Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zasilacz AUDIO nieskie szumy na Bazie A-170

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zasilacz AUDIO nieskie szumy na Bazie A-170

Witam , od razu zaznaczam moja wiedza w porównaniu do większości jest znikoma ale.... chciałbym wykonać sam zasilacz do DAC a , potrzebuję 12V i 2A , takie napięcie i natężenie jest potrzebne do dac a .
    Co do wykonania chciałbym ( nie koniecznie muszę ) bazować na układzie A-170( http://advanceelectronic.pl/pl/p/A-1...owany-LM350/67 ) , mam już dwa takie , ale sam ich nie testowałem co do szumów i liczę na podpowiedzi w tej kwestii .
    Zakupiłem Transformator Unitry , napięcia wyjściowe w nim to 14,8V max prąd 3A .
    Obudowę zakupię we własnym zakresie , brakuje mi tylko wiedzy co do zasilacza , wiem tylko że potrzebne jest niwelowanie tętnień kondensatorami , ale jakimi i w jakiej ilości i jakie parametry nie wiem .
    Chętnie posłucham bardziej obeznanych w tej dziedzinie .

kupiłbym gotowy układ, plus 14.8VAC po wyprostowaniu da o wiele za dużo,

Skomentuj

nie wiem co dalej w tym DAC-u jest.. ale ja bym wkładał impulsowe:
      https://www.tme.eu/pl/details/irm-20...nia/mean-well/

Skomentuj

Na forach i tej dziedzinie jak ktoś słyszy o zasilaczu impulsowym to jakbyś dał diabłowi święconej wody......
        Zostanę przy trafo i układzie tylko muszę jakiś fajny schemat ogarnąć układu/modułu zasilacza .

Skomentuj

I tam. Nelson Pass sam zaleca impulsowe zasilacze do swojego Amp Camp Amp - mała klasa A.
          Dobra przetwornica, dobra filtracja i myślę ze to będzie poza słyszalnym pasmem i nie powinno się odbić na samym układzie audio.
          Tak więc nie przekreślałbym tego rozwiązania całkowicie.

Skomentuj

jak faktycznie potrzebujesz 2A z 12V to jak podepniesz LM350 do Twojego trafa - to zamontuj do niego wieeeelki radiator.. nie potrzebujesz tam symetrycznego zasilania? co to za DAC?
            Dodatkowym plusem impulsowych zasilaczy jest to, że nie przenoszą.. albo przenoszą mniej śmieci z linii zasilających..

Ja już widziałem jak do RPi robili liniowe zasilacze... bo miał być do Audio.. a na płytce Rpi masz chyba ze 4 przetwornice DC-DC wbudowane..
            Last edited by LubMich; 26.10.2020, 08:59.

Skomentuj

DAC AUDIO CAMBRIDGE . a dokładnie
              Cambridge Audio DAC Magic 100 , .
              Mógłby być zasilacz symetryczny ale nie widziałem w POLSCE takich gotowych modułów , na alli . jest tego mnóstwo .

Skomentuj

Czyli... chcesz wejść audiofilskim niskoszumnym zasilaniem 12V 2A na DACa, który ma wbudowane przetwornice na PCB? Jaki jest tego sens?
                http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Szkoda by było tego wszystkiego co skompletowałem nie wykorzystać , obudowa , transformator , filtry , gniazda IEC , itd , brakuje tylko modułu .
                  A masz inne zdania na ten temat gavron04 ? Chętnie posłucham ?

Skomentuj

Trzeba było najpierw zapytać, zanim się porwałeś na zakupy :) Chciałeś hiendowe zasilanie do DACa, jak już chcesz przerabiać to pozbądź się przetwornic z układu, wykonaj symetryczne zasilacze, sprawdź jakie potrzebujesz napięcia dla całego DACa i dopiero się bierz za przeróbki. Czy usłyszysz różnice? Nie mam pojęcia. Czy jest sens się bawić w dość przeciętnym DACu? Na to już musisz sam sobie odpowiedzieć. Jeśli nie masz odpowiedniej wiedzy to dla bezpieczeństwa swojego i DACa zostaw go w stanie fabrycznym.

Po prostu uważam, że pakowanie liniowego zasilacza 12V 2A a później wykorzystywanie przetwornic mija się z twoim celem i efekty mogą nie zrobić na tobie "wow" jakie oczekujesz.

Skomentuj

POSZPERAŁEM , trochę i widzę że mam z fachowcem do czynienia ...... Do podpowiesz jaki moduł zasilania zastosować czy raczej się nie dowiem ?
                      A te kolumny porównywałeś z innymi czy po prostu przyszedł czas na wymianę i dlatego sprzedajesz ????? Co to za firma YB ?

