstawienie rezystora w szereg z uzwojeniem pierwotnym miało by sens, bądź zbicie napięcia diodami.

W ogóle to słabo, że jest taki rozjazd napięć między schematem a rzeczywistością. Nawet w sprawnych odtwarzaczach to napięcie jest wyższe niż na schemacie.

Skomentuj

Możesz wstawić dwa rezystory 47 Ohm 0,5 W zamiast tych zworek przed trafem (tam gdzie powinien być dławik). Powinno spaść napięcie na pierwotnym o kilka V. Diody Zenera spróbuj ustawić tak by były nad laminatem, jeśli mają krótkie wyprowadzenia to na przedłużkach, żeby nie grzały laminatu. Może wymień też kondensator obok zenerek na 63V, bo ten jest chyba na 50V a pracował na 48V.

Skomentuj

Właśnie myślałem, żeby w tym miejscu wrzucić te rezystory, jedyny minus to wraz z obciążeniem będzie pływać napięcie.

Skomentuj

Przecież napięcie sieciowe pływa non stop. Właśnie mój Denon DCD-3000 pracował przez godzinę z płytą ABBA na 100 Ohm 0,5W rezystorze i grał normalnie. Spadek napięcia na rezystorze ok. 7V i rezystor nie był nawet ciepły.

Skomentuj

Wstawiłem rezystor 330 Ohm 2W (grzeje się do 60 stopni) i spadek na nim to 21V przy maks obciążeniu, 17V podczas odtwarzania. 13,22V spadło do 11,60V.
                    Można się pokusić o większy.

Mam zenerki, jutro na zasilaczu labolatoryjnym sprawdzę jakie napięcie w rzeczywistości regulują.

Skomentuj

To jednak nie zenerki się grzały, tylko tranzystor, ostatecznie umarł. Będę musiał go wymienić. Wstawiłem diodę 22V zamiast tej 27V. Jak kupię tranzystor zobaczę, jak to się spisuje.

Skomentuj

To może wstaw tam coś średniej mocy + radiator do tego. Po wymianie zenerki na tą o niższym napięciu wzrasta moc tracona w tym tranzystorze i mały radiator by nie zaszkodził.
                        Tak mi się wydaje.

Skomentuj

Wstawiłem ponownie fabryczną diodę. Po podmianie było niecałe 40V, na fabrycznej przy obciążeniu jest 42,9V, więc jest ok.
                          Tranzystor się nie grzeje jak dotykam palcem, dopiero co lutowałem a trzeba iść spać, jutro zweryfikuje czy dalej tamta okolica się grzeje.

Wstawiłem dwa rezystory 220 Ohm, podczas odtwarzania CD linia + spadła do 11V, a - do 13,4

Jednak chyba muszę dać rezystory większych rozmiarów, bo te się grzeją do 65 stopni :c

Skomentuj

Czaruję...
                          X