Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Problemy z wysterowaniem TDA....

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Problemy z wysterowaniem TDA....

Mam modul do wzmacniacza na TDA. Podlaczony bezposrednio do karty muzycznej gra ok ale gdy podlacze go do amplitunera (Thomson Scenium) jest za cichy (prawie wogole go nie sluchac). Za pierwszym razem jak go podlaczylem to sie zastanawialem czy wogole dziala. Po zmianie wszystkich prametrow (podbic itp) na maksa zaczal cicho grac.
    Jak rozwiazac ten problem? Jakis przedwzmaczniacz? Najprostszy i najtanszy sposob...

Dzieki za pomoca i pozdrawiam

a podlaczales go do jeszcze jakiegos innego zrodla? np. discman albo cos w tym stylu?

Skomentuj

Napisalem wyzej ze podlaczony bezposrednio do karty, do kanalu sub gra dobrze.
      Problem jest tylko przy podlaczeniu do amplitunera.

Skomentuj

ale czy poza ta karta i amplitunerem korzystales z jakiegos innego zrodla? moze z amplitunerem jest cos nie tak? albo faktycznie ma pre-outa o bardzo niskim poziomie sygnalu. masz aktywny filtr dolnoprzepustowy czy podlaczasz wzmak bezposrednio pod amplituner? wez pod uwage to, ze wszystkie subwoofery aktywne ktore mozesz kupic maja ten filtr i on daje zawsze dodatkowe wzmocnienie i moze w tym thomsonie jest to uwzglednione. doloz filtr i moim zdaniem wszystko powinno byc ok.

Skomentuj

Sprawdzalem tylko na karcie i ampli.
          Wyjescie z amplitunera raczej dziala bo w przypadku sygnalu sygnalu cyfrowego wyjscie suba generuje mocniejszy sygnal. W przypadku wejscia analogowego 5.1 ten sygnal jest minimalny.
          Ten modul naTDA teoretycznie posiada regulowana czestotliwosc odciecia ale ro raczej pic na wode, jest to zbyt proste.

tak sie zastanawiam czy takie cos by wystarczylo:
          http://www.sklep.avt.com.pl/go/_info/?id=2120

Skomentuj

nie wiem co to za filtr bo pierwszy raz go na oczy widze:/ po co tam tyle tych gniazd na chinche? chyba nie sumuje wszystkich 5 kanalow?:) zerknij na ten http://republika.pl/carton/strona/modul_sub2.html na forum bylo troche o nim i raczej pozytywne opinie. polecam wlasnie ten. oprocz wejscia niskopoziomowego masz tez wejscia zeby podpiac sygnal z przednich glosnikow.

Skomentuj

moim zdaniem to na 99% masz coś nie tak z wyjściem na sub z amplitunera, domyślam się że mówimy o TDA 7294? ta kostka ma bardzo dobrą czułość bardzo niewiele jej potrzeba żeby ją wysterować.Może się myle ale według mnie to nie ma bata żeby to sub out z amplitunera dawało słabszy sygnał niż live 5.1 albo tak słaby żeby wzmak nie zagrał(nie wiem jak jest w twoim ampliuneże ale moze trzeba dopiero właczyć to wejście?albo coś w tym stylu)sprubuj jeszcze podłączyć z tego wyjścia inny wzmacniacz jaki kolwiek(np:jeden kanał z stereofonicznego albo coś)żeby się upewnić czy działa to wyjście.nie zabardzo rozumiem o co ci chodziło pisząc: "Wyjescie z amplitunera raczej dziala bo w przypadku sygnalu sygnalu cyfrowego wyjscie suba generuje mocniejszy sygnal. W przypadku wejscia analogowego 5.1 ten sygnal jest minimalny." możesz to jakoś sprecyzować?raczej się nie spotkałem z wyjściem na suba które by było cyfrowe, chyba że masz na myśli wyjście cyfrowe całego sygnału z Live 5.1 które możesz zamienić za analogowe tylko na suba-ale jeśli tak to co to ma wspulnego z wyjściem z amplitunera?

