Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Naprawa przetwornicy DC12v/AC230v
Collapse
X
-
No cóż, z takimi zniszczeniami możesz użyć tylko tego pieńka, zamiast miernika użyj toporek.
Roboty dla kogoś obeznanego jest tu na dobre 3h, plus koszt elementów. A za dwie godziny swojej pracy kupisz identyczną na znanym portalu handlowym.
https://allegro.pl/listing?string=pr...3-0112&order=p
-
Zamieszczone przez YasiekCorp Zobacz postaNo cóż, z takimi zniszczeniami możesz użyć tylko tego pieńka, zamiast miernika użyj toporek.
Roboty dla kogoś obeznanego jest tu na dobre 3h, plus koszt elementów. A za dwie godziny swojej pracy kupisz identyczną na znanym portalu handlowym.
https://allegro.pl/listing?string=pr...3-0112&order=p
To pure sinus i działa na niej kuchenka indukcyjna 2000W
Te elementy które są uszkodzone to raptem ok 30pln
Wymienić potrafię, max pół godzinki
Skomentuj
-
Mi się zdarzyło stłuc kuchenkę. Sfarciło mi się, udało mi się za stówkę kupić drugą z uszkodzoną końcówką mocy (jedną z dwu), ale całą szybą.
Szybę wymieniłem, reszta leży w charakterze części zamiennych. Może też poszukaj czy szczęście ci nie dopisze i ktoś nie ma całej uszkodzonej kuchenki.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Micwoj Zobacz postaMi się zdarzyło stłuc kuchenkę. Sfarciło mi się, udało mi się za stówkę kupić drugą z uszkodzoną końcówką mocy (jedną z dwu), ale całą szybą.
Szybę wymieniłem, reszta leży w charakterze części zamiennych. Może też poszukaj czy szczęście ci nie dopisze i ktoś nie ma całej uszkodzonej kuchenki.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez laryngolog Zobacz postaObawiam się że z samym miernikiem niewiele zdziałasz.
Wymienianie elementów na ślepo bez odkrycia przyczyny może zakończyć się ponowną usterką . Jak policzysz stracony czas koszta podzespołów może wyjść drożej niż nowa przetwornica
Zamieszczone przez kolmen Zobacz postaTo może zapytam inaczej
Wygląda na to że padła jedna z dwóch przetwornic
Jeżeli usunę uszkodzone elementy, jest szansa że nie wybuchnie podczas uruchamiania ?Last edited by YasiekCorp; 26.01.2021, 09:38.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez kolmen Zobacz postaTo może zapytam inaczej :)
Wygląda na to że padła jedna z dwóch przetwornic
Jeżeli usunę uszkodzone elementy, jest szansa że nie wybuchnie podczas uruchamiania ?
zasilanie tylko jednej polowki uzwojenia pierwotnego transformatora nasyci sie rdzen i poplynie za duzy
prad dla tych mniejszych MOSFETow. Co spowoduje utrate z nich dymu potrzebnego do dzialania.
Przede wszystkim nie uruchamiaj tego na pelnym zasilaniu przy tranzystorach odkreconych od radiatora.
Podlacz przez zarowke, np. 12V/5W do testow.
Pierwsza czesc ukladu zapewne jest podobna do tego
(http://danyk.cz/menic230_4_en.html)
Na tych dwoch transformatorach sa 2 takie same przetwornice, polaczone rownolegle?
Najprawdopodobniej dostarczaja napiec symetrycznych dla falownika, wiec obie musialyby dzialac
jednoczesnie. Te mniejsze MOSFETy musialyby wszystkie byc wymienione na sprawne.
Warto wszystkie diody prostownicze wczesniej posprawdzac.
Po odlutowaniu tych duzych tranzystorow (na nich jest pewnie falownik zrobiony) mozna by sprobowac
podlaczyc zasilanie przez rezystor/zarowke i zobaczyc czy sie pojawi napiecie na kond. 330u/450V.
Potem falownik. Troche zabawy i nie ma gwarancji, ze bez oscyloskopu da sie to zalatwic...Last edited by sylvester; 26.01.2021, 12:10.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez sylvester Zobacz postaLepiej tego nie rob bo sie upala pozostale sprawne tranzystory, jezeli jakies jeszcze sa. Gdy bedzie
zasilanie tylko jednej polowki uzwojenia pierwotnego transformatora nasyci sie rdzen i poplynie za duzy
prad dla tych mniejszych MOSFETow. Co spowoduje utrate z nich dymu potrzebnego do dzialania.
Przede wszystkim nie uruchamiaj tego na pelnym zasilaniu przy tranzystorach odkreconych od radiatora.
Podlacz przez zarowke, np. 12V/5W do testow.
Pierwsza czesc ukladu zapewne jest podobna do tego
(http://danyk.cz/menic230_4_en.html)
Na tych dwoch transformatorach sa 2 takie same przetwornice, polaczone rownolegle?
Najprawdopodobniej dostarczaja napiec symetrycznych dla falownika, wiec obie musialyby dzialac
jednoczesnie. Te mniejsze MOSFETy musialyby wszystkie byc wymienione na sprawne.
Warto wszystkie diody prostownicze wczesniej posprawdzac.
Po odlutowaniu tych duzych tranzystorow (na nich jest pewnie falownik zrobiony) mozna by sprobowac
podlaczyc zasilanie przez rezystor/zarowke i zobaczyc czy sie pojawi napiecie na kond. 330u/450V.
Potem falownik. Troche zabawy i nie ma gwarancji, ze bez oscyloskopu da sie to zalatwic...
Siądę do tego gdy będę miał oscyloskop :)
Chciałem ją uruchomić szybciej bo bez gotowanego jedzonka potrawy z grilla szybko się nudzą
Skomentuj
Skomentuj