Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tuner Technics St-z400

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tuner Technics St-z400

Cześć,
    Zabieram się za naprawę starego tunera Technics st-z400 lata produkcji 84. Bolączki jakie posiada to nie trzymanie pamięci stacji po odłączeniu wtyczki od gniazdka i brak podświetlenia wyświetlacza. Po zdjęciu obudowy zauważyłem dwa uszkodzone kondensatory o parametrach 2,3v 3,3F oraz żarówkę wyglądającą na całą lecz brak jej przewodnictwa o parametrach 9,6v 0.27A. Postanowiłem zdemontować uszkodzone elementy.

Zauważyłem również podejrzanie wyglądające diody ale być może ze starości - mają ciemne nóżki.

Czy te diody mogę zostawić tzn. wygląd nóżek nie gra roli?

Żaden ze mnie znawca tematu dlatego chciałem się poradzić czy jeśli nie dostanę identycznych parametrów kondensatorów to mogę zastosować o wyższym napięciu i zbliżonej pojemności?
    Znalazłem identyczną żarówkę od samochodu 12v 5w czy mogę z powodzeniem ją zastosować?

Pozdrawiam.
    Last edited by Flip90; 29.01.2020, 15:50.

Kondensator możesz dbać na większe napięcie.
    Żarówka będzie mocniejsza ale też możesz zastosować.
    Diody mogą mieć takie nóżki.

Skomentuj

Te kondensatory są właśnie odpowiedzialne za podtrzymanie pamięci. Znajdziesz je np. w tme jako "superkondensatory" - dobierz o zbliżonej pojemności i napięciu (jedno i drugie może być większe - zwórć tylko uwagę na wymiary, tak abyś się z nowymi zmieścił).

Skomentuj

Znajdziesz je tez pod nazwą GOLD CAP

Skomentuj

Żarówkę możesz dać samochodową 3W, wprawdzie 5W i tak będzie miała mniejszą moc przy tym napięciu co tam jest, to jednak lepiej dać mniejszą, żeby za bardzo się to nie grzało.

A te kondensatory połączone są szeregowo?

Skomentuj

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
            A te kondensatory połączone są szeregowo?
            Dziękuję koledzy :)
            Kondensatory połączone plus z minusem śledząc ścieżkę czyli było by szeregowo.
            Last edited by Flip90; 30.01.2020, 14:32.

Skomentuj

To w takim razie możesz dać 5.5V 1.5f, pewnie wyjdzie taniej niż 2 w szeregu.

Skomentuj

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
                możesz dać 5.5V 1.5f, pewnie wyjdzie taniej niż 2 w szeregu.
                Kupilem dwa bo tanie, przylutowałem i wymieniłem żarówkę. Chodzi to :)
                Musze się doszkolic co do materiałów narzędzi i sprzętu co i jak powinno być oraz jaka technika. Lut wyszedł ładny ale próbowalem pierw na starej płytce grot na pewno mam za duży

Skomentuj

Czaruję...
                X