Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

PA300 mnie juz wkurza!!!

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

PA300 mnie juz wkurza!!!

Siemanko. Mam pytanie odnośnie wzmacniacza PA300. Chodzi mi o to, że bardzo się grzeje i nie wiem czy on po prostu tak ma czy z moim egzemplarzem jest cos nie tak. Nawet po odłączeniu głośnika i sygnału po ok. 10 minutach jest juz solidnie ciepły. To normalne jest czy moze sie wzbudza albo cos w tym stylu? Nie mam oscyloskopu zeby sprawdzic jak wyglada sygnal sin. Na wyjsciu czasem jest 1mV, a przeważnie 0mV, natomiast prad spoczynkowy ustawiam zgodnie z opisem czyli 27mV na rezystorach R25-R28 (probowalem tez mniej, np. 17mV i jest ten sam problem). Ktos wie czy to jest normalne?

Jeśli masz odpowiedni radiator to wzmacniacz bez sygnału powinien sie wychłodzić.

Skomentuj

Radiator ma wymiary: szer.: 19cm, wys.: 10cm, a żeberka mają długość 5cm. Nie jest to zbyt duży radiator jak na ten wzmacniacz ale na razie odkręcam go najwyżej na połowe mocy, a poza tym bez sygnału powinien chyba byc co najwyzej lekko cieply?

Skomentuj

zmierz prad pobierany prze wzmacniacz bez obciazenia jesli jest zgodny z nastawionym pradem spoczynkowym to jest ok a jak jest duzo wiekszy to wzak sie wzbudza.
        Na wyjsciu kazdego wzmaka jest taki uklad RC z rezystora zazwyczaj 10om i szeregowo kondensator 100nF. Wstaw tam rezystor 3-6om malej mocy i jak sie bedzie grzal lub spali to znaczy ze wzmak sie wzbudza.

Skomentuj

zmierzylem prad pobierany z zasilacza (na jednej galezi) bez sygnalu i doszlo do ok. 185mA. nie powinno byc troszke mniej? Chociaż z drugiej strony są przecież po 2 tranzystorki na galaz zasilania wiec powinno byc ok 200mA? No to chyba jest OK?

[ Dodano: 2005-02-21, 23:37 ]
          no to dalej nie wiem czemu sie tak grzeje?:(

Skomentuj

Za dużo. Daj ten RC równolegle do wyjścia i sprawdź co się dzieje. Wzmacniacz może być niestabilny termicznie i "ucieka" z prądem spoczynkowym do góry, co jest źle i nie oże w tym przypadku być używany.

Skomentuj

tzn chodzi o uklad Boucherot'a, zeby w nim zmienic rezystor z 10ohm na 3-6ohm i lookac co sie dzieje?

Skomentuj

200mA to w sam raz. Przez każdy tranzystor płynie 100mA, czyli standart.

Skomentuj

js, licze na Ciebie! :) 200mA wychodzi przy ustawieniu na R25-R28 napiecia ok. 15mV (a pisali zeby ustawic 27mV), powiedzmy, ze OK to jakiej wielkosci powinien byc w takim razie radiator?

Skomentuj

Ja daję taki jak na zdjęciu ;-)

Z twoim radiatorem, kiedy wzmacniacz jest w stanie spoczynku nie powinno być więcej niż 50C na powietrzu. Jak radiator wrzucisz do obudowy to konieczny jest wentylator jeśli chcesz pracować przy dużych mocach.
                    Załączone pliki

Skomentuj

dolozylem jeszcze drugi (o polowe mniejszy) radiator i teraz wiecej jak 50C nie ma:) OK dzieki serdeczne za podpowiedzi. Pozdrawiam

Skomentuj

Czaruję...
                      X