Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

uruchomienie filtra help

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

uruchomienie filtra help

ma problem kupilem filtr aktywny do subwoofer ne 125 i nie wiem za bardzo jak go zasilić: na wyjści zasilacza mam symetryczne +/-45V i podłączyłem to do filtra i nie chce działać a w instrukcji nie jest konkretnir napisane jakie nap mam mu podać tylko że takie same jak wzmacniaczowi

jaki symbol ma ten uklad na ktorym to jest postawione? TL072?

Skomentuj

tak

Skomentuj

to przy symetrycznym napieciu zasilania ustaw na jakies 15 do 18V na galaz

Skomentuj

ja mu dale na początku +-45 teraz +-32 i nie dziala i jak mam z tego zrobic 15 czy 18 nowe trafno??

Skomentuj

jezeli filtr nie ma na rzadnego swojego stabilizatora to pusc + napiecia szeregowo przez rezystor ok. 5Kohm (nie mniej niz 0.5W) i diode zenera albo stabilizator 15V i to samo z ujemna galezia a 0 prosto do zera:)

Skomentuj

mozna zrobić na stabilizatorach 7915 i 7815

Skomentuj

na wej ma 2 rez 2,7kilo i dwa zenerki 683 C12V

Skomentuj

zrób coś takiego jak irek w swoim układzie do pojedyńczego TDA(to co zamieścił na forum)sciągni sobie schemat ideowy i tam masz prosty układzik(zaraz za mostkiem i elektrolitami "głównymi")ze stabilizacją na diodach zenera.ALbo ewentualnie wejdz tu http://www.elektroda.net/download/dw...er%20filtr.pdf
                  ściągni jsobie to i do tamtego filtra też jest fajny układzik zasilający na jednym tranzystoże(dołożył bym odrazu załącznik z takim gotowym układzikiem ale nie chce im się dodać-cały cza wyskakuje jakiś błąd)Jest tylko takie pytanie czy nie uszkodziłeś czegoś podłączając bezpośrednio +-45V max napięcie dla TL072 jest 18V

Skomentuj

mój układ wygląda dobrze na wej zasilania jak piasłem są rez diody zenera i kondensatory na 25V i wszystko cale i ni ch... nie chce działać jak dotknę potencjometra to szumi coś tam wzmacniacz zasilacz i wzmacniacz dzialają tylko z tym filtrem jest coś nie tak

Skomentuj

jeśli twój układ ma zasilacz wbudowany to sorry mój błąd-bo ja znalazłem w sieci schemat tego kitu(tak był podpisany)do którego trzeba osobny zasilacz zrobić.A sprawdzałeś miernikiem czy wogule działa ten układ zasilania,czy dochodzi to 12V do nóżki 8 tl072?

[ Dodano: 2005-02-23, 12:35 ]
                      jeśli możesz to daj na forum schemat do tego bo nigdzie nie moge znaleść

Skomentuj

wiesz na elektrodzie sie naczytalem o tym filtrze to jeden wielki bubel gość kotł 2 taakie i za karzdym razem ścieżki były inaczej ułożone i zawsze źle

nawet jeżeli schemt jest dobry bo na pewno to pytanie czy płytka jest odpowiednia
                        dam sobie spokós z tym shitem poszukam sobie coś innego na filtr

Skomentuj

jak chcesz ale ja bym tak szybko nie rezygnował,znalazłem w sieci fotke tego gotowego filtra i to przecież kilka elementów, czyli pewnie płytka nie jest skomplikowana.Jesli schemat jest dobry, a rzekomy błąd miał by być na płytce to trzeba sprawdzić ze schematem prawidłowość połączeń myśle że nie powinno to zająć wiele czasu przy tak prostym układzie.A sprawdziłeś te napięcia o których pisałem wczeniej może na samym początku jest cos źle w tym zasliaczu, prwaidłowo wlutowałeś zenery?myśle ze nie można tak odrazu rezygnować po co wydawać kase na nowy filtr jeśli tamten można uruchomić, a ten koleś z elektrody nie napisał gdzie był błąd w scieżkach?przecież nie chce mi się wieżyć że w takim prostym układzie był wiecej niz jeden błąd może da się to szybko naprawić.Wiem że to jets wqrw.. jak układ nie działa i już nie ma sie ochoty dalej robić ale ja bym sprubował jescze sprawdzic czy działa ten zasilacz i te połączenia wg.schematu sprawdzić

Skomentuj

mam ten filtr od dawna i dziala bez problemu, jego jedyna wada to zakres regulacji, ale mozna go latwo przerobic na avt1281 poprzez zmiane paru elementow, z uruchomieniem nie powinno byc problemow, sprawdz jak koledzy radzili napiecia na odpowiednich nogach scalaka, a potem przesledz co sie z sygnalem dzieje, ja za pierwszy razem mialem zimny lut przy R1 i objawy byly podobne do twoich, a i to wcale nie jest shit, plytka jest naprawde porzadnie zrobiona

Skomentuj

Czaruję...
                            X