Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Naprawa modułów Hypex UCD400 OEMV7 klasa D.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Naprawa modułów Hypex UCD400 OEMV7 klasa D.

Witam,
    poszukuję osoby co miała styczność z tego typu modułami klasy D i wie jak utrzymać moduły w specyficznym punkcie stabilnej pracy.
    Jest to panel wzmacniacza LD Systems dave 18g3 kanał subwoofera 2 moduły (mostek) Hypex UCD400 OEMV7.
    Panel był w dwóch serwisach, jeden po kilku dniach stwierdził, że nie da rady zaś drugi wymieniali wszystkie elementy ale ostatecznie odpowiedzieli ''układ jest naprawdę dobrze przemyślany aby go nie naprawić''.
    Producent nie podaje schematów mówiąc, że jest to jego autorski projekt.
    Myślę, że w grę wchodzi również adaptacja innych modułów co przyjmą fabryczne napięcie zasilania.

Czy ktoś wie gdzie i do kogo można uderzyć z tym tematem?
    Będę bardzo wdzięczny za pomoc.
    Last edited by Flip90; 09.01.2020, 09:42.

Jak nie znajdziesz nikogo innego to mogę Ci zrobić ale tylko pod warunkiem, że poprzednicy nie zniszczyli płytek .

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
      Jak nie znajdziesz nikogo innego to mogę Ci zrobić ale tylko pod warunkiem, że poprzednicy nie zniszczyli płytek .
      Czekam aż mi odeslą, nie mam pojęcia co z płytkami porobili. Nie będę potrafił tego sprawdzić.
      Prawdopodobnie dopuki Pan nie zajrzy to nie będzie wiadomo nic.
      Last edited by Flip90; 09.01.2020, 17:49.

Skomentuj

Tak z czystej ciekawości, jaka usterka?

"nie działa" ? czy coś się dzieje?
        http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Zamieszczone przez gavron04 Zobacz posta
          Tak z czystej ciekawości, jaka usterka?

"nie działa" ? czy coś się dzieje?
          Serwis twierdził że upalone, wizualnie wyglądało ładnie. Lekki szum w głośniku czerwona dioda protect.
          Twierdzili, że jeden moduł udało się odpalić ale w jakim to stanie teraz jest ciężko powiedzieć. Ogólnie dali do wiadomości, że nie są w stanie utrzymać ich w specyficznym punkcie pracy i są tak zrobione żeby ich nie naprawić.

A pierwszy serwis niby naprawił ale wkrecilem coś pyklo i szum w głośniku dioda protect oddałem jeszcze raz i się nie udało. Twierdzili że u nich działało.
          Oczywiście potem oddałem cały bas z głośnikiem i głośnik sprawny.
          Last edited by Flip90; 09.01.2020, 18:16.

Skomentuj

I jak się sprawy mają?...Pytam ,bo mam podobny problem z wzmakiem panelowym Sunfire.Kurna,nikt nie chce się tknąć,bo że niby hamerykańskie !!!
            no masakra jakaś..

Last edited by freedi; 05.02.2020, 09:12.

Skomentuj

Po prostu specjalistów z wiedzą i doświadczeniem na rynku brak, a jak się już ktoś znajdzie to kasuje sporo i jest problem...

To samo przerabiałem z piecykiem kuchenki gazowej w tym tygodniu. Do wymiany był przełącznik mechaniczny bo stary miał blaszki popalone i zawór gazowy bo odbijał cały czas. 10 serwisów obdzwonione, odpowiedzi przeważnie to nie ma części/nie chce im się/nie gwarantują szczelności/cena z kosmosu. Oficjalny serwis chciał 500zł (a nowy piec 1100zl)za przyjazd i naprawę bez kosztów częśći.

Skończyło się na zakupie w hurtowni części zamiennych za 100zł (zawór i przełącznik), wymiana własnoręczna w godzine i wszystko działa...

Skomentuj

Jak nie raven1985 to możesz jeszcze zapytać w Audiomanufakturze w Gliwicach - Pan Józef Wężowski, znany jako nakamichi.

Skomentuj

Zamieszczone przez Ariel616 Zobacz posta
                  Jak nie raven1985 to możesz jeszcze zapytać w Audiomanufakturze w Gliwicach - Pan Józef Wężowski, znany jako nakamichi.
                  Audiomaniaku [emoji6]

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Zamieszczone przez freedi Zobacz posta
                    I jak się sprawy mają?.
                    W dalszym ciągu czekam na zwrot sprzętu. Jak będę miał - pokaże w jakim to jest stanie i co za dokumentację dołączyli.
                    Last edited by Flip90; 25.03.2020, 20:53.

