Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Banalne pytanie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Banalne pytanie

Witam, na wstepie zaznaczam, ze jestem poczatkujacym elektronikiem i mam wiele problemow. Jednym z najpowarzniejszych to:
    Np. jezeli z zasilacza 12V sciagam prad 2A to o ile spadnie napiecie i prad jezeli dolacze rezystor 1k?

Wiem, ze to podstawy podstaw, ale prosze o pomoc i podanie jakis wzorow

to zalezy jakiej mocy jest ten zasilacz

Skomentuj

a)nic
      b)zjarasz rezystor
      c)napisz lepiej o co ci chodzi
      d)czyszbys chcial sobie diodke zasilic tym zasilaczem ??

[ Dodano: 2005-02-22, 10:57 ]
      Beatliner, aha P=U*J ,ale to i tak nic nie wnosi do tematu :)

Skomentuj

doman, w sumie masz racje. A tak w ogole to tez za bardzo nie czaje pytania :/

Skomentuj

Wszystko zalezy jak ten rezystor chcesz podlaczac. Szeregowo z obciazeniem czy rownolegle??. Moze narysuj o co Ci chodzi bo nijak nie mozna odpowiedziec na tak postawione pytanie.
          Pozdro
          Dexter

Skomentuj

Chodzi mi o to, ze nie rzadko zdarza mi sie sytuacja w ktorej musze zmniejszyc napiecie o okreslony stopien. Te wartosci sa zmyslone, podane jako przyklad. Potrzebuje jakis wzorow by obliczyc jaki musze zastosowac rezystor, aby obnizyc U z x do y.
            Załączone pliki

Skomentuj

zalezy jak chcesz wykorzystac tak zmniejszone napiecie, bo mam nadzieje, ze nie do wzmacniacza mocy :))) jezeli to ma byc jakis filtr do suba, przedwzmacniacz albo cos to spoko tylko musisz dorzucic dodatkowo stabilizator albo chociaz diode zenera i maly kondensator filtrujacy, a rezystor dobierasz taki by obnizone napiecie miescilo sie w zakresie napiecia wejsciowego np. stabilizatora

Skomentuj

No dobra spoko :) ale jak obliczyc wartosc R aby obznizyc napiecie z np. 12 na 5V?

Skomentuj

R= Uzas-5V / prąd pobierany przez twój odbiornik.

Skomentuj

->raisq
                    Poczytaj troche o prawie Ohma.

Skomentuj

http://www.elektronika.qs.pl/dzielnik.html o to Ci chodzi??

Ale teraz stosuje się stabilizatory!!!! np. LM7805 - stabilizator na 5V , jak chcesz wiedzieć więcej to sciągnij sobie notę aplikacyjną.

Skomentuj

raisq, jesli podepniesz miernik na wyjscie do tego rysunku co tam zapodales to wskaze ci 12V,sprubuj :) i napisz ile wyszlo

Skomentuj

Czaruję...
                        X