Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Marantz PM 17 Wskaźnik temperatury

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Marantz PM 17 Wskaźnik temperatury

Witam
    Posiadam wzmacniacz Marantz PM 17 w którym nie działa wskaźnik temperatury. Chciałbym to naprawić ale nie bardzo rozumiem jak działa układ sterujący wskazówką. Sam wskaźnik wydaje się być sprawny po przyłożeniu końcówek miernika wskazówka wędruje do góry. Sprawdziłem przejście miernikiem od tranzystora Q291 na płytke P201. Obejrzałem płytki P201 i P101 wyglądają ok nie widać zimnych lutów ani nic niepokojącego. Kiedy te płytki są zamontowane we wzmacniaczu to ciężko cokolwiek pomierzyć bo jedna jest poziomo a na nią przychodzi druga pionowo i praktycznie nie ma dostępu. Link do pobrania schematu poniżej. Wszelka pomoc mile widziana. Pozdrawiam

https://drive.google.com/open?id=0B_...FBaEtmYnkydlJn

Witay.
    Nic nie piszesz o sprawdzeniu napięć zasilania Q203, sprawności Q207, Q208, Q209, D205, D206.
    Po złożeniu płytek we wzmacniaczu powinieneś mieć dostęp do nóżki "8" scalaka Q203, tam powinno być 23,2V, na nóżkach "5" i "6" ma być po 0,6V, a na "7" 1,9V, wszystko względem masy "GND" w J206. Wszystko w temperaturze pokojowej ok. 20 stC. Przy tych warunkach na "+" wskaźnika powinno być 80mV.

Skomentuj

Dzięki za odpowiedź. Sprawdzę w wolnej chwili tranzystory, które podałeś. Wzmacniacz mam teraz rozłożony. Jeśli wszystko będzie ok to złożę i pomierzę.

Skomentuj

Cześć
        Wszystkie elementy na tej płytce były sprawne. Wylutowałem większość elementów do sprawdzenia i ponownie wlutowałem. Wyczyściłem też piny we wszystkich gniazdach bo były zaśniedziałe. Złożyłem i wskaźnik odżył więc przypuszczalnie był to zimny lut.

Skomentuj

Czaruję...
        X