Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz zasilający subwoofer, jaką końcówkę mocy najsensowniej wykonać?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wzmacniacz zasilający subwoofer, jaką końcówkę mocy najsensowniej wykonać?

Cześć, przymierzam się do zrobienia wzmacniacza zasilającego subwoofer. Wzmacniacz będzie napędzał głośnik STX 8' (nie pamiętam dokładnego modelu) o mocy RMS 100w i impedancji 8Ohm.
    Dysponuję transformatorem Zatra 120/24(nie jestem pewien co do tej "24" bo nie mam go akurat ze sobą, ale trafo jest wyjęte z Diory WS354A) który daje napięcie symetryczne +37 i -37V i nie wiem który z tych układów byłoby najlepiej wykonać żeby uzyskać jak największą moc (Tak, wiem że trafo 120va nie pozwoli na szaleństwa, ale może w przyszłości wykombinuję coś lepszego. Póki co sensem używania poczciwej Zatry jest chęć dania jej drugiego życia w myśl zasady "nic się nie zmarnuje").

Myślałem nad końcówką mocy z Eltrona 100 na 2n3055 (tych tranzystorów mam chyba 6 sztuk, ale coś mi mówi że ten wybór byłby strzałem w stopę zwłaszcza że wtedy jestem skazany na kupienie radiatorów), 2x TDA 7294 lub 2SA1943 i 2SC5200.
    Wzmacniacz będzie konstrukcją "standalone" czyli w osobnej obudowie więc nie jestem skazany na montowanie panela, a taki układ mi nie przeszkadza.
    Ma mi to służyć do słuchania muzyki a nie budzenia sąsiadów o 5 rano.
    Last edited by RAZOR026; 08.02.2020, 16:00.

Szukasz czegoś gotowego czy sam będziesz trawił płytkę?
    Z takim napięciem to TDA odpada.
    Możesz zrobić lub kupić gotówką końcówkę np. Advance A-136.
    Z tym napieciem to możesz dbać tańsze i trochę słabsze tranzystory 1941/5198.

Skomentuj

A co powiesz na klona symasyma? Mam w domu kit i złożoną płytkę bez tranzystorów mocy. Daj znać mogę Ci sprzedać za grosze bo i tak mi leży...

http://www.advanceelectronic.pl/pl/p...arna-100W./128
      Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

Skomentuj

Ten A-136 to chyba też sym tylko na 2 parkach.
        Jak napięcie trafa autor tematu podał prawidłowe to po wyprostowaniu na kondensatorach będzie około 2x50V DC. Bezpieczniej będzie wzmak na dwóch parach. Później można zmienić trafko i wydusić wiecej.

Skomentuj

Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
          Szukasz czegoś gotowego czy sam będziesz trawił płytkę?
          Z takim napięciem to TDA odpada.
          Możesz zrobić lub kupić gotówką końcówkę np. Advance A-136.
          Z tym napieciem to możesz dbać tańsze i trochę słabsze tranzystory 1941/5198.
          Mogę wytrawić, mogę kupić gotową chociaż trawienie daje dużo satysfakcji. Napięcie które podałem to napięcie po wyprostowaniu i filtracji kondensatorami.

Zamieszczone przez nik156 Zobacz posta
          Daj znać mogę Ci sprzedać za grosze bo i tak mi leży...
          Może i bym się skusił, takiej aplikacji szukałem jeśli chodzi o te tranzystory ( swoją drogą z tego co widzę jest to w miarę podobne do końcówki z Yamahy A 500 która obecnie napędza suba i nie narzekam na nią) możesz napisać na pw jaka cena Cię interesuje i może byśmy się jakoś dogadali.

Skomentuj

Szybkie pytanie - czy połączenie wyprowadzeń tranzystorów końcowych z płytką za pomocą przewodów o max długosci 15cm wprowadza jakieś niekorzystne dla działania układu zmiany?

Skomentuj

Sam tak kiedyś robiłem, ale wygląda to paskudnie, chociaż przy niektórych radiatorach TO3 było to konieczne i całkiem normalne, nawet w fabrycznym sprzęcie.

Skomentuj

Jeszcze jedno pytanie - kupiłem ten moduł filtra dolnoprzepustowego https://allegro.pl/oferta/modul-filt...76-8382331539# i uruchomiłem go wstępnie bez wyprowadzania przewodów sygnałowych, tylko żeby sprawdzić czy nic się nie dymi itd. i wszystko zdaje się działało dobrze. Podpiąłem go pod zasilacz stabilizowany na LM7812 (uzwojenie dawało napięcie 21V po wyprostowaniu, więc ciut za dużo jak na cewkę przekaźnika 12V) który zasilał również układ opóźnionego załączania głośnika. Natomiast kiedy podłączyłem przewodami gniazda wejściowe cinch (oczywiście przewodami ekranowanymi!) do wejścia filtra i zsumowany sygnał mono na końcówkę mocy spaliły mi się diody od minusa prostownika i wzmacniacz był mocno przesterowany (z głośnika głośny brum). Odłączyłem jeden przewód z trafa od wejścia na prostownik(mowa tu o zasilaczu dla filtra LP), ale dalej brumił. Sprawdziłem oscyloskopem sygnał we i wy z końcówki i okazało się że sygnał wejściowy miał napięcie 12V i f ~50hz. Kiedy odpiąłem sygnał wejściowy od końcówki, na wyjściu nastała cisza i sam układ pracuje poprawnie. Nie ukrywam że jestem lekko zbity z tropu, a filtr LP to dość kluczowa rzecz w tym projekcie. Masa układu filtra łączy się z masą zasilacza końcówki mocy, może w tym jest problem?

Skomentuj

Czaruję...
                X