Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

pomózcie tda7294 jest az taki slaby musicie mi to wytlumaczy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

pomózcie tda7294 jest az taki slaby musicie mi to wytlumaczy

nie dawno moja siostra spalila mi stk bo mialem tak prowizorke i cos tam dotknela i sie spalilo ;-(( stk napedzal mojego suba samochodowego JBL :/ i postanowilem posszukac tda no i znalazlem troche zakuzony ale byl potem polecialem do kumpala bo onn mial plyytke ze swojego starego ktorego spalil i od sprzedal mi za symboliczne 2 zlote, przyszedlem do domu i wzielem sie za lutowanie wszystko mialem. do tego jakis przedwzmacniacz na scalakach nawet nie wiem co to dokladnie ale dziala. Do suba mialem filtr dolnoprzepustowy ale pozyczylem wujkowi a potem mi dal 50 dych zebym sobie nowy zrobil ale mi sie nie cchioalo to wzialem jakas cewke taka duzą 14 mH. tda napedzalem zasilaczem 2x24 200VA i kondzie 4x6800uF ze starego wzmacniacza. suba pierw odpalilem przez ta cewke na starej poczciwej diorze i wszystko bylo ok co prawda slabo gralo bo to 30 w ale jakos, gdy podlaczylem tda bylem zaskoczony gorzej niz diora bas jakis taki nie wiem ale dziwny przedluzony i napraawdde cichutko jakby 20 w nie wiem co to czy moze ta cewka czy blad konstrukcji tda?????????? nie wiem pomozcie mi prosze ;d

Sprawa jest dość prosta. Musisz się zabawić. Może to być równie dobrze wina cewki bo raczej tak cewka straszny opór wnosi , ale równie dobrze może to być sam scalak jak i jego aplikacja. na elektrodzie masz aplikacje TDA7294, porównaj swoje elementy z tymi na schemacie, jak wszystko jest ok to zobacz czy niemasz jakiś starych kondensatorów w aplikacji które już mogły powysychać, a potem jeśli dalej będzie jak jest to kup nowego scalaka za te 50 zł co od wójka dostałeś .

Skomentuj

ok dziex zaraz bede patrzyl,a le wydaje mis ie wszystkie czesci sa ok bo sa nowe nie jakies ze starycch telewizorow czy cos nowe ale moz etak sprawdze to dziex, ALE TO CHYBA ZNOWU SCALAK, TO JEST STRASZNE ZE TYLE ZLYCH SIE TRAFIA LUDZIOM

Skomentuj

no qrde to co ja mam powiedzieć ?? będę kupował 4 LM3886 i modlę sieżeby wszystkie były sprawne i dobrze działające...

Skomentuj

a ja myśłe że to przez to zasilanie.... tda zaczyna śmigać jak się go ostro potraktuje jeszcze nie dawałem mu mniej niz 2x28 najczęściej 2x30 i jeszcze zadnego nie w ten sposób nie spaliłem nawet na głośnikach 4 ohmy..... niektóre działają juz u ludzi kilka lat i nic....

Skomentuj

Przeciez TDA zasilany z trafa 2*24V daje 80V/4omach i 40-50W/8omach. A diora daje 40W-50/8omach (przy jednym kanale obciazonym wiecej) i pewnie z 80W/4omach.
            To co w tym dziwnego ze TDA zagral ciszej? Skoro zasilacz dostarcza mniejszgo napiecia niz zasilacz diory to i moc jest mniejsza przeciez to proste jak drut!

Skomentuj

eeeeeeeeee sory ale która diora daje 80W / 4 ohm ?????????????????????????????????????????????????? ???? a poza tym ludzie !!!!! Suby robi sięna zasialaniu TDA 2*24V i śmigają a co dopwiero 2*30V uuuuuuuuuuu to powinno wymiatać ...a nie grać cicho ......

Skomentuj

Wywal te przedwzmacniacze,cewki i zobacz wtedy na czystym sygnale.

Skomentuj

ja wiem że stara poczciwa Tosca 303 wespół z Tonsilem potrafi wkurzyć sąsiadów, a ci co twierdzą, że sub gra dobrze dopiero przy 150W to chyba niedosłyszą.

