Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Crown XLS 1002, Behringer A800, itd. klasa D w Home Audio - wasza opinia

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Crown XLS 1002, Behringer A800, itd. klasa D w Home Audio - wasza opinia

Witam,

Od pewnego czasu zaobserwowałem pewnego rodzaju "Hype" na klasę D używaną w zestawach domowych, ze względu na cenę rozważam zakup takowego rozwiązania, czy ktoś miał styczność i może coś napisać na ten temat? Dużo osób to poleca, część jest sceptycznie nastawiona.. no właśnie o co chodzi tak naprawdę?

Wiesz mam takie osobiste odczucie że dużo z tego polecania i odradzania to dwie kwestie. Pierwsza to osobiste preferencje . Druga kwestia -możliwość bezpośredniej konfrontacji sprzętu który nas interesuje.
    Nie ukrywam że nie przepadam za klasąD.
    W moim przypadku to były długotrwałe porównania z już posiadanym sprzętem i nie byłem ograniczony czasowo bo to często jest silną presją.
    Nikogo jednak nie nastawiam za czy przeciw bo to już indywidualna sprawa

Skomentuj

Miałem swego czasu kilka różnych końcówek (te ciężkie i te lżejsze klasy D) różnica pomiędzy nimi w brzmieniu była bardzo duża. Klasa D pusty suchy lepiej kontrolowany bas ale brakowało mi "czegoś" Te ciężkie chodziły lepiej na basie ale albo były rozlazłe w dole albo brakowało wysokich - jazgot był talerze znikały w drugiej było spoko, głośne wentylatory. Oczywiście to była półka cenowa do 2,5k za nowe.
      Nie polecam do domu.
      Last edited by Flip90; 21.01.2021, 17:44.

Skomentuj

Posłuchaj icepower 1200. Tylko to końcówka. Do tego fajny gesty preamp lampowy.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Skomentuj

Właśnie chciałem pisać o posłuchaniu ICEPOWER'A. Dużo tych końcówek pracuje w mocnych, klasowych monitorach studyjnych. W większości studiów nagraniowych siedzą ludzie znający się na dźwięku, pisałem o tym kilka razy, nawet nie raz z przykładami. Przykładów jest w sieci bez liku.
          Czy z preampem lampowym, tu bym dyskutował, napewno z dobrze zaprojektowanym, dobrze złożonym i firmowym (gwarancja satysfakcji i producenta).
          Z drugiej strony, są ludzie którzy słyszą 10MHz, tym osobom odradzam ICEpower, bo ten ma tylko 50kHz w górze pasma, tym bardziej z lampą.
          Osobiście używałem 8-mio kanałowego Tripath'a TP2150 (pdf w sieci), połączonego z parą 3-drożnych samoróbek, kilka lat temu "sprzedałem" to koledze na pół roku używania, do dziś nie chce oddać, ale mi zapłacił z duuużą nawiązką. A dziś używam też, między innymi, Inuke NU3000 od berka i nie narzekam.

Skomentuj

Zamieszczone przez majerkeu Zobacz posta
            Posłuchaj icepower 1200.
            Super tylko tak jak piszesz to sama końcówka - tam widziałem że icepower ma też razem z zasilaniem takie moduły - robiłeś może swój projekt w oparciu o te podzespoły czy miałeś coś "gotowego"? Da się to w ogóle w Polsce kupić? Jak dla mnie 1,2kW w domu nie ma sensu...

Zamieszczone przez YasiekCorp Zobacz posta
            Z drugiej strony, są ludzie którzy słyszą 10MHz
            no bez żartów.. a tego Berhingera to w domowych warunkach wykorzystujesz czy tylko estrada?

Skomentuj

Oj zdziwił by się kolega co ludzie słyszą.Był pewien gentelmen na adudiostereo który słuchał z kompa jako źródła. Nawet na spota go przytargał.Wszyscy słyszeli pisk zasilacza tylko nie on . Szybka podmiana płyty na testową i wyszło że nie słyszy powyżej 12khz...
              Jedyne co słyszał to chyba głosy w głowie 😉😉
              I absolutnie daleki jestem od wojny kabelkówej i podobnych tematów

Skomentuj

Żeby nie robić totalnego OT'a, napiszę tylko, że ja też słyszę wszystkie przetwornice w okolicy.
                Berka używałem swego czasu w domu, ale teraz gra w studio zasilając cztery 18" suby. Zaraz jak go podłączyłem, kumple podsumowali to tak: CHU....nia z dupnią, to nie jest dźwięk do lubienia, a do łojenia. Rzeczywiście nie jest to dźwięk lampowego piecyka, ale przy naszych ubytkach słuchu da się wytrzymać. W torze cyfrowym, sprawdza się doskonale, chociaż przy punktowym sygnale z elektrycznej perkusji słychać przełączanie tranzystorów ( jedna częstotliwość przełączania). Wrażenie takie jakby grał tylko niezmiernie krótki werbel. Na Thripat'cie takiego efektu nie słychać w ogóle, częstotliwość przełączania zależna od częstotliwości audio.
                ICEpower'a da się słuchać, szczególnie w Genelec'ach. Możliwe, że chodzi o powtarzalność brzmienia, dlatego używany jest w studiach audio. Tam jest to jeden z ważniejszych elementów pracy jak Yamaha NS-10.
                Last edited by YasiekCorp; 28.01.2021, 14:20.

Skomentuj

Icepower 1200as2 są bardzo popularne. Na auduostereo cały czas zakupy grupowe. Ja mam i mega polecam. Głośniki na nowo odkryłem...

No tym forum też już jest więcej i tych modułów i hypexów 2k.. które chyba jeszcze lepiej z parametrami stoją..

Tu większy watek o klasie D

http://https%3A%2F%2Fssl%2Ediyaudio%...hp%3Ft%3D16428

Wzmacniacze w klasie D?

Wysłane z mojego telefonu
                  Last edited by LubMich; 28.01.2021, 18:29.

Skomentuj

Skusiłem się i zakupiłem Crown 1002 XLS - dźwięk pozytywnie mnie zaskoczył gra to całkowicie inaczej od tego co miałem wcześniej - jest bardzo przestrzennie mega detalicznie, szczegółowo nie wiem jak to opisać, obawiałem się, że będzie szumieć ale nic z tych rzeczy, szczerze mówiąc nie sądziłem, że z obecnych kolumn da się jeszcze coś wycisnąć. DSP jeszcze nie miałem czasu testować... bardzo mnie ciekawi to ICE power, Hypex i Purifi jednak to już troszkę inna półka cenowa

Skomentuj

Czaruję...
                    X