Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

AIYIMA TPA3255, czy zagra dobrze na zasilaczu od laptopa 19,5V i 11,8A

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

AIYIMA TPA3255, czy zagra dobrze na zasilaczu od laptopa 19,5V i 11,8A

https://pl.aliexpress.com/item/33053...c94a2e0e3Gm0ST

Jak w temacie, potrzebuję wzmacniacz do suba ok 150W. Jakiej mocy mogę się spodziewać przy zasilaniu 19,5V 11.8A?

pozdr.

Ciężko powiedzieć jak to zagra.
    18V to min dla TPA, chcesz mu dać niewiele więcej.
    Obawiałbym się o jakieś wyłączenia w momencie dużego zapotrzebowania na prąd.
    Miałem przez chwilę wzmacniacz stereo na TPA3255 ale z zasilaniem 48V i grało to nieźle, mocy nie brakowało.
    Do subwoofera szukałbym raczej czegoś na IRS2092.

Skomentuj

Właśnie chodzi o to że prądu będzie miał dużo, zasilacz ma 230W mocy (19,5V 11.8A) tylko nie wiem jak się ma napięcie do możliwości wysterowania końcówki. IRS fajny pomysł, ale w sumie wyjdzie za drogo. Trzeba kupić płytkę, obudowę, sterowanie, zasilanie...generalnie nie ten budżet. Dlatego myślę o tym tpa. Zasilacz z laptopa mam :)
      Last edited by freex; 12.05.2020, 13:09.

Skomentuj

Znalazłem jedną linijkę na stronie, która chyba jest odpowiedzią.

Working voltage: DC24-35V

Skomentuj

Z takiego napięcia to Ty uzyskasz może z 30W... Szkoda się bawić w takie kombinację. I przetwornice step-up też Sobie daruj. Może przy 2ohm w mostku, to i tak mija się z celem.
          Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

Skomentuj

Na stronie 11 pdf'a od tpa masz wykres i widać że przy 19v oddaje ok 35w. Może przerób zasilacz na wyższe napięcie, w takich chińskich laptopowych 65w wystarczyło podmienić jeden rezystor, do 24v bez problemu się podnosiły.

Skomentuj

Czaruję...
            X