Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz do monitorów komputerowych

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wzmacniacz do monitorów komputerowych

Witam
    Jaki wzmacniacz będzie dobry do monintorów do kompa ? Lepiej zbudować własnoręcznie wzmaka na układach czy kupić coś gotowego (np. na Allegro jakąś DIORę czy coś podobnego)?
    Monitorów jeszcze nie mam ale mam zamiar sobie ich zbudować ale to inna bajka ( dział AKUSTYKA)
    Ewentualnie jeśli lepiej jest zrobić sobie samemu wzmaka to na jakich układach itp.

Chyba sam powinienes odpowiedziec sobie na to pytanie.
    Czy mam kase na wzmak a jesli nie to czy znam sie na elektronice i sam go zloze?

Skomentuj

Ja proponowałbym zbudować samodzielnie. Konstrukcja w oparciu o lm3886 wyjdzie tanio, prosto i dobrze. Żeby coś takiego zbudować Marshall'em Leach'em być nie trzeba :) - polecam projekt z EdW 2/98

Skomentuj

Kocur, jak chcesz wysokiej klasy to zerknij na mój podpis.Tylko nie wiem czy jest sens podłączać to pod kompa...Ale mozna zawsze zrobić na krajowych elementach,byle by LM-a nationala dorwać.Te podróbki z wolumenu są żałosne.

Skomentuj

A ma ktoś może ten numer EdW 2/98 ? Prosiłbym o skany artykułu o wzmacniaczu z układami LM3886

Skomentuj

Kocur, na elektrodzie wszystko znajdziesz.Ściągnij sobie pdf-a z LM,tam masz proponowane aplikacje.

Skomentuj

Ok, dzięki Umberto

Skomentuj

Jeśli ma to być tylko do kompa to może wystarczy TDA 1554Q? Taki wątek już był na forum wcześniej.

Skomentuj

a moze na tda2030? w sumie to tez sam chcialbym sie dowiedziec, bo chce go wlasnie zrobic.

Skomentuj

TDA2030 to wedlug mnie tani szmelc - 2 zl. :/, o niebo lepszy jest TDA2040 o mocy 22W i cenie 12 zl. za sztuke - wiem, bo sam takiego zrobilem i bardzo ladnie gra.

Skomentuj

TDA1554Q można zasilać z komputera i umieścić w zatoce na CD, z przodu dać potencjometr głośności a z tyłu na śledziu gniazda głośnikowe i wejście. TDA2030 też bym sobie odpuścił. TDA2040 będzie potrzebować zasilania zwykle min. 2x15V, a więc osobnego zasilacza co powoduje znaczny wzrost kosztów. TDA1554q kosztuje max. 16zł. Zrób cos takiego jak tutaj: http://www.marchandelec.com/pm48.html ale na 1554Q.

Skomentuj

Aha... fajnie! TDA2030 u mnie kosztuje 10zł :/

Skomentuj

robilem pare razy wzmaczka na tda1554q i jesli nie chcesz sie zbytnio narobic to to jest uklad dla ciebie
                          aktualnie robie dla kolesia zestawik 2.1 do kompa i wybralem jednak troche mocniejsza opcje (3xlm3886) i mysle ze bedzie dobrze a koszty tez nie sa jakies porazajace )
                          pozdrawiam
                          Tomek

Skomentuj

A ile mniej wiecej kosztuje wykonanie wzmaka mono na lm3886??

Skomentuj

Zależy od aplikacji

Skomentuj

Szczerze mówiąc to nie wpadł mi do głowy pomysł z tym wzmacniaczem włożonym w kieszeń. Dobry pomysł. Muszę się nad tym głębiej zastanowić. Aha znalazłem ostatnio mój stary wzmacniacz, a właściwie tylko polutowaną płytkę na 2xTDA1514A. Nie za dobre opinie o tym słyszałem. Ale to jest 2x50W, więc osobny zasilacz trzeba do tego zrobić. Jest w ogóle sens bawić się w te TDA1514A. I korci mnie jeszcze na 2.1 wię od razu wzmacniacz mógłby byc tak jak kolega zaproponował 3xlm3886.

Skomentuj

Zamieszczone przez slomek
                                  A ile mniej wiecej kosztuje wykonanie wzmaka mono na lm3886??
                                  około 25zł przy dobrych elementach, oczywiście liczę samą końcówkę, bez trafa i zasilacza.

Skomentuj

Czaruję...
                                  X