Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zakłócenia słyszane w głośnikach - pomocy (wzmacniacz hybryda lampowa).

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zakłócenia słyszane w głośnikach - pomocy (wzmacniacz hybryda lampowa).

Mam problem, bo po kupnie wzmacniacza pojawiły się zakłócenia. Kiedy je kupowałem (na prowincji), podczas odsłuchu tego nie było, teraz gra w centrum dużego miasta, stare budownictwo, duży blok. Czasem jest nawet tak, że słyszę jakieś radio w jednej kolumnie (bardzo cicho, muszę przyłożyć ucho). Wszystkie źródła odłączone, tylko wzmacniacz podłączony do sieci i kable głośnikowe. Odłączałem nawet piekarnik, lokówkę i wszystko, co było podłączone do gniazdek.
    Na początku to była tragedia, bo był do tego straszny przydźwięk ale w rozgałęźniku wyjąłem bolec uziemiający i tam podłączyłem DAC, jak ręką odjął. Wiem, że to niewłaściwe rozwiązanie więc może i tu poradzicie jak temu zaradzić. Wzmacniacz to hybryda Jolida 1501RC.
    Tutaj jest link do filmu jak to , bo nie wiedziałem za bardzo jak to opisać. Słychać to wyraźnie z 3-4 metrów.
    https://www.youtube.com/watch?v=xJOYIhyDPb4

Zamieszczone przez Benek vel Zenek Zobacz posta
    Mam problem, bo po kupnie wzmacniacza pojawiły się zakłócenia. Wszystkie źródła odłączone, tylko wzmacniacz podłączony do sieci i kable głośnikowe. Odłączałem nawet piekarnik, lokówkę i wszystko, co było podłączone do gniazdek.
    Problem leży właśnie w podłączonych sprzętach . Facet nie powinien używać LOKÓWKI 🤣🤣
    A teraz do meritum .piszesz że to hybryda czyli jak domniemam preamp lampowy. Problemem może być bliska obecność stacji radiowej oraz wysoka rezystancja wyjść podłączonych źródeł. Jeśli zewrzesz wejścia wzmacniacza z masą wszystko powinno zniknąć

Skomentuj

Zamieszczone przez laryngolog Zobacz posta
      A teraz do meritum .piszesz że to hybryda czyli jak domniemam preamp lampowy. Problemem może być bliska obecność stacji radiowej oraz wysoka rezystancja wyjść podłączonych źródeł. Jeśli zewrzesz wejścia wzmacniacza z masą wszystko powinno zniknąć
      Ale to słychać bez podłączonych źródeł - Wzmak do sieci i kolumny, nic więcej. To, co pod linkiem jest.

Tutaj chodzi o przydźwięk, który wyeliminowałem wyrywając bolec?
      "zewrzesz wejścia wzmacniacza z masą" - A jak to zrobić, tak w moim, laika języku? :)
      Last edited by Benek vel Zenek; 21.01.2021, 20:49.

Skomentuj

Nikt więcej nie jest w stanie zdiagnozować co to może być? :(
        https://www.youtube.com/watch?v=xJOYIhyDPb4

Skomentuj

Podłącz jakiekolwiek źródło i powiedz co się wtedy dzieje

Skomentuj

Nie zwróciłem na to uwagi ale jak podłączę DAC to ten efekt się nasila, jest to po prostu głośniejsze. Kolejna rzecz - jak wypnę ze zmaka przewód czarny (cinch) to jest tak, jak bez źródła czyli ciszej, jak czerwony nic się nie dziej, bez zmian. Kiedy jednak wyjąłem czerwony, jak czarny też już był odłączony to w prawej kolumnie nieźle łupnęło (wcześniej wypinałem na zmianę tak, że któryś był zawsze wpięty).

I jeszcze jedno, po podłączeniu źródła to pykanie jest dużo głośniejsze w kolumnie prawej czyli:
            Podłączone źródło
            Potek na min (max ściszony) - w prawej kolumnie jest sporo głośniejsze to pykanie. Zrobię trochę głośniej i przechodzi na lewą a prawej jest ciszej (jak w lewej przy min. głośności). I tak zostaje ile bym nie dał głośniej.

