Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

RS SimpleAmp - czy już ktoś to testował?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

RS SimpleAmp - czy już ktoś to testował?

Witam,
    Mam u siebie już 2 płytki do tego wzmacniacza zaprojektowanego przez sympatycznego Pana Krzysztofa od Reduktora Szumu.
    No i zastanawiam się jakie wrzucić w projekt elementy bierne, aby z jednej strony nie przesadzić z kosztami ale z drugiej wycisnąć z tej konstrukcji maxa.

Szczególnie interesuje mnie dobór elektrolitów i czy warto wrzucić kondensatory foliowe zamiast polipropylenów.

Gdzie kupić dobre, nie buczące trafa (dual mono) ?

Poniżej link do filmu na kanale RS Elektronika nt. tego projektu.

https://youtu.be/BJOfN6xEbw0

Samwha elektrolity, w niektórych miejscach można też pokombinować z tantalami.

W tor sygnałowy jak już musi iść elektrolit, to unikam całkiem no name, w mniej istotne miejsce w ostateczności można dać.

Co do zasilacza, ostatnio sporo przetwornic pojawiło się na Ali, napięcia do wyboru, można też o tym pomyśleć, bo powinno być lepiej niż najtańsze trafo (ja np brzęczenia nie jestem w stanie znieść, a zdarza się czasem).

Skomentuj

Z tymi zasilaczami z Alii to lepiej się zastanów.
      Popracuje rok może dwa i będzie trzeba reanimować go albo następny kupić.

Skomentuj

Zamieszczone przez toopcool Zobacz posta
        Z tymi zasilaczami z Alii to lepiej się zastanów.
        Popracuje rok może dwa i będzie trzeba reanimować go albo następny kupić.
        Nie na temat...
        Koszt niewielki, a przynajmniej ze zdjęć wynika, że jest na scalaku L6599, więc w razie czego można jakiegoś moda wykombinować, jak przyjdzie, to zobaczymy czy się do czegoś to nadaje.

Skomentuj

Ostatnio wyceniałem toroid 600W 2*65V, kurde ponad 500zł, zasilacz impulsowy 1kW 2*90V z ali to ~200zł.

Licząc trafo + zasilacz (mostek, płytka, kondensatory), a zasilacz impulsowy z Ali, kurde to 1/3 ceny.
          Zakładając że wytrzyma połowę z tego co chińczyk pisał, a są silniejsze wersje. Nie mówiąc o masie i rozmiarach.

A jeszcze softstart dla 600W trafa, bo inaczej to bezpiecznik wyleci co drugie odpalenie wzmaka.

Skomentuj

Szkoda ze nie dal zabezpieczenia przeciw DC i przy okazji opoznienie.
            Takie gole koncowki to juz nie w modzie.

Skomentuj

Z tego co widać to był bardziej projekt edukacyjny, nic kompleksowego jak borysAmpy.

Skomentuj

Zawsze można Unizab wrzucić, z dłuższej perspektywy chyba najlepiej mi ta opcja podeszła, bo jak się wzmak znudzi, to da się wykorzystać moduły z poprzedniego w całości lub wręcz podmienić sam koniec.

Skomentuj

Zamieszczone przez tomekk_ Zobacz posta
                  Szkoda ze nie dal zabezpieczenia przeciw DC i przy okazji opoznienie.
                  Takie gole koncowki to juz nie w modzie.
                  No a ja akurat mam moduł zabezpieczający przed DC i opóźniający, którego nie mogłem wykorzystać we wcześniejszym projekcie, bo.... końcówka miała za duże napięcie, to tu będzie akurat jak ulał

Skomentuj

Co sądzicie o poniższym zestawie?
                    https://allegro.pl/oferta/wzmacniacz...taw-9706247559
                    Zapytałem sprzedawcę o listę elementów, niestety dostałem odpowiedź, iż nie zostanie ona udostępniona m.in. dlatego, że wykorzystane elementy zależne są od aktualnej dostępności.

Generalnie myślicie, że warto inwestować w ten wzmacniacz?
                    Indywidualne lekcje języka angielskiego online dla dorosłych:
                    treningjezykowy.pl

Skomentuj

Witam nie lepiej złożyć coś sprawdzonego?

Skomentuj

Warto się zainteresować modułami na IRS2092, sama końcówka wyjdzie taniej niż kit z linka, a jest to sprawdzony układ, jeszcze kilka lat temu nawet na Audiostereo pojawiały się pochwały tego sprzętu i to w podobnym czasie co wysyp klonów Accu, które są nieporównywalnie droższe.

Tak jak już wspomniałem wcześniej, w połączeniu z SMPS powstaje lekka końcówka o mocy około 200W, połączenie tego to też banał.

Skomentuj

pozwalam sobie odkopać temat. Ktoś testował? Po najnowszej przygodzie z iAMP200 na Mosfetach (Jezu,jak to zaje*****e gra ....) jestem gotów przetestować każde DIY z mosfetami w stopniu końcówym.
                          Jest w stanie ktoś powiedzieć czy wart jest zachodu? Jak ktoś nie testował to może ktoś na tym się znający powie czy to ukłądowo jest ciekawe (bo dla mnie laika jest :))
                          Dziwi mnie nieco niski bias (borysowy pracuje u mnie na 35mV) i tylko 25 VAC trafo? Zaznaczam,że jestem laikiem i bardzo początkującym hobbystom :)Myślałem, żeby go złożyć, ale bez mostka/zasilacza. Zamiast tego wepnę się w niego z CapM+SPK terminal borysa.

Skomentuj

Czaruję...
                          X