Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

różne parametry tych samych filtrów LC

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

różne parametry tych samych filtrów LC

Robię filtr do głośników dolnopasmowy Butterworth 3-ciego rzędu 4Omy 150Hz. Czemu licząc w różnych kalkulatorach dostaję inne wyniki? Dokładnie 2 rodzaje wyników. W jednych kalkulatorach, np tu:
    http://www-users.cs.york.ac.uk/~fisher/lcfilter/
    Cewki L1 i L2 są identyczne. Filtr jest więc typu symetryczne T. Filtry wszystkich rzędów nieparzystych mają symetryczną konstrukcję w tym kalkulatorze.
    W innych kalkulatorach, np tu:
    https://www.diyaudioandvideo.com/Cal...akerCrossover/
    Cewka bliżej głośnika ma znacznie mniejszą indukcyjność. Wszystkie elementy są inne, niż w poprzedniej opcji. Zazwyczaj kalkulatory zwracają wyniki takie, jak w drugiej opcji.
    Policzyłem to samo ze wzorów podstawiając współczynniki znalezione w tabeli w sieci i wyszła pierwsza sytuacja -Ratunku! Czy tam są opcje jakiejś korekcji impedancji głośnika? Bo nie wiem który filtr będzie lepszy do zastosowania w kolumnie . Oczywiście obliczenie traktuję tylko jako punkt wyjścia do dalszej optymalizacji.

Tak sie juz dawno nie robi, utrudniasz sobie zycie. Zrob symulacje odpowiedzi glosnika w obudowie, a nastepnie ja wyexportuj do pliku txt. Zmierz impedancje glosnika za pomoca programu Arta limp lub REW. Majac te dane, zaprojektujesz precyzyjny filtr programie sumulacyjnym typu VituixCAD, Lspcad, xsim i wiele innych.

Skomentuj

Dzięki za radę, rozumiem Cię i pewnie finalnie zrobił bym trochę jak piszesz, ale chciał bym wcześniej poznać problem od podstaw. Zakładam, że głośnik to liniowy rezystor

Skomentuj

Nawet jeśli go poznasz, to nie zmieni to faktu, że głośnik nie jest rezystorem i do zaprojektowania filtru pasywnego potrzebujesz pomiar impedancji :) szczególnie jeśli głośnik znajduje się w obudowie. Polecam zatem poświecić czas na nauke czegos bardziej przydatnego w projektowaniu "głośnikowych tematów".

Skomentuj

Bardzo dziękuję za odpowiedź, ale nie rozwiązuje to mojego problemu. Co do idei - istnieje jeden filtr Bessela na zadaną impedancję częstotliwość 3 dB i danego rzędu. Tak przynajmniej do tej pory myślałem.
          Last edited by Ortowski; 02.01.2020, 13:48.

Skomentuj

Rozwiązuje, ponieważ nie da się zaprojektować poprawnych filtrow pasywnych do głośnika, nie znając jego impedancji i pasma odtwarzania częstotliwości. :)

Skomentuj

Pozwólmy się innym wypowiedzieć, gdyż rozważanie i moje pytanie dotyczy teorii. Proszę zrozum, że Twoje odpowiedzi , cenne, ale nie dotyczą tematu.

Skomentuj

Ponieważ:
                " In all cases, unless you specify a matching network (see below), this is equal to the filter input (source) impedance."

W tym pierwszym kalkulatorze w obliczeniach założone jest, że impedancja źródła jest równa impedancji obciążania.

W filtrze do zwrotnicy zwykle przyjmuje się założenie, że filtr sterowny jest z idealnego źródła napięcia czyli impedancja źródło = 0 .
                I tak liczy ten drugi kalkulator.
                Ten pierwszy jest raczej bardziej pod zastosowania RF.
                Last edited by raven1985; 04.01.2020, 14:20.

Skomentuj

Ja zrozumiałem, że tam jest podawana impedancja widziana przez źródło na wejściu filtru. Tej wartości nie da sie ustawić na 0, żeby dostać wynik jak w 2 kalkulatorze. Liczyłem według tych wzorów na piechotę i wychodziły podobne wyni8ki.
                  https://www.google.com/url?sa=t&rct=...8ACXAUWwu-T8dz
                  a tu nie ma impedancji źródła.

Skomentuj

jest jako impedancja dopasowania Zo. Obliczenia zakładają dopasowanie impedancji we i wy .

Skomentuj

To po wpisaniu 0 powinien zwrócić normalny wynik
                      A mogę Cię prosić o wykonanie takich próbnych obliczeń w tym kalkulatorze? Mi po wpisaniu jakiejkolwiek wartości R od we wywala dodatlowe elementy LC dopasowujące, a filtr jest bez zmian. Dla 0 nie jest w stanie nic policzyć.
                      PS. Chciałbym, żebyś miał rację. To rozwiązałoby problem

Skomentuj

Zamieszczone przez Ortowski Zobacz posta
                        To po wpisaniu 0 powinien zwrócić normalny wynik
                        Nie.
                        Wpisanie 0 będzie bez sensu.
                        Po pierwsze: oznacza to nie tylko 0 impedancje na wejściu filtru ale też 0 na wyjściu.
                        Po drugie: Jak liczyłeś filtr z tych wzorów to pewnie zauważyłeś, że dzieli się tam przez Zo czyli jak podstawisz 0 to masz dzielenie przez zero.
                        Dlatego dla zera Ci nic nie policzy :)

Poniższej masz symulację z obu kalkulatorów twojego filtru.
                        Jak widzisz oba działają :)
                        Dlaczego ten z dopasowaniem na tłumienie 6dB i jak się liczy filtr dla Zin = 0 to sobie znajdziesz w internetach jak chcesz.

Zamieszczone przez Ortowski Zobacz posta
                        To rozwiązałoby problem
                        Nie.
                        Problem stworzyłeś sobie sam.
                        Tak jak moi poprzednicy pisali problem lezy gdzie indziej.

Liczy się akustyczne zbocze filtru czyli nie ważne, że twój zaprojektowany filtr będzie maił Butterworth-a 3-ciego z -3dB na 150hz na idealnym obciążeniu 4om.
                        Takie zbocze ma mieć filtr + głośnik.
                        Pomyśl nad tym.

Skomentuj

Teorii nie rozumiem, ale symulacja, którą zamieściłeś rozwiała moje wszelkie wątpliwości i rozwiązała problem. Dziękuję i jak będziesz w Warszawie to stawiam duże piwo i porządny odsłuch Dalej nie rozumiem, dlaczego nie można tego policzyć kalkulatorem, ale poradzę sobie.
                          PS. Wiem o zależnościach impedancji i tłumienia filtrów. Nigdy nie wstawiam gotowego rozwiązania.

ps2 Głośnik, to będzie miał zupełnie inne zbocze, a raczej zboczenie Stosuję filtry wielokrotnie rezonansowe i jestem zwolennikiem baardzo stromej filtracji. Patrzę na wypadkową ch-kę amplitudową i na odpowiedź impulsową. To znaczy żeby amplitudowo było w miarę równo i żeby impuls wszystkich głośników kolumny się dodawał. Do tego odsłuchy.
                          Last edited by Ortowski; 07.01.2020, 02:17.

Skomentuj

Czaruję...
                          X