Wojtek_19, zmień kabel.Miałeś oczywiście na myśli sygnał wejściowy do wzmaka?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
TDA7294 Uszkodzony!!
Collapse
X
-
a masz pewność że to wyjście na suba z amplitunera jest OK?próbowałeś podłaczyć np:bezposrednio z karty dzwiękowej albo wyjścia słuchawkowego?spróbuj dotknąć palcem wejścia wzmaka(+) i wtedy powinno buczeć, bo z tego co piszesz to wygląda że niby działa ten wzmak, a sprawdzałeś czy przypadkiem nie zwarłeś jakichś nóżek TDA ze sobą przy lutowaniu?najlepiej przydałby ci się oscyloskop muglbyś zobaczyć co tamm jest na tym wyjściu, może tylko jedna kostka działa(tylko jedną połówkę sygnału wzmacnia)i jest error, popatrz tak na wygląd czy jakiś elektrolit z tych mniejszych(bo innych elemętów tam nie widze oprucz tych do zasilacza na 14v) nie jest podejżany może zwarcie któryś dostał na skutek tego że żle podłączyłeś zasilanie na początku(chociaż dziwne mi się to wydaje bo raczej zmienny prąd nie powinien im nic zrobić )
Skomentuj
-
ze sprawdzeniem kondensatorów to jest troszke zabawy, najlepszy do tego(w domowych warunkach)jest miernik analogowy, bo np jak chcesz sprawdzić czy nie ma zwarcia to jeśli podłaczysz omomierz to pokaże ci w pierwszej chwili że jest zwarcie(bo kondensator się ładuje)dopiero według wskazań miernika rezystancja będzie rosła aż do "przerwy" jeśli kondensator jest ok najlepiej to widać na analogowym mierniku, ale myśle że jesli z wyglądu(patrz tez na to czy ta"koszulka"z opisem nie jest pomarszczona albo skurczona)są ok to raczej nie powinny być uszkodzone.Masz ewentualnie jakiś schemat tego układu bo ja już nie mam innych pomysłów, tak wogule to strasznie ubogo wygląda mi ta aplikacja brakuje mi tam kilku podstawowych elementów potrzebnych do mostka to nie jest czasmi montaż na elementach SMD?
[ Dodano: 2005-03-14, 23:25 ]
aha sorry nie chciało mi sie wcześniej czytać całego opisu do tego-z tego wynika że całość jest na SMD oprucz wiadomo elektrolitów, wcześniej nie zwruciłem na to wogule uwagi tzn.że niestety masz lipe bo sprawdzać elementy SDM to dzięki, ale to popatrz z dołu płytki czy coś nie jest przypalone ale obawiam się że to będzie troche zabawy przy sprawdzaniu SMD, tylko teraz to jestem prawie pewien że to jakiś element klękną może nawet jakiś głupi rezystor szlak trafił.
Skomentuj
-
Naprawiłem.... w pewnym sensie bo odłączyłem sygnał wejściowy z wyjścia suba w amplitunerze i podłączyłem walkmena i EUREKA działa... ale teraz jest jeszcze większy wał czemu z wyjścia subwoofera tylko napier... buczenie (muzyka to to nie jest) podłanczałem do wyjścia suba z k. dzwiękowej to samo a po podłączeniu suba pioniera wszystko wporządku działa???
Skomentuj
-
strasznie to dziwne jest, sygnał z karty dzwiękowej nie powinien być wiele słabszy niż z walkmana i do tego to buczenie, a pozatym to tak czy tak powinno działać ale cicho,a spróbuj tak z ciekawości podłączyć z wyjścia słuchawkowego z tego wzmacniacza unitry jeśli bedzie dziać tzn. że potrzebujesz jeszcze jakiegoś przedwzmacniacza do tej końcówki np:filtra aktywnego.Przydał by sie jakiś schemat do tego bo bardzo mnie ciekawi co tam jest na wejściu(jakie rezystory), możesz jeszcze sprubować bezpośrednio podać sygnał na 3 nóżkę(i mase oczywiście)żeby pominąć ewentualne rezystory na wejściu
Skomentuj
-
Nie może być uwalona karta bo wszystko już działało i działa ale bez tej końcówki, zamiast niej podłanczam cokolwiek np. wzmacniacz unitry pod wyjście suba w ampli. i działa wzorowo, a po podłączeniu zamiast unitry tej końcówki (te same kable i złącze) jest tylko buczenie. Buczenie jest tylko na wyjściu subwoofera pod jakimkolwiek innym kanale jest w porządku.
Sprubuje zrobić tak jak mówił Pan_Sowa.
Pozdrawiam.
[ Dodano: 2005-03-18, 17:41 ]
Dzięki Panie sowa wszystko działa po ominieciu zbędnych rezystorków na wejściu.
Chyba już ten post jest zakończony.
Pozdrawiam.
Skomentuj
Skomentuj