Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Program do projektowania płytek PCB

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Program do projektowania płytek PCB

Witam
    Czy możecie mi podać linki do programów, w których będą dobrze rozbudowane bazy danych? chodzi mi o taki programy, które po zrobieniu przezemnie schematu, zrobią automatycznie płytkę wg. moich uwag(rozmieszczenie potencjometrów, radiatorów, itp.)
    Bardzo będę wdzięczny za pomoc.

Download elektroda.pl :: Tworzenie schematów i płytek | Schematics and PCB creators

http://www.elektroda.net/download/ca...f47e3b662d230d

do wyboru... do koloru.. osobiście polecam protela lub eagle

Skomentuj

protel 99se ,DXP
      eagle
      orcad

itp.........................

zaden nie zrobi nic za ciebie:) chyba ze cadence specctra.........tylko ze tu nawet trudno pirata dopasc (hehehe)

pamietaj z ekomputer nie jest inteligentny, najwyzej sensownie stosuje jakis algorytm z zadanymi paramtrami, takie kluczowe elementy umiescisz sam a autoplacer i autorouter powtyka ci pozostale drobiazgi. ale nawet ten w tak fajnym progsie jak protel nie jest zbyt mądry........tu trzeba doswiadczenia:)

Skomentuj

Polecam - jak kolega pisal wyzej - Eagle... Najlepiej w wersji 4.09 bo do wyzszych nie latwo jest znalezc crack'a, seriala, itp. Czemu Eagle? Bo jest maly, prosty, intuicyjny, w miare duza baza elementow (zawsze mozna dociagnac ze strony producenta programu dodatkowe biblioteki), no i nie sypie sie jak Protel 99SE... Protel DXP ma ta zalete ze sie nie sypie jak jego mlodszy brat, ale to kombajn raczej przeznaczony dla profesjonalistow, ktorzy potrzebuja robic symulacje, programowac uklady PLD, i takie tam inne bzdety... Dla nas amatorow najlepszym rozwiazaniem jest Eagle... Polecam go tez ze wzgledu na to ze istnieje port tego programu dla Linux'a - a ja zwykle pracuje pod Linux'em...

Skomentuj

Ja polecam CircuitMaker 2000 z TraxMekerem.
          Fajny programik i jest spolszczenie :P

Skomentuj

To znaczy że nie ma programów które same zrobią mi płytkę po