Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Focal JM Lab Chorus SW 700S

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Focal JM Lab Chorus SW 700S

Witam.
    Mam możliwość kupna używanego subwoofera Focal JM Lab Chorus SW 700S.
    Sprawa nie dotyczy konkretnie budowy jakiegoś urządzenia ale ponieważ nie znalazłem informacji na temat tego subwoofera i jest to starszy model
    dlatego mam pytanie dotyczące możliwości podłaćzenia tego sprzętu do monitorów aktywnych, konkretnie Adam A5X.
    Subwoofer ma wejścia RCA ale posiada już wyjścia wtyki bananowe, stąd moja wątpliwość.

Niżej zamieszczam filmiki, na pierwszym z nich widać subwoofer w środku, również połączenia elektryczne:
    https://www.youtube.com/watch?v=CGNJ9z5GhqI
    https://www.youtube.com/watch?v=bDqw2LIp8OY

Być może subwoofer można podłączyć tylko do kolumn pasywnych?

Nie widziałem kabli ekranowanych RCA-wtyki bananowe a jedynie tzw. głośnikowe, nieekranowane.
    To by świadczyło o tym, że ten subwoofer posiada już własny wzmacniacz dla kolumn zewnętrznych. Dodatkowo u góry ma również wejścia ze wzmacniacza zewnętrznego.
    Tak więc dziwnie to wygląda, być może po prostu nie da się podłączyć do tego subwoofera monitorów aktywnych.

Będę wdzięczny za pomoc,
    Pozdrawiam.

Te wyjścia bananowe to są wysokopoziomowe (do podłączenia głośników pasywnych), zresztą wewnętrznie są one równolegle połączone z wejściami bananowymi, też wysokopoziomowymi. Tak jest po to, by móc podłączyć ten subwoofer do wzmacniacza, który nie posiada wyjścia LFE, ani Pre-out. Wówczas podłączasz go do wyjścia mocy tego wzmacniacza.
    Do tych wyjść bananowych nie podłącza się głośników aktywnych.

Skomentuj

Dziękuję za fachową odpowiedź.
      Czyli jeśli dobrze rozumuję, nie ma możliwości podpiąć tego subwoofera w przypadku, gdy źródłem dźwięku jest komputer a następnie dac z monitorami aktywnymi?
      Chyba, że wejścia rca subwoofera można podłączyć do wyjścia z daca a do wyjść bananowych tegoż subwoofera podłączyć monitory aktywne - jeśli oczywiście w takiej sytuacji jego wyjścia nie są wysokopoziomowe ze względu na to, iż sam subwoofer nie wzmacnia sygnału dla głośników zewnętrznych, a jedynie pełni rolę filtra odcinającego niskie częstotliwości z tych wyjść.
      Nie wiem czy to w ogóle zadziała ale skoro subwoofer nie ma dedykowanych wyjść dla monitorów aktywnych to pewnie nie, tym bardziej że jak napisałeś, złącza bananowe pełnią rolę wejścia do subwoofera ze wzmacniacza nie posiadającego LFE i przy okazji są zmostkowane jako wyjścia dla głośników czyli pełnią jedynie rolę "rozdzielacza" sygnału audio podanego ze wzmacnaicza (już wysokiego poziomu) dla samego subwoofera (dla którego sygnał jest pewnie tłumiony do odpowiedniego poziomu za pomocą rezystorów widocznych w subwooferze) oraz dla głośników pasywnych - i nic więcej.
      Chciałem się jedynie upewnić ponieważ ten subwoofer jest pewnie dość dobrej klasy i pewnie lepiej by mruczał niż nowy Adam Sub7 a cena jest niższa.
      Last edited by Dolce; 30.04.2020, 22:27.

Skomentuj

Jeśli bardzo chcesz podłączyć ten subwoofer wraz z pełnozakresowymi głośnikami aktywnymi do DACa, to proponuję zaopatrzyć się w rozdzielacze RCA. Sygnał z wyjście RCA DACa za ich pośrednictwem doprowadzisz zarówno do wejść aktywnych pełnozakresówek, jak i do wejść tego subwoofera. Tak powinno zadziałać. W subie wyregulujesz poziom niskiego basu względem reszty pasma, a główna regulacja głośności będzie w DACu lub PC.

Skomentuj

Czaruję...
        X