Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer na podstawie Creativ P580

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subwoofer na podstawie Creativ P580

Mam zestaw głośników creative p580 (5.1) i zastanawiam sie jak poprawić jego wydajność. Mam pare pomysłów na nie ale nei wiem czy mogą one wypalić bo się na tym nie znam więc poszukuję porady.
    Pomysły wyglądają tak:
    1) Głosnik w subwooferze ma 12,5 cm średnicy, zastanawiam się czy dało by coś wsadzanie głośnika większego np średnica 16-20 cm nie zjmieniając pudła ani układu. Wymiary głośnika niskotonowego to 285x235x175
    2) Może wystarczy zmienić trochę wzmacniacz subwoofer (o ile się da ) bez zwiększania pudła. Przydało by się abym po zmianach mógł podłaczyć już jakeiś większe satelitki.
    3) Może wystaczy zwiększyć pudło a wzmiacniacz w subwoofera przełożyć.
    4)Czy taki wzmacniacz z tego subwoofera pociągnie lepszy głośnik tak żęby wykorzystać go bardziej niż ten obecny. Subwoofer ma moc 17 W i zasilacz 12V tyle wiem.

Ile może kosztować mnie zmiana tego wzmacniacza z subwoofera i jak trudne może to być?

Kolejnym problemem jest dobór nowego głośnika niskotonowego, kąpletnie się na tym nie znam i nie jestem zbytnio dziany więc proszę o pomoc jakimi parametrami mam się kierować w wyborze głośnika.
    Prosił bym o linki z www.allegro.pl i jakieś opinie na ich temat.
    To chyba tyle, liczę na pomoc.

powiedz ile masz kasy to powiemy co mozna z tym zrobić

Skomentuj

wzmak: mostek tadeusz (TDA) 7294 zamowione u irka
      glosnik: cos z STX'a od kolory do wyboru - kolo 50zl
      obudowa: zalezy od gustu i wykonczenia i wielkosci -do 100zl

finito, powodzenia

Skomentuj

eXe, wszystko zależy od wielu aspektów.Najbardziej rzutuje fundusz.Tak prawde mówiąc to ten subik od creativa nadaje sie tylko na śmiecie.
        Warto by było wiedzieć jaki masz pokój (m2),ile kaski.Podejrzewam że konstrukcja na 16-tce tonsila zapieta pod TDA już dużo by zmieniła.No ale to tylko moje gdybanie,nie znam podstawowych wytycznych w Twoim przypadku.Podaj więcej danych.

Skomentuj

No kaski nie jest za dużo, powiedzmy 100-150 zł, jeśli chodzi o mój pokój to jest to 3x4 m :)
          Napiszcie mi dokładniej skąd mogę dostać (zamówić) wzmacniacz do subwoofera i jaki będzie tego koszt. Nie planuje głośnika większego niż 20 cm bo to chyba na taki mały pokoik bez sensu. To chyba tyle. W razie czego odpowiem na pytania bo bardzo zależy mi na tym by zrobić to dobrze.

Skomentuj

no to mój subwooferek na 20cm głośniku do pokoju 12m2, był kiedyś na forum ale "konstrukcje diy przestały istnieć jak co http://uczniowie-zsl.info/~black_kni...php?t=17możesz zobaczyć jak ja zrobiłem

Skomentuj

http://allegro.pl/show_item.php?item=42106937
              Jak myślicie czy takie coś by mogło być ??

Skomentuj

eXe, kurcze za te pieniążki to bardzo ciężko będzie.Ale jeśli masz smykałke do majsterkowania to może by się udało.
                Przy takim budżecie można spróbować na głośniku-legendzie:LW800,koszt ok.20 paru złotych.Jesli masz dostep do starych mebli lub płyt wiórowych to i obudowa tanio wyjdzie.Objętość gdzieś ze 20-25l,strojenie ok.40Hz (wale z pamięci).
                Do napędu stary,poczciwy TDA.Możesz go nabyć u Irka .Do tego trafko 100VA i powinno jakoś w miare fajnie zagrać.
                Co do parametrów LW i skrzyni musisz pogrzebać bo ja nie mam tego nigdzie a dokładnie nie pamiętam.Szkoda że dział konstrukcje zniknął bo tam był taki subik Lukasza.Możesz jego podpytać na priv.
                A być może któryś z kolegów coś tu dopowie.