Skomentuj

Odebrałem zwrot. Nie wykręcałem modułów do oględzin płytek. Zostały zdemontowane tranzystory SMD i tranzystory mocy.
                      W chwili wolnego czasu zerknę na te moduły bliżej. Zrobię zdjęcie płytek.

Jak by ktoś chciał spróbować jeszcze odpalić je gdy sytuacja na rynku się ustabilizuje po tym wirusie proszę o kontakt.
                      Last edited by Flip90; 06.04.2020, 15:02.

Skomentuj

Tak wygląda płytka od spodu - widać brakujące elementy. Osadzenie tranzystorów mocy wygląda źle, jak by ktoś przewiercił tam chyba już nikt nic nie przylutuje. Zaśniedziałe luty, po pierwszym serwisie lut jest piękny.
                        Nie jestem fachowcem ale czy z tej płytki coś jeszcze będzie?
                        Last edited by Flip90; 06.04.2020, 16:02.

Skomentuj

Napisze dla kogoś kto by potrzebował kiedyś pomocy w serwisie sprzętu LD Systems - Hypex UCD400 itp.
                          Udało mi się nawiązać kontakt.
                          Serwis który naprawia te sprzęty mieści się we Wrocławiu firma M.Ostrowski sp.j.
                          Posiadają schematy oraz dysponują używanymi modułami. Na wstępie dowiedziałem się co ile mniej więcej będzie kosztować, w najgorszym wypadku sprowadzić mogą cały panel kompletny nowy wzmacniacz do zestawu.
                          Jedna płytka uszkodzona jest mechanicznie poprzez wielokrotne lutowanie i nie nadaje się do dalszej naprawy drugiej zaś stan jest bardzo dobry.

Skomentuj

Witam, udało sie naprawić ten wzmacniacz? Jak koszty?

Mam DAVE 18G3 i jest taki problem, że przy niskie i średniej głośności wzmacniacze jakby wyłączają się. Tzn. górki wyłączają zupełnie, a subbas, powiedzmy o 95%.

Zaglądnę do środka i spróbuje pomierzyć sygnały, ale sprawa może być trudna.

Skomentuj

Wszystko zależy co się stało i do jakiego serwisu trafi ten sprzęt. Proponuję od razu wzmacniacz wysłać do autoryzowanego serwisu LD.

Zamieszczone przez Flip90 Zobacz posta
                              mieści się we Wrocławiu firma M.Ostrowski sp.j.
                              Posiadają schematy oraz dysponują używanymi modułami. Na wstępie dowiedziałem się co ile mniej więcej będzie kosztować, w najgorszym wypadku sprowadzić mogą cały panel kompletny nowy wzmacniacz do zestawu.
                              Producent nie podaje schematów innym serwisom.
                              Ostatecznie nie wysyłałem i sprzedałem jako uszkodzony. Ale po wycenie za około 1200 zł było by naprawione. Cały kompletny panel wzmacniacza który wkręca się 1960zl.
                              Nie polecam wysyłać byle gdzie bo będą próbować uczyć się to klasa d jest bardzo duża miniaturyzacja.
                              Najmniejsze elementy są wielkości jak pól łepka szpilki i mają 6 nóżek jak pokazałem to na zdjęciu w poście 11.
                              Last edited by Flip90; 29.08.2020, 21:59.

Skomentuj

Zamieszczone przez Flip90 Zobacz posta
                                Najmniejsze elementy są wielkości jak pól łepka szpilki i mają 6 nóżek jak pokazałem to na zdjęciu w poście 11.
                                Nie na temat...
                                Swoją drogą takie moduły to jakaś masakra dla niezależnego serwisu, jeszcze cześć tego typu wynalazków ma zatarte oznaczenia, a prawdę mówiąc da się zrobić dobrą D klasę, która jest do naprawy nawet w domu, raz taki jeden piec do basu miałem okazję naprawiać, firmowy, przetwornica na IR2153 a koniec na którymś IRS w mostku, dokumentacje do układów IR są, więc na ich podstawie można wiele wywnioskować...
                                Last edited by ampli; 29.08.2020, 22:15.

Skomentuj

tylko że taki OEMowy, ulepiony na układach niewiadomego pochodzenia zazwyczaj w produkcji wychodzi grosze dla producenta, nie łudźmy się LD to już typowa masówka. Taniej wychodzi dać nowy moduł niż kombinować czemu to padło.

Skomentuj

Czaruję...
                                  X