Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jak zbadac trafo??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jak zbadac trafo??

Witam. Właśnie nabyłem trafo 300W 2*18V i standardowo przed podłączeniem go pod cokolwiek sprawdziłem go miernikiem tzn. ustawiłem na nim rezystancje na 1kOhm i pomiędzy czerwonymi kabelkami mam wskazówke na pół skali... czyli trafo uwalone??
    Dodam że na wyjściach zwarcia nie ma pomiędzy 0 a +18 ani pomiędzy 0 a -18, jest jedynie pomiędzy +18 a -18 i między zerami, czy to jest normalne??
    Pozdro.

Bardzo fajne stwierdzenie ze masz wskazowke na pol skali. A skad my mamy wiedziec co asz w polowie skali?? Stare mierniki wskazowkowe przy pomiarach rezystancji lubily miec skale logarytmiczna. Druga sprawa. W transformatorze nie ma plus czy minus i napewno nie ma tam zwarcia, poprostu uzwojenia wtorne maja bardzo mala rezystancje. Tak czy siak wyglada na to ze trafo jest dobre. Proponuje zapoznac sie z podstawami elektrotechniki.
    Pozdro
    Dexter

Skomentuj

Wskazówka na pół skali = to samo jak stykam kabelki z miernika razem!!

Skomentuj

maxdila, spróbuj poszukać jak zbudowany jest transformator.
        jak już załapiesz, że to po prostu pare kawałków pozwijanych drutów to może trochę rzeczy się wyjaśni.

Zamieszczone przez maxdila
        Wskazówka na pół skali = to samo jak stykam kabelki z miernika razem!!
        jak stykasz kabelki razem to powinieneś mieć "całą skalę" (0, zero, wskazówka do oporu)
        do ustawienia tego punktu służy potencjometr gdzieś na wierzchu.

Skomentuj

Zamieszczone przez rk
          jak stykasz kabelki razem to powinieneś mieć "całą skalę" (0, zero, wskazówka do oporu)
          do ustawienia tego punktu służy potencjometr gdzieś na wierzchu.
          Hahaha.... nie u mnie na moim rosyjsko/radziecko/zdradzieckim mierniku to jest max przy oporze, za cholere nie idzie ustawić żeby poszła na koniec skali, dopiero przy pomiarze innych parametrów jest to możliwe.
          Pozdro.

Skomentuj

Zmień baterię w mierniku na nową albo zmień zakres pomiarowy.

Skomentuj

Podłącz w stanie jałowym trafo i zmierz napięcie na uzwojeniu wtórnym. jak będzie takie jakie chciałeś kupic to jerst trafo ok. ot cała filozofia... w najgorszym wypadku korki wysadzi. :P Pozdro

Skomentuj

Spoko już sie nie stresuje, wszystko wina sprzedawcy, miałem już kupić trafo ale gościu je w sklepie sprawdził miernikiem... zapiszczało i powiedział że walniente.
                Ja sprawdziłem na trafie z lampek które działa i zachowanie mojego miernika było takie same.. więc wszystko wporzo.
                Pozdro.

Skomentuj

Miernik zapiszczał ponieważ była mała rezystencja uzwojenia a to niejest rownoznaczne ze zjaranym trafem.

Skomentuj

... widze, ze u ciebie tez sa sprzedawcy znajacy sie na rzecz

Skomentuj

A niemam racji ?

Skomentuj

Czaruję...
                      X