Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Uszkodzony wzmacniacz rotel

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Uszkodzony wzmacniacz rotel

Witam. Moze ktos cos podpowie badz naprawi. Mianowicie. Wzmacniacz Rotel RA-840BX3 prawdopodobnie przewody glosnikowe za jedna z kolumn robily zwarcie i zagotowaly mi wzmacniacz. Po kilku minutach niezbyt glosnego grania strasznie sie zagrzal, na koncu spalil bezpieczniki i zamilkl. Kupilem nowe bezpieczniki, zalozylem ale po wlaczeniu znow je spalil. Jakies pomysly? Pozdrawiam

Ja bym zaczął od sprawdzenia tranzystorów końcówki mocy.

Skomentuj

Trzeba by wyciągnąć płytki i je dokładnie obejrzeć - z takiego zdjęcia i opisu diagnozy się nie postawi. I bez obrazy, ale jak nie wiesz jak sie za zabrać za naprawę, to może lepiej oddać do serwisu od razu? Lutownica, miernik i dobre chęci mogą nie wystarczyć, a robienie na czuja moze jeszcze pogorszyć sprawę i dodać masę roboty serwisantowi. Ale jak coś tam wiesz albo chcesz się nauczyć to działaj. Udana naprawa to ogromna satysfakcja :)
      Ps. W necie powinieneś znaleźć instrukcje serwisową, np ma stronie hifiengine maja duża bazę

Skomentuj

Jasne ze sam nie naprawie. Licze na jakies wskazowki, gdyby to byl drobiazg to ogarnal bym sam, ale sadzac po waszych wpisach raczej bedzie to powazna awaria...jest na forum ktos kto moglby sie podjac naprawy?

Skomentuj

No wydaje mi się, że w tym przypadku nie ma co kombinować samemu. Mam znajomego, który zajmuje się takimi sprawami, jest też tu na forum, więc jak coś to dam mu znać, żeby się odezwał
          Last edited by Kruchan; 19.10.2021, 09:04.

Skomentuj

Oddalem dzisiaj wzmacniacz do naprawy do miejscowego serwisu. Takze teraz czekam na informacje. Dam znac co sie zepsulo.

Skomentuj

Czaruję...
            X