[ Dodano: 2005-02-23, 13:19 ]
              a co do filtra to dawać go jest to troszkę bez sensu jeśli docelowo chcesz podłaczyć ten wzmak z wyjścia na sub czyli zmixowane kanały i odpowiedni odcięta częstotliwość po co robic to jeszcze raz?jeśli faktycznie bedzie potrzebny jakiś przedwzmacniacz to można zrobić poprostu jakiś prosty(przysłowiowe dwa elementy na krzyż)układ np: na TL072 lub TL082 albo im podobne (takie jak stosuje się właśnie w filtrach aktywnych)po co utrudniać sobie życie budując cały filtr jeśli już masz sygnał odfiltrowany chyba że chcesz mieć jeszcze możliwość wysterowania tego suba ze zwykłego sygnału stereo.
              Beatliner nie mylisz się po to tam tyle tych wejść zeby zsumować wszystkie 5 kanałów-nawet jest napisane że do surround-a
              POZDRO

Skomentuj

Komputer mam podlaczony cyfrowo i analogowo z amplitunerem.
                Polaczenie cyfrowe uzywam tylko przy filmach z ac3 lub przy muzyce z ac3.
                Wczesniej mialem podlaczony wzmacniacza 10W z zestawu creativa FPS1000 i wszystko dzialalo ok.

Skomentuj

Niedopasowanie impedancyjne, poziomow itd.Niektore amplitunery musza przy pomocy funkcji menu wymusic wiekszy poziom na wyjsciu zeby z niektorymi subami wspolpracowac.
                  Sama kmoncowka mocy nie nadaje sie do podlaczenia do wiekszosci wyjsc z amplitunerow, wymagany jest wzm napieciowy z dopasowaniem impedancji, a filtr dolnoprzepustowy ma na wejsciu wzmacniacz operacyjny ktory wlasnie taka funkcje spelnia.
                  Wyjscie komputerowe czy z discmana ma inny charakter (jest bardziej uniwersalne) wiec czasem jest w stanie wysterowac (pytanie czy prawidlowo) koncowke mocy.

Skomentuj

tzn. ten wzmak z creativa był podłaczony pod wyjscie na sub z amplitunera?czyli miałeś na myśli to że jełśi podłaczysz sygnał cyfrowy z Live do amplitunera to wtedy sygnał z wyjścia na sub jest ok-wystarczająco mocny, a jeśli podłaczasz analogowo to jest tak słaby ze prawie wogule go nie słychać-dobrze mówie?jesli tak to wydaje mi sie(ale to jest tylko moje zdanie nie miałem wiele do czynienia ze wzmakiem z dekoderem cyfrowego sygnału)że nie powinno tak być, sygnał podłączany obojętnie analogowo czy cyfrowo na wyjściu powinien byc takiego samego poziomu, bo przeciez po dekodeże jest chyba jescze jakiś wzmak tego sygnału bo byłby on zasłaby a pozatym w jakiś sposub musi być regulowana siła głosu, a wątpie że jest to zrobione na zasadzie tłumienia sygnału bezposrednio z dekodra cyfrowego i prawdopodobnie przez ten sam wzmak idzidzie sygnał analogowy, więc przypuszczam że jeśli podajesz amplitunerowi sygnał cyfrowy domyślnie wszystkie kanały to automatycznie włącza sub out , a przy sygnale analogowym trzeba dopiero osobno włączyć to wyjscie bo domyślie jest wyłaczone, a to co słyszysz po podłączeniu TDA i wykręceniu wszystkiego na max to jakiś znikomy sygnał(przesłuchy pomiędzy kanałami)który jak zostanie podany na zewnętrzy wzmak i wiele razy wzmocniony to coś słychać, ale powtazam to są tylko moje domysły i moge się mylić
                    POZDRO

