Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Praktycznie zerowy bas w subwooferze (soundbar) - uszkodzenie elektroniki

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Praktycznie zerowy bas w subwooferze (soundbar) - uszkodzenie elektroniki

Witam :)

Chciałbym się poradzić kolegów w pewnej sprawie. Jakiś czas temu zakupiłem używany soundbar JBL Bar 2.1 jako uszkodzony. W subwooferze rzeczywiście zjarana była cewka na głośniku, więc postanowiłem go naprawić.
    Tutaj wielkie podziękowania dla kolegi Pawel S. :)

Przed naprawą podmieniłem głośnik na byle jaki, aby upewnić się, że elektronika nie usmaży następnego. Okazało się, że wszystko działa, lecz nie mogłem liczyć na dobry bas, ponieważ tamten głośniczek to był "żart"
    Po otrzymaniu naprawionego oryginała, okazało się, że subwoofer praktycznie nie daje basu. Ustawienia podkręcone na maksa, zapuszczony Interstellar na TV, a głośnik ledwo drga. Bas jakikolwiek słuchać dopiero kiedy przystawić ucho do głośnika. Myślałem, że może taka jego uroda, ale po obejrzeniu na YT jak ktoś katuje ten subwoofer...no jednak nie, to powinno mieć walnięcie :P

Z głośnikami i subwooferami nie mam za wiele wspólnego, ale hobbystycznie grzebie w elektronice, więc może ktoś ma pomysł, co może być przyczyną braku mocy na głośniku? Kondensatory wyglądają w porządku, nie widać aby jakieś elementy elektroniki były spalone lub przegrzane, końcówka mocy przy tym (w sumie to radiator na niej) no grzeje się dość dość, chociaż rękę idzie utrzymać bez problemu na radiatorze. Dorzucam zdjęcie tego cuda w najlepszej jakości jakiej dałem radę. Jeśli już nie będzie wyjścia to wyślę to do naprawy, ale może macie jakieś wskazówki, które elementy warto sprawdzić, bo z tym sobie poradzę bez problemu.

Z góry dzięki za ewentualne podpowiedzi.

https://www.dropbox.com/s/nxcu5ihc2a...00128.jpg?dl=0
    https://www.dropbox.com/s/xrwo8loftj...00025.jpg?dl=0

Podlaczyleś to jakiegoś generatora którym można generować sinusoide poniżej 100Hz by sprawdzić czy masz sygnał na wejściu i wyjściu układu. No i jeśli ktoś spalił sub to także poszedł i wzmacniacz (mogło nawet pojawić się napięcie stałe które sfajczyło sub'a). Znajdź service manual o ile dostępna, PDFy układów scalonych z zastosowaniem w aplikacjach i pokoleji sprawdzaj jeden układ po drugim. Nie mam wiele do czynienia z takimi ukladami, więc nie jestem ci w stanie więcej doradzić.

Skomentuj

Schemat ,generator i dopiero można zaczynać .
      Naprawiałem aktywną kolumienkę Bose gdzie woofer miał 0,9ohm (chyba0,6 ohm mierzone multimetrem). Z góry nałożyłem że to zwarcie zamiast w papiery patrzeć. Wina była wtedy w zasilaniu przedwzmacniacza

Skomentuj

Co to za scalak, bo nie widać? Klasa D, zasilanie zapewne niskie - zmierz napięcie na tej szarej taśmie. Głośnik miał zapewne 2 Ohm'y. Pytanie, jak go przewinąłeś, bo jeśli na 8ohm to może faktycznie być taki efekt. Głośnik mógł mieć 2*4ohm równolegle.

Skomentuj

Czaruję...
        X