Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

"zwrotnica pasywna" czy zwrotnica pasywna??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

"zwrotnica pasywna" czy zwrotnica pasywna??

jestem w trakcie budowy dwudroznych kolumn na glosnikach tonsila, ale w sumie to nie w tym rzecz. Na poczatku chcialem kupic jakas zwrotnice na allegro, ale gdy troche poczytalem to troche sie przestraszylem gdyz w wiekszosci to po prostu chlam... zwrotnice chce wykonac sam, ale mam pare pytan:
    1. przesuniecie fazy- co z tym zrobic? tak w ogole i w szczegole to ma byc 12dB/okt
    Bessela
    2. uklad zobela- do obliczenia wartosci elementow potrzebuje znac indukcyjnosc cewki (tak?) ale nie jest ona zwykle podawana. Chyba, ze sie da ja wyliczyc, ale w takim razie- jak? Tak w ogole to warto go wykonywac? przy dluzszej pracy i tak pojawia sie zmiany w impedancji glosnikow. Mam juz trojdrozne kolumny zrobione i zwrotnice w nich siedzaca kupilem na allegro. Jestem zadowolony z jakosci dzwieku, ale to moze dlatego (a raczej na pewno), ze nie slyszalem lepszych. Co prawda nie przycialem wysokotonowcow i sredniaka przez co maja nie rowna efektywnosc, ale wyrownuje je na equalizerze.

...

moze jednak kupic kolejny szmelc made in allegro?

Kup lepiej gotowa zwrotnice i przy zakupie nie wspominaj o charakterystyce bessela bo sprzedajacy na 100% nie bedzie wiedzial co to jest.
    Moze lepiej kup zwrotnice w firmie JANBO.

Skomentuj

Czaruję...
    X