Skomentuj

dobra dziex za wszystkie posty zmienilem kostke od kumpla i jest ok teraz to ma kopa to nie byla wina cewki ani przedwzmacniacza a 2x24 200va sprawdza sie bardzo dobrze. UWAZAJCIE NA KOSTKI TRAFIA SIE CORAZ WIECEJ USZKODZONYCH
                    DZIEX POZDRAWIAM

Skomentuj

No ja zamówiłem 4 sztuki z Poltronica i 4 były do dupy :( .Napisałem im zażalenie i dziś je im odsyłam bo mi napisali żebym odesłal.Ciekawe czy mi uwzglednią reklamacje...

Skomentuj

Ja miałem dopiero 2 i obie działały.Teraz planuje zakup trzeciej kości.Mi się zdaje,że musićie je przegrzewać podczas lutowania-te kości są na to dosyć czułe.

Skomentuj

Czy mógłby ktoś w przybliżeniu określić koszt wykonania takiej końcówki na TDA i na jaką moc mogę liczyć przy 4Ohmach?Z góry dziękuje.
                          PZDR

Skomentuj

80W/4ohm
                            50W/8 ohm

w 50zł się zmieścisz (bez trafa i zasilacza)
                            warto jednak przed zadaniem pytania poczytać archiwum...

Skomentuj

Sorki za gapiostwo,ale dzięki.

Skomentuj

50W na 8 ochm chyba przy zasilaniu 2x24 , przy większym zasilaniu i na 8 ochmach 80 W wyciagniesz

Skomentuj

wovo diora i podobne stare polskie sprzety mialy trafo dajace +-34-37V po wyprostowaniu. Obciazony jeden kanal dawal 50W/8 omach wiec dlaczego by nie mialobyc 80W/4omach!!?? Moc nie jest zalezna od mocy tranzystorow tylko od zasilacza. A to czy sie spala to juz inna sprawa.
                                  Dla mnie 50W z TDA to pierdziawka. Glosniki w subwoferach maja bardzo male sprawnosci wiec potrzebuja duzo mocy. Jak ktos z was chce sie o tym przekonac to niech wyprowadzi swojego suba z pokoju 10m2 na dwor albo do pokoju 30-50m2 wtedy uslyszy ze nic nie uslyszy! Ja tam bawie sie w firmir subem na 15calowym glosniku o skutecznosci 95dB i zasilanym wzmakiem 800W. Cos tam lupie ale nie przeszkadza to w rozmowie bo to niskie tony.

Skomentuj

no to niejest do ko9ńca tak bo przy filtracji 2x4700uF seryjnei i trafie 120VA Diore WS442 niema prawa miec więcej niż 40W. Chyba że diora dobiła jakies (jak na tamte czasy) potwory.

[ Dodano: 2004-08-28, 08:39 ]
                                    no to niejest do ko9ńca tak bo przy filtracji 2x4700uF seryjnei i trafie 120VA Diore WS442 niema prawa miec więcej niż 40W. Chyba że diora robiła jakies (jak na tamte czasy) potwory.

Skomentuj

A to niby dlaczego?
                                      Moge pokazac Ci wzmak 2*500W ktory ma trafo 800W i kondy w zasilaczu 2*10.000uF i ma te 500W na prawde.
                                      Diora ma znamionowa moc 2*40W/8omach Jesli obciazymy jeden kanal 4omami to moc wyniesie ok 80W to prosta kalkulacja.

Skomentuj

Ja mam wzmaka na TDA7294, którego zrobiłem na pracę dyplomową. Zasilanie to trafo 600VA 2x32V co po wyprostowaniu na wyjściu zasilacza dało mi około 2x45V i to jest prawie max kostki. Z pomiarów wyszło mi że przy obciążeniu 6Ohm, dodam, że chodzi o rezystancję, nie impedancję, ale taka wartość oddaje najlepiej impedancję głośnika 8Ohm, wzmacniacz osiągnął moc 88W. To bardzo dobry wynik i pokazuje jasno, że żeby osiągnąć max z kostki należy jej dać maksymalne napięcie odpowiednie do impedancji głośników.

Skomentuj

Czaruję...