Skomentuj

lw 800 zależy ile ohm wersja:
                  4ohm 65 litrów strojenie 29Hz (br 7 na 14) <-- trochr dużawa
                  8ohm 30 litrów strojenie 41Hz (br 7 na 16)

z parametrów od producenta

Skomentuj

No dobra powiedzmy, że głośnik mogę dostać w każdej chwili bo mam hurtownię alpharda na osiedlu. (lw 800) Teraz bym prosił bardzo o wytlumaczenie o co chodzi z tym Irkiem bo się nie orientuję :) I czy nie mógła by być skrzynia tak z allegro do której link podawałem wyżej?

Skomentuj

Irek> http://diyaudio.pl/forum/viewtopic.php?t=2897
                      Jak chcesz to kupuj,tylko po zatykaj wszystkie dziury,bedzie closed.Lepiej jak byś sam zrobił.I taniej napewno.No chyba że nie masz z czego albo jak.

Skomentuj

Dobra widze to od irka jednak nie widze ceny :/ i po drugie jeśli zamówię to czy czegoś jeszcze będę potrzebował ? Kupie głośnik plus tą obudowę i tą konstrukcję irka.
                        umberto, napisałeś że mam tą obudowę zamknąć, czy nie lepiej będzie z bass reflexem i czy jak kupię to wszystko czy nie będe miał problemów z podłanaczeniem i czy będę potrzebował jakiegoś zasilacza?
                        I czy ta płytka pociągnie ten głośnk na takiej obudowie ? I jakie głośnikie będę mógł podpiąć do tego wszystkiego chodzi mi o moc bo sie nie orientuje wogule z tym :/

Skomentuj

Ta budka z allegro wydaje sie zbyt mała pod br dla lw.Niestety nie robiłem na nich subików lecz troszke inną konstrukcje.Wiem że w closed 20l grają dosyć,dosyć.Ale to nie jest sub.
                          Cena modułu Irka gdzieś mi przemknęłą przed oczami,popatrz.Na pewno będziesz potrzebował trafko,mostek diodowy i kondziołki.No i kawałek radiatora plus jakaś blacha aby to wszystko umocować do obudowy.Moc na jaką możesz liczyć to gdzieś 60-70W na 4 ohmach.

Skomentuj

Hmmm to jednak buda zamknięta ? Nie bardzo rozumeim czemu zamknieta, o to jest trafko ? mostke diodowy ? kondziołki ? Ile to mnie wyniesie ? I co będzie jeśli jednak wybiorę tą budę.

Skomentuj

ja bym dał zamias zamkniętej bass refleks obudowe mozesz złożyć ze starych mebli zapłacisz tylko za wkręty i okleinę

trafko jet to transformator toroidalny dający dwa identyczne napięcia zmienne do tego potrzebny jest mostek prostowniczy na diodach aby zmienić te napięcie na stałe potem kondziorki to kondensatory filtrujące które podwyższają nap --->takim napięcie możemy zasilić wzmacniacz irka za trafko z tym zasilaczem to może w 100 się zmieścisz

a ta buda z alegro to sie nie opłaca jeżeli chcesz robić małym kosztem

Skomentuj

Podsumowując,
                                -głośnik 30 zł
                                -buda 50zł
                                -trafko itp. 100 zł
                                O czymś zapomniałem ?

Skomentuj

no obudowa spokojnie wyjdzie ci taniej
                                  a trafko z zasilaniem ponad 100 i wzmacniac i wykonczenie kolejne ponad 100

Skomentuj

ale przeież do wzmaka irka nie trzeba osobnego zasilacza(kondensatorów ani mostka) wszystko jest na płytce gotowe tylko trafo podłączyć i z tego co mi się gdzieś obiło to chyba irek brał 60zł za gotowy zmontowany układ,jeszcze tylko radiator i trafo.też uważam że nie opłaca sie brać tej obudowy z allegro, domyślam się ze na osiedlu mieszkasz "mam na osiedlu hurtownie alpharda" czyli masz koło siebie dużo sąsiadów-czytaj:ludzie którzy wymieniają meble na nowe:) jednym słowem masz pod nosem nieograniczone źrudło płyty wiurowej za friko trzeba tylko tu i tam zagadć.Zrobić skrzynke to nic trudnego, a do tego tanio i satysfakcja ale zrobisz jak uważasz.

Skomentuj

uruchomil by ktos w koncu dzial "sprzedam" bo juz nie wiem kto co i za ile sprzedaje

Skomentuj

Zdziczałem :/ już wkońcu nie wiem czego potrzebuje do tego wzmacniacza , ale ludzie namówili mnie do zmiany planów i zainwestowanie w normalnym wzmacniacz i potem doskładniae do doniego kolumienek i woofera.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X