Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Problem z wzmacniaczem

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Problem z wzmacniaczem

WItam
    Mój problem polega na tym ze gdy wlaczam wzmacniacz to membrana skacze(tak momencik) i jak porusze potencjometrem to zaczyna sie dziac to samo przy wylaczaniu to juz membrane chce wyrwac problem mam od wczoraj a potencjometr byl wymieniany
    Pozdro

masz napięcie stałe przed potencjometrem.
    pewnie niewielkie, kilkaset mV ale jak przejdzie przez wzmacniacz to robią się z tego pojedyńcze Volty i jest problem. Twój wzmacniacz nie przenosi napięcia stałego więc nie idzie takie na głośnik. głośnik wychwytuje jedynie zmiany tego napięcia przy włączeniu lub właśnie kręceniu potencjometrem.

można w bardzo prosty sposób temu zaradzić, ale trzeba trochę więcej informacji:
    czy zjawisko to występuje niezależnie od źrudła dźwięku? czy jak podłączysz CD lub komputer, lub Tuner itp jest to samo? (wtedy problem leży wewnątrz wzmacniacza)
    czy takie coś występuje tylko przy współpracy z np. CD (wtedy wystarczy dać kondensator szeregowo do wyjścia CD, lub wejścia wzmacniacza)

Skomentuj

jak narazie mam podpiete do kompa a stalo mi sie to wieczorem-wczesniej bylo wszystko ok /jak ruszam potencjometrem na boki(niepoglasniam/sciszam) to tez tak sie dzieje...
      Pozdro

Skomentuj

a jak kręcisz potencjometrem ze wzmacniaczem nie podłączonym do kompa?

Skomentuj

yyy?
          Napisalem ze jak narazie mam podpiete do kompa/niesprawdzalem co sie dzieje jak podepne cd lub inne zrodlo....a z tym ruszaniem na boki to ze dzieje sie to nietylko jak poglasniam/sciszam
          Pozdro

Skomentuj

pytam, czy wzmacniacz robi to samo jak podłączysz go zupełnie do niczego, nie podłączysz wcale, wyjmiesz kabelek komp-wzmacniacz... nie wiem jak to jeszcze napisać...

chodzi o to, żebyś sprawdził, czy problem jest z koputerem, czy ze wzmacniaczem, który CHWILOWO nie będzie podłączony do komputera...

Skomentuj

aha sorki zle zrozumialem
              Odpialem wlasnie sprawdzilem i.... cisza musze sprawdzic po kablu komp>wzmak
              Dzieki za rade sprawdze kabel i dam znac co sie dzieje
              Pozdro

Skomentuj

masz napięcie stałe na wyjściu karty dżwiękowej.
                daj na wejścu wzmacniacza, lub szeregowo na kablu kondensator 470nF-1uF. (po jednym na każdy kanał)

Skomentuj

Kur....
                  Podpialem odpalilem muze(caly w strachu ze jeszcze cos sie stanie :P)
                  dziala...slucham slucham a tu slysze takie chwilowe pierdzenie(slucham cicho na godz 8 :P)
                  Pozdro....
                  Pytanko: czy moze meic wplyw na to zasilacz w kompie?(mam walniety ale niedlugo do serwisu )

Skomentuj

Czaruję...
                  X