Skomentuj

Wczesniej mialem to podlaczone tak ze sygnal czy to analogowy czy cyfrowy szedl bezposrednio do amplitunera a z niego na glosniki i poprzez wzmacniacz z tego zestawu crativa na suba pasywnego.
                      Teraz wzmacniacz creativa mial zostac zastapiony (sub ktory mial 150W byl napedzany 10W wzmacniaczem) poprzez koncowke TDA. Cos mnie strzelilo i zamowilem ja z allegro. Po podlaczeniu okazalo sie ze suba gra ale bardzo cicho. Nie sa to przydzwieki ani nic podobnego. Poprostu jest bardzo slaby sygnal.
                      Wydaje mi sie ze w tej koncowce brakuje filtra aktywnego. Zbytnio sie nie orientuje ale chyba bez jakiegos ukladu scalonego sie nie obejdzie przy filtrze aktywnym. W moim przypadku jest kondensator i potencjometr. Teraz musze to jakos doprowadzic do tego zeby zagralo tzn wywali8 ten pseldo filtr, zostawic sama koncowke, trafo itp i dodac filtr ktory jak sie nie myle rowniez lekko wzmacnia sygnal.
                      Co proponujecie(jaki filtr/przedwzmacniacz?) i jak to podlaczyc (stabilizatory, kondzioki itp) trafo ma +- 28V 120VA

Dzieki za pomoc

Skomentuj

a masz jakiś schemat do tego układu?może sprubować bezpośrednio podłączyć się na wejście TDA, ale nie wiem czy to coś da bo wnioskuje że to o czym mówisz kondensator(najprawdopodobniej ceramiczny ponad 100n dany szeregowo)i potencjomert pomiędzy wejściem TDA i tym kondensatorem,jeśli jest tak jak napisałem to nic nie da wywalenie tego, a zwłaszcza kondensatora-może nawet zaszkodzić bo ten kondensator ma za zadanie niedopuszczenie napięć stałych na wejście.Nie wywalałbym tego bo jeśli działało bezpośrednio z karty dzwiękowej tzn. że układ jest ok(tylko dziwi mnie to że sygnał z amplitunera jest słabszy niż z karty)czyli pozostaje ci zrobić tylko jakiś przedwzmacniacz napięciowy(może być filtr aktywny)ale tak jak pisałem wcześniej nie ma senu robić całego filtra jełśi juz masz gotowy sygnał z amplitunera, wystarczy że zrobisz sam wzmacniacz(poszukaj noty katalogowej np:do TL072 i tam powinny byc jakieś proste aplikacje tego układu które powinny się nadać)i normalnie dałbym to zamiast robić cały filr aktywny(jeśli to jest tak jak napisałem)ale na początek sprubowałbym podłączyć z tego sub out na inny wzmacniacz np:jeden kanal z stereo, albo ten wzmak 10W z creative, ustawić cicho i z wyjścia głośnikowego podłączyć na wejście TDA i jeśli to wszystko będzie działać to już bedziesz miał pewność że trzeba zastosować przedwzmaciacz
                        POZDRO

Skomentuj

Mam taki sam problem tylko nie z amplitunerem a z DVD po podłaczeniu czy to wzmacniacza czy samej koncowki mocy tda7294 lub z filtrem 20-100 sygnal jest tak słaby ze mozna by sadzic ze wzmak ma okolo 5W mocy, sprawdzałem z drugim DVD jest to samo sygał jest za słaby i nienadaje sie do napedzania subofera, podłączając wszystko inne komputer,discman itd. jest OK . Wychodzi na to ze przy budowie filtra nalezy budowac go z 2 rodzajami wejsc i roznym wzmocnieniu.

Skomentuj

Dzisiaj kupilem i zlozylem filtr aktywny NE125 i wszystko dziala jak nalezy :) Jeszcze tylko wymienie kabelki na cos lepszego bo maly przydzwiek sieci sie pojawil i bedzie git.

Dzieki za wszystkie odpowiedzi

Skomentuj

Czaruję...