Skomentuj

Widzę że dysponujesz dość dużą więdzą ?
                        DAC ogólnie będzie modyfikowany . I dlatego polecają do niego po modyfikacjach ,,lepsze,, zasilanie . To czy będzie różnica , czy nie będzie , to sprawa dyskusyjna , przy sprzęcie do 10,000 raczej mało słyszalna .
                        Co do DAC a , działam obecnie na streamerze Malina plus nakładki , nakładki hot do 600 zł i ten dac dużo więcej wnosi niż te nakładki , tak na początek , a co do DAC magic , po modyfikacji udowodnione że gra jak te za 3-4 tyś zł .
                        I teraz jak gra , lepiej , gorzej , w/g mnie będzie grał inaczej , dla jednego gorzej dla drugiego lepiej , po modyfikacji opowiem Ci co się zmieniło .

Jesteś może też na forum AUDIO ?

Teraz jak już mam wszystko to it ak to zmontuję bo szkoda żeby leżało w szafie , a dlaczego to montuję , bo jak widzę jak co niektórzy sprzedają zasilacze liniowe po 1000 zł i mówią że to cudo jest to mnie boli głowa. W tych zasilaczach siedzą trafa słąbej jakości te UNITRY z dawnych lat kładą je na łopatki , i dlatego postnowiłem wydać 200 zł i sam sobie zmontuję taki zasilacz liniowy .

Skomentuj

W dużym skrócie. Jeśli widzę, że temat jest mało ciekawy, przeróbka jest bez sensu to po prostu odpuszczam, szkoda czasu na takie zabawy.

Jak już chcesz koniecznie wykorzystać trafo, które ma naprawdę wysokie napięcie na twoje potrzeby (i jest to pewnie z etykiety, a nie mierzone) to będzie ciepło. Jeśli chcesz ograniczyć straty i zrobić jeszcze bardziej hiendowo to możesz zrobić regulację dwustopniową... Czy DAC rzeczywiście pobiera 2A - wątpię, nie mam pojęcia jaki zapas dał producent. Trzeba wszystko pomierzyć, posprawdzać, a niestety to wymaga wiedzy, a tak jak wspomniałem, nie mam czasu, by tłumaczyć wszystko od A do Z.

Wracając do zasilacza. https://www.gotronik.pl/zasilacz-reg...8k-p-3989.html . Trafo teoretycznie masz 14,8V. Po wyprostowaniu około 20V. Robisz takie dwa układy (podpinasz szeregowo), jeden ustawiasz na 16V drugi na 12V. W tym drugim możesz pominąć mostek.

Nie na temat...
                          Kolumny mam 4lata, większość czasu się kurzą, bo po prostu nie mam czasu wygodnie usiąść i posłuchać. Jeśli nie sprzedam ich za tyle co są wystawione to zostają ze mną i tyle :) Świetne brzmienie, zwrotnica porządnie zrobiona, bardzo miło się tego słucha. Ale jest to trochę offtopic. Ale jak już tak szperałeś to w opisie ogłoszenia jest link do YB Audio, także wystarczy kliknąć i poczytać - http://yb-audio.pl/

Z mojej strony to tyle.

Pozdrawiam
                          Last edited by gavron04; 14.11.2020, 07:14.

Skomentuj

Nie żeby coś, ale na takiej przeróbce możesz się przekonać co to jest prowadzenie mas i koniec końców skończysz z DACiem gorszym niż był fabrycznie.

Jak już części kupione, to zrób prosty zasilacz na LM350, możesz dać Elny, Nichicony z serii audio i na pewno samopoczucie się poprawi, w środku DACa bym nie grzebał, bo w razie czego za takiego dłubanego nikt nie zapłaci, tyle, ile jeszcze jest warty...

Skomentuj

dodanie

Nikt nic nie powiedział że muszę zamontować , taki transformator , 25 zł przeżyję , wolę zmontować coś co będzie cieszyło a nie to co muszę .
                              Jaki transformator polecacie zakupić , zalewany nie zalewany Toroidalny czy z rdzeniem ?
                              Jaki zasilacz modułowy ?
                              P.S. Pytania kieruję do tych którzy mają chęć odpowiadać a nie męczyć się przy odpowiedziach ..............
                              Obudowę zostawię , gniazdo IEC też , filtr sieciowy również , trzeba dokupić zasilacz i trafo tylko jakie ?

Prądy jakie potrzebuje DAC to przy normalnym graniu 1,2A , nie wiem dlaczego napisali 2A , ale multimetr pokazuje od 0,9 - 1,25 A .

Umiem mierzyć ( bez tłumaczenia ) multimetrem .

Transformator TSZZ35/004M5 2x9V Ten ?
                              Last edited by katazipen; 15.11.2020, 09:48. Powód: dopis

Skomentuj

Czaruję...
                              X