Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Chiński stabilizator 5V z prostownikiem - nie działą

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Chiński stabilizator 5V z prostownikiem - nie działą

Cześć Panowie.
    Kupiłem na AliExpress stabilizator z prostownikiem 5V na LM7805.
    https://www.aliexpress.com/item/3285...ad6c4c4ddBizhp

Po podłączeniu zasilania kontrolka LED wbudowana w moduł świeci, a pomiar multimetrem wskazuje 5V.

Jednak po podłączeniu obciążenia, kontrolka LED modułu gaśnie, a podłączone urządzenie nie działa.

Podłączam odbiornik USB bluetooth, dla którego zakupiłem moduł do wzmacniacza DIY Audio.
    Jak podłącze inny odbiór o mniejszej mocy - diodę LED, kontrolka LED na module i podłączana dioda LED.

Coś chyba jest nie tak z modułem, ale to w końcu tylko kondensatory i LM.

Jak przeprowadzić diagnozę co jest nie tak?

Zmierz napięcia na LM na wejściu i wyjściu 1, 3 pod obciążeniem
    Last edited by piotr f.; 30.01.2020, 18:26.

Skomentuj

Jeszcze powiedz czym to zasilasz i jeśli dobrze widzę, to on na wyjściu nie ma żadnej pojemności (kondensatora)?
      http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Moduł zasilam z Toroida 2x32V, oczywiście z jednego wyjścia. Multimetr na wejściu modułu pokazuje 33V AC.
        Na wejsciu LM jest 43V DC, a na wyjściu 5VDC.

Skomentuj

To już sobie odpowiedziałeś.
          ten LM przyjmuje na wejściu max 35V

Skomentuj

no tak, 32AC * pierwiastek 2 = 45V. A ja zadowolony, ze z toroida 32V, a max 35V przyjmuje LM.

Sprawdził bym przy innym zasilaniu, ale wlaśnie zwarłem multimetrem wejscie i dioda prostownicza przepaliła się :)
            Dam znać jak ją wymienię i sprawdzę przy innym zasilaniu.

Skomentuj

Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
              To już sobie odpowiedziałeś.
              ten LM przyjmuje na wejściu max 35V
              35V na wejściu to on przyjmie bez obciążenia. Przy jakimkolwiek ciut większym obciążeniu to z niego robi się niezła grzałka przy tak wysokim napięciu wejściowym.
              Te stabilizatory nadają się do zasilenia mikroprocesora plus jakaś dioda. Nic więcej.
              A i dla mikroprocka lepiej było by dać jakiś LDO.

Wysłane z mojego Huawei P20 Lite

Skomentuj

LDO stosuje się, gdy potrzebny jest niski spadek napięcia na stabilizatorze, ich max napięcie wejściowe zazwyczaj jest nawet mniejsze od zwykłych 78xx.

Skomentuj

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
                  LDO stosuje się, gdy potrzebny jest niski spadek napięcia na stabilizatorze, ich max napięcie wejściowe zazwyczaj jest nawet mniejsze od zwykłych 78xx.
                  Ależ wiem co to jest LDO i kiedy się stosuje, ale mały spadek napięcia na stabilizatorze = mniejsze straty w postaci ciepła.

Skomentuj

No tak, ale tutaj twórca tematu nie pisał, że ma np 6V do dyspozycji...

Z tym trafem to najprościej będzie dołożyć drugi mały zasilacz.

Skomentuj

Według mnie to zamiast chińskiego zasilacza na LM7805 powinna zostać zastosowana przetwornica impulsowa.

Skomentuj

Zamieszczone przez matrix Zobacz posta
                        powinna zostać zastosowana przetwornica impulsowa.
                        Niekoniecznie bo tanie przetwornice potrafią generować spore zakłócenia i szumy, a taki LM nie wnosi nic.
                        Wydajność prądowa też nie jest wymagana jakaś duża.

Skomentuj

Tym bardziej, że na zwykłej przetwornicy buck powstanie gratis piękna pętla masy i wtedy na pewno będzie syfiło, przetwornice izolowane na takie napięcia może być ciężej dostać.

Skomentuj

Czaruję...
                          X