Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaka przyczyna wybuchu zasilacza impulsowego?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jaka przyczyna wybuchu zasilacza impulsowego?

Mam ledy RGWB z kontrolerem i zasilaczem impulsowym 200W, ledy pobierają około 100W.
    Zasilacz specjalnie kupiłem mocniejszy, bo to jest zamontowane w suficie podwieszany bez wentylacji i żeby sie nie przegrzewał.

Ostatnio po pół roku bezproblemowego działania zasilacz wybuchł. Jak myślicie jaka mogła być przyczyna?
    Teraz się zastanawiam czy po podłączeniu mogę jakoś zweryfikować czy nie ma tam jakiegoś przebicia, bo jest kilka taśm i dużo było lutowane. Na pewno też sprawdzę temperaturę. Uziemienie zeruje, bo nie ma PE.

Czy on ma 200 czy 100W to bez znaczenia, jak był bez wentylacji miał pełne prawo wykitować. Pomijając już sprawe oczywistą że jeśli to byl typowo buforowy zasilacz to z natury rzeczy mógł się uszkodzić. To nie są urządzenia długowieczne.

Podaj jeszcze co to za zasilacz.
    Last edited by dragon; 24.05.2020, 22:34.

Skomentuj

Wiele powodów, brak wentylacji, jakość wykonania, wysokie napięcie sieci, a czasami przypadek.
      Ja w ciągu 6 lat miałem dwie awarie zasilacza Omron 100W 24V, firma zawodowa, zasilacz w ażurowych obudowie, w wentylowanej szafce.
      Zasila dwa wentylatory 24V o mocy pobierające razem 40W, pracujące 24/7.

Po pierwszej awarii, z powodu braku gwarancji kupiłem kolejny, taki sam zasilacz, który też po jakichś prawie 3 latach padł.
      Teraz mam tymczasowo zasilacz 19V od jakiegoś monitora.

Pojęcia nie mam, wentylatory to bocznokanałowe EBM Papst, totalny hi-end w swojej kategorii, 6 lat kręcą sie*praktycznie bez przerwy, chyba że na czyszczenie i wszystko działa jak trzeba.
      Zasilacze, choć made in japan, cóż średnio czuć tą legendę jakości.

Skomentuj

Czaruję...
      X