Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

AVR + zewnatrzna EEPROM + BASCOM

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

AVR + zewnatrzna EEPROM + BASCOM

Witam, mam pewien problem:
    Otoz brakuje mi juz pamieci w moim procku at90s2313 i zdecydowalem sie na zainstalowanie zewnatrznej kostki EEPROM (24C08) o pojemnosci 8kb. I teraz zradza sie problem :( Jak ja podlaczyc i jak operowac ta pamiecia z poziomu bascom?

wg. producenta: "2-wire serial interface bus, I2C™ compatible"

uproszczony schemat koncowek:

A0 -|||\/|||- Vcc
    A1 -||||||||- WP
    A2 -||||||||- SCL
    Vss -||||||||-SDA

Brakuje Ci pamieci ale jakiej ?? Jezeli brakuje Ci pamieci programu czyli tej w ktorej jest program to zapomnij o zewnetrznym eepromie. AVR-y nie potrafia wykonywac kodu z zewnetrznej pamieci. Jezeli brakuje Ci pamieci danych to zewnetrzy eeprom tez sie nie sprawdzi z dwoch powodow. Zapis jest powolny a po drugie eeprom ma ograniczona ilosc cykli zapisu (typowo 100.000 cykli) a w zaleznosci od programu dostep do RAM moze sie odbywac niemalze w co drugim cyklu maszynowy wiec szybko bys taka pamiec zuzyl (pewnie w przeciagu kilku godzin to maks.)
    Pozdro
    Dexter

Skomentuj

Wszystko co piszesz jest prawda, jednak ja do zewnetrznej pamieci zapisywac bede dane przy kazdym uruchomieniu urzadzenia (kilka razy na dzien) a ta pamiec ma trwalosc do 1 000 000 cykli zapis/usun i nie kosztuje majatek wiec sie na nia zdecydowalem, ale nie wiem jak ja podlaczyc i obslugiwac :(

Skomentuj

Grzesio pomylily Ci sie procesory a po drugie to jest pamiec programowana szeregowo.
        raisq widze ze na forum ostatnio zadajesz duzo pytan i to z wiedzy podstawowej a zabierasz sie za tak trudne zagadnienia. Jak obslugiwac (i podlaczyc) pamiec napewno jest w jej nocie katalogowej. Sam napisales ze to pamiec I2C wiec trzeba zajrzec do pomocy Bascoma i tam jest napisane jak obslugiwac I2C. Swoja droga bardzo dziwne zastosowanie eeproma zeby zapisywac cos do niego po wlaczeniu zasilania, w 99% przypadkow eeprom sluzy do odwrotnej sytuacji czyli zachowania pewnych rzeczy po zaniku zasilania. Jak widzisz odpowiedzi na Twoje pytania masz w zasiegu klikniecia mysza. Nastepnym razem jezeli juz zadajesz pytania to staraj sie w miare szczegolowo przedstawiac problem bo jak do tej pory na Twoje zapytanie pojawia sie mnostwo innych niewiadomych uniemozliwiajacych pomoc.
        Pozdro
        Dexter

Skomentuj

masz racje Dex pomyliło mi się na dzień dobry, na dole sprostowanie
          Coś mi się nie wydaje aby to miało 8k prędzej 256B. I jest to typowy RAM na I2C a nie ROM (eeprom). Zarzuć link do noty katalogowej. Tak jak Dexter pisze, jak masz braki wiedzy z podstaw to zostaw to w cholere.

Vcc do 5V
          SDA i SCL do końcówek któregoś portu (i tak transmisja jest programowo ustalana), na tych liniach muszą być rezystory pullupy do Vcc.
          Jak masz jedną taką RAM to A0, A1 do GND.
          A2 do Vcc

Skomentuj

Czaruję...
          X