nie dawno moja siostra spalila mi stk bo mialem tak prowizorke i cos tam dotknela i sie spalilo ;-(( stk napedzal mojego suba samochodowego JBL :/ i postanowilem posszukac tda no i znalazlem troche zakuzony ale byl potem polecialem do kumpala bo onn mial plyytke ze swojego starego ktorego spalil i od sprzedal mi za symboliczne 2 zlote, przyszedlem do domu i wzielem sie za lutowanie wszystko mialem. do tego jakis przedwzmacniacz na scalakach nawet nie wiem co to dokladnie ale dziala. Do suba mialem filtr dolnoprzepustowy ale pozyczylem wujkowi a potem mi dal 50 dych zebym sobie nowy zrobil ale mi sie nie cchioalo to wzialem jakas cewke taka duzą 14 mH. tda napedzalem zasilaczem 2x24 200VA i kondzie 4x6800uF ze starego wzmacniacza. suba pierw odpalilem przez ta cewke na starej poczciwej diorze i wszystko bylo ok co prawda slabo gralo bo to 30 w ale jakos, gdy podlaczylem tda bylem zaskoczony gorzej niz diora bas jakis taki nie wiem ale dziwny przedluzony i napraawdde cichutko jakby 20 w nie wiem co to czy moze ta cewka czy blad konstrukcji tda?????????? nie wiem pomozcie mi prosze ;d
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
pomózcie tda7294 jest az taki slaby musicie mi to wytlumaczy
Collapse
X
-
Sprawa jest dość prosta. Musisz się zabawić. Może to być równie dobrze wina cewki bo raczej tak cewka straszny opór wnosi , ale równie dobrze może to być sam scalak jak i jego aplikacja. na elektrodzie masz aplikacje TDA7294, porównaj swoje elementy z tymi na schemacie, jak wszystko jest ok to zobacz czy niemasz jakiś starych kondensatorów w aplikacji które już mogły powysychać, a potem jeśli dalej będzie jak jest to kup nowego scalaka za te 50 zł co od wójka dostałeś .
-
Przeciez TDA zasilany z trafa 2*24V daje 80V/4omach i 40-50W/8omach. A diora daje 40W-50/8omach (przy jednym kanale obciazonym wiecej) i pewnie z 80W/4omach.
To co w tym dziwnego ze TDA zagral ciszej? Skoro zasilacz dostarcza mniejszgo napiecia niz zasilacz diory to i moc jest mniejsza przeciez to proste jak drut!
Skomentuj
-
wovo diora i podobne stare polskie sprzety mialy trafo dajace +-34-37V po wyprostowaniu. Obciazony jeden kanal dawal 50W/8 omach wiec dlaczego by nie mialobyc 80W/4omach!!?? Moc nie jest zalezna od mocy tranzystorow tylko od zasilacza. A to czy sie spala to juz inna sprawa.
Dla mnie 50W z TDA to pierdziawka. Glosniki w subwoferach maja bardzo male sprawnosci wiec potrzebuja duzo mocy. Jak ktos z was chce sie o tym przekonac to niech wyprowadzi swojego suba z pokoju 10m2 na dwor albo do pokoju 30-50m2 wtedy uslyszy ze nic nie uslyszy! Ja tam bawie sie w firmir subem na 15calowym glosniku o skutecznosci 95dB i zasilanym wzmakiem 800W. Cos tam lupie ale nie przeszkadza to w rozmowie bo to niskie tony.
Skomentuj
-
no to niejest do ko9ńca tak bo przy filtracji 2x4700uF seryjnei i trafie 120VA Diore WS442 niema prawa miec więcej niż 40W. Chyba że diora dobiła jakies (jak na tamte czasy) potwory.
[ Dodano: 2004-08-28, 08:39 ]
no to niejest do ko9ńca tak bo przy filtracji 2x4700uF seryjnei i trafie 120VA Diore WS442 niema prawa miec więcej niż 40W. Chyba że diora robiła jakies (jak na tamte czasy) potwory.
Skomentuj
-
Ja mam wzmaka na TDA7294, którego zrobiłem na pracę dyplomową. Zasilanie to trafo 600VA 2x32V co po wyprostowaniu na wyjściu zasilacza dało mi około 2x45V i to jest prawie max kostki. Z pomiarów wyszło mi że przy obciążeniu 6Ohm, dodam, że chodzi o rezystancję, nie impedancję, ale taka wartość oddaje najlepiej impedancję głośnika 8Ohm, wzmacniacz osiągnął moc 88W. To bardzo dobry wynik i pokazuje jasno, że żeby osiągnąć max z kostki należy jej dać maksymalne napięcie odpowiednie do impedancji głośników.
Skomentuj
Skomentuj