Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

wzmacniacz operacyjny zasilany pojedynczym napięciem

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

wzmacniacz operacyjny zasilany pojedynczym napięciem

Jaki polecicie bardzo dobry, niskoszumny wzmacniacz operacyjny zasilany pojedynczym napięciem (do zastosowania np. w instalacji samochodowej 12V)? Zastanawialem sie nad LM358, ale moze sa jakies o lepszych parametrach... doradzcie prosze.

Kazdy bedzie dzialal na pojedyncze napiecie, tylko zamiast - podlaczasz mase. No chyba ze to jakis specjalny cudak co ma trzy koncowki zasilajace.
    Pozdro
    Dexter

Skomentuj

No wlasnie chyba wszyscy poczatkujacy to myla. Przeciez wzmak operacyjny ma tylko dwa piny zasilajace plus i minus nigdzie do nich nie podlacza sie przeciez trzeciej nozki jako masy! Ta masa to tylko potencjal srodka dzieki ktoremu wzmacniacz pracuje symetrycznie z sygnalem zmieniajac go na plus i minus. Nie musi to byc masa moze to byc zasilanie podzielone na polowe.
      Najczesciej uzywa sie wzmacniaczy operacyjnych typu TL07X sa tanie, maja male szumy i znieksztalcenia.

Skomentuj

Dzieki wielkie to juz teraz wiem o co chodzi:)

Skomentuj

btw............ spotkalem sie i uzywalem opampow typowo dla pojedynczego napiecia

downloads.solarbotics.com/PDF/LM324.pdf

chociazby lm324, jednak nie patrzylem na parametry szumowe (sygnal DTMF) bo to bylo wykorzystane raczej jako separacja no i g=4 ustawilem

Skomentuj

Ja kiedys testowałem LM324 w układzie filtrow aktywnych i nie polecam. Po wymianie na TL074 poprawa jakosci była bardzo duża.

Skomentuj

Ja sobie szczegolnie chwale TL074 a jesli chodzi super niskoszumny to NE5532.

Skomentuj

bardzo dobre sa MC33078/79 pobieraja mniej pradu od NE i maja mniejsze napiecie niezrownowazenia.

Skomentuj

Czy ktoś wie jaką ma moc wyjściową ne5532?

Skomentuj

batmanmen, dobre pytanie .Szkoda że nie spytałeś ile ma KW na wyjściu :)

Skomentuj

może chce zrobić z tego wzmak słuchawkowy? :)

Skomentuj

heh, chce poprostu wiedziec czy da sobie rade z besposrednio podlaczonym przekaznikiem na jego wyjsciu. A jesli chodzi o wzmak sluchawkowy to nie jest zly pomysl jak dla malych sluchaweczek dousznych.

Skomentuj

Do sterowania przekażnika ma za małą moc i potrzebny jest tranzystor sterowany z wyjścia tego wzmacniacza , przekażnik włączamy między +zasilania a kolektor (tranzystor npn z serii BC, np 547, a jeśli potrzeba większy prąd top BC327). NE nadaje się do słuchawek bo pracuje już przy niskich napięciach, ale lepiej chyba użyć odpowiednich ukąłdów np z seti TDA (7050, o ile pamiętam dobrze i 2822). Był wątek o tym na Forum.

Skomentuj

Ne jest przystosowany do wysterowania obciazenia 600om wiec jesli przekaznik nie ma mniej to bedzie dzialac. Jednak szkoda NE bo bedzie sie dosc mocno grzal a przepiecia z przekaznika moga go szybko spalic.

Skomentuj

Molibden, wiem ze mozna to zrobic z tranzystorem, jesli chodzi o wzmak sluchawkowy to mam na TDA2822 (mocno szumi) ale jeśli ktos wie ile ma mocy (ALTON, raczej w mW, nie rob se ze mnie jaj i nie mysl sobie ze chcialem nim napedzic glosnik do subwoofera) ta kosc to bylbym wdzieczny, gdyz jest to dla mnie istotny parametr. W dokumentacji nie moge tego znalesc (http://tinyurl.com/awese)

Skomentuj

Moc strat wynosi <1W w 25st.C,a prąz zwarcia typ. 38mA, czyli typowo dla wzm. op<50mA. Wszystko zależy iod napiecia - ile - to można policzyć. Tyle mocy można w tym układzie "utopić", czyli licząc prosto - przełączać. W praktyce max. kilkaset mW.

Skomentuj

Pytanie o moc wyjsciowa wzmacniacza operacyjnego jest nieco niewlasciwe zwlaszcza jesli chodzi o sterowanie przekaznikiem.
                                  BC546 ma moc <500mW a moze przlaczac obciazenia grubo ponad 10W.

Skomentuj

możesz trochę rozjaśnić Irek? bo to ciekawa sprawa :)

Skomentuj

To bardzo proste. np mamy obciążenie 40V 0,3A czyli 12W, BC546 pracuje jako klucz, w stanie przewodzenia wydzieli się na nim od 0.7V x 0.3A = 210mW do 1,1V x 0,3A = 330mW

Skomentuj

W stanie nasycenia na tranzystorze napiecie moze byc nawet mniejsze od 0,1V wszystko zalezy od pradu i wzmocnienia tranzystora. Dla tranzystorow mocy jest podawane napiecie nasycenia dla danego pradu bazy i kolektora.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X