Odłączone źródło
            Podobnie tylko ciszej

Skomentuj

Nigdy nie wpinaj przewodów na załączonym zasianiu. To najszybsza metoda zniszczenia głośników wysokotonowych.
              Ten dźwięk stukania kojaży mi się z pracą zasilacza impulsowego bez obciążenia -np zasilacz laptopa czy komórki wpiętego do gniazdka ale bez przyłączonych urządzeń. U mnie coś podobnego robił uszkodzony zasilacz łapka którego nigdy mi się nie chciało odłączać z gniazdka..

Nie mam pomysłu-jedyne co zasugeruje sprawdź wzmacniacz z podpiętym przewodem cinch. Drugi koniec kabla zwierasz sygnał z masą . Oczywiście robisz to przy wyłączonym zasilaniu. Po włączeniu wzmacniacza powinna być cisza.

Skomentuj

Dzięki za szybką odpowiedź. Jest to samo, kiedy wyłączę wszystko w mieszkaniu, nawet lodówkę i piekarnik, zasilacze impulsowe powypinałem w pierwszej kolejności. Czy to może siać od sąsiadów? No i ta "radio" słyszane w kolumnie - teraz tego nie ma, pierwszego dnia, po podłączeniu tylko słyszałem.
                Może bliskość gniazdka/kabla kablówki i netu UPC?

"sprawdź wzmacniacz z podpiętym przewodem cinch. Drugi koniec kabla zwierasz sygnał z masą"
                Opisz proszę to dokładniej, bo nie jestem za bardzo obeznany w tych sprawach elektryczno-elektronicznych, żebym czegoś nie spalił :/ Który kabel, czarny/czerwony i jak to zewrzeć?
                Last edited by Benek vel Zenek; 22.01.2021, 08:26.

Skomentuj

Czy jakiś DC blocker albo jakaś listwa z filtrami od Tomanka może teoretycznie pomóc?

Skomentuj

Testowanie tego problemu bez wpiętych źródeł to proszenie się o problemy. Jak chcesz to porządnie sprawdzić to tak jak już ktoś wcześniej wspomniał. Mostkujesz jedno wejście do masy, uruchamiasz wzmacniacz z głośnością ustawioną na 0, wybierasz źródło, gdzie sygnał jest zwarty do masy i dopiero zwiększasz głośność - powinna być cisza.

Kup 2 wtyki rca, połącz masę z plusem i włóż do wzmacniacza.
                    Last edited by gavron04; 22.01.2021, 10:23.
                    http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Wpinasz chinche i zwierasz na drugim końcu bolec do masy (możesz drutem owinąć, zewrzeć szczypcami czy co tam masz pod ręką). I dopiero zobaczysz czy rzeczywiście sam wzmacniacz hałasuje, czy to co innego.

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
                        Wpinasz chinche i zwierasz na drugim końcu bolec do masy (możesz drutem owinąć, zewrzeć szczypcami czy co tam masz pod ręką). I dopiero zobaczysz czy rzeczywiście sam wzmacniacz hałasuje, czy to co innego.
                        Ale ma to zrobić z oboma kablami (czerwony i czarny czyli L i R czy wystarczy jeden kanał) czy z jednym. Znajomy mi zrobił kiedyś na testy takie krótkie cinche połączone dwoma cienkimi drucikami 0,5mm od domofonu.
                        https://zapodaj.net/6859c0c870b88.jpg.html

Czyli rozcinam jeden po środku, druciki związuję i wtyki wsadzam np. pod CD (L i R), oba kanały, na wyłączonych sprzętach. Włączam źródło, dalej piec (maksymalnie ściszony) - wybieram CD i kręcę gałką powoli, tak? Rozumiem, że bez znaczenia czy muza jest włączona czy nie?

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez gavron04 Zobacz posta
                        Testowanie tego problemu bez wpiętych źródeł to proszenie się o problemy.
                        Chodzi o testowanie tej listwy i blockera? Napisz proszę co miałeś na myśli, żebym wiedział na co uważać.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez gavron04 Zobacz posta
                        Testowanie tego problemu bez wpiętych źródeł to proszenie się o problemy.
                        Chodzi o testowanie tej listwy i blockera? Napisz proszę co miałeś na myśli, żebym wiedział na co uważać.
                        Last edited by Benek vel Zenek; 22.01.2021, 11:17.

Skomentuj

Zamieszczone przez Benek vel Zenek Zobacz posta
                          Ale ma to zrobić z oboma kablami
                          Oba. + i minus razem na obu. to znaczy "zewrzeć sygnał do masy". Jak masz sygnał nie zwarty, to kabelek sygnałowy albo ścieżka robi za antenę.

Skomentuj

Czaruję...