Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

spalony wzmak D1065 - szukam zamiennika

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

spalony wzmak D1065 - szukam zamiennika

Witam !!
    Buduje sobie wlasnie skrzynie na 27 ss stxa do auta i mam problem czym ja zasilic.

Trafil mi sie potezny wzmacniacz (przynajmiej z wygladu) GBC HPB-450 niestety uwalony (koles wymienial kondensatory i nie zauwazyl ze odlutowal sie kabelek i ten zrobil zwarcie)

Z widocznych golym okiem uszkodzen spalony jest tranzystor ?? o oznaczeniu d1065 R0D2
    i teraz zasadnicze pytanie czy takie cos jest dostepne w Polsce lub czy mozna dostac jakies zamienniki dodam ze tych d0165 sa w sumie 4 sztuki a wzmak ma w sumie 12 takich duzych tranzystorow + 4 miejsze
    Na opakowaniu pisze ze ma on 400 watt :P calosc wazy gdzies spokojnie z 6-7 kilo i jest wieelka wzmak ma 2/3 kanaly i filtry dla subwoofera

Zalezy mi zeby go zrobic bo z tego co mowil poprzedni wlasciciel - nie mial glosnika ktorego by sie nie dalo tego zasilic

Na TME dostepne sa jakies tranzystory NPN 60V 15A 90W SOT93 o nazwie 2SD1065 w cenie 9 zl. za sztuke. Sek w tym, ze nie jestem pewien czy bedzie dobrze wspolpracowal z twoim wzmakiem.

Skomentuj

dzieki na tej stronie http://www.geocities.com/waklobe/switchtrans.htm znalazlem ze ten ktory podales jest zamienny z tym moim :)
      zobaczymy czy to zadziala :P

[ Dodano: 2005-02-22, 18:14 ]
      Witam ponownie
      wiec bylm w sklepie facet dal mi zamienniki mocniejsze :/ NPN 100V 25A 125W wlutowalem odpalilem w domu na 12 v zasilaczu 1,2 a (wiem ze slaby :) i zasilacz nawet nie byl wstanie wzbudzic wzmaka :/ Druga proba z 16 v 1.0 a i wzmak wstal co prawda ale burcza oba kanaly i gra cicho - i teraz czy winny jest za slaby zasilacz ( a napewno jest za slaby a ja narazie boje sie podlaczyc to do auta :) czy moze winne jest to ze tranzystory sa mocniejsze ? czy moze wreszcie cos jest jeszcze uwalone
      Dodam ze te nowe tranzystory grzeja sie podczas gdy 2 stare sprawne ktore zostaly sa zimne
      Acha mi to wyglada ze te dwa wymienione sa z stopnia zasilania a nie koncowek mocy bo sa po 2 takie na kanal czyli w sumie 4 i wlasnie 2 z jednego kanalu byly zjarane

Mam nadzieje ze nie zagmatwalem za mocno
      Dodam ze nie jestem elektronikiem

Skomentuj

Czaruję...
      X