Siemanko. Mam pytanie odnośnie wzmacniacza PA300. Chodzi mi o to, że bardzo się grzeje i nie wiem czy on po prostu tak ma czy z moim egzemplarzem jest cos nie tak. Nawet po odłączeniu głośnika i sygnału po ok. 10 minutach jest juz solidnie ciepły. To normalne jest czy moze sie wzbudza albo cos w tym stylu? Nie mam oscyloskopu zeby sprawdzic jak wyglada sygnal sin. Na wyjsciu czasem jest 1mV, a przeważnie 0mV, natomiast prad spoczynkowy ustawiam zgodnie z opisem czyli 27mV na rezystorach R25-R28 (probowalem tez mniej, np. 17mV i jest ten sam problem). Ktos wie czy to jest normalne?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
PA300 mnie juz wkurza!!!
Collapse
X
-
zmierz prad pobierany prze wzmacniacz bez obciazenia jesli jest zgodny z nastawionym pradem spoczynkowym to jest ok a jak jest duzo wiekszy to wzak sie wzbudza.
Na wyjsciu kazdego wzmaka jest taki uklad RC z rezystora zazwyczaj 10om i szeregowo kondensator 100nF. Wstaw tam rezystor 3-6om malej mocy i jak sie bedzie grzal lub spali to znaczy ze wzmak sie wzbudza.
Skomentuj
-
zmierzylem prad pobierany z zasilacza (na jednej galezi) bez sygnalu i doszlo do ok. 185mA. nie powinno byc troszke mniej? Chociaż z drugiej strony są przecież po 2 tranzystorki na galaz zasilania wiec powinno byc ok 200mA? No to chyba jest OK?
[ Dodano: 2005-02-21, 23:37 ]
no to dalej nie wiem czemu sie tak grzeje?:(
Skomentuj
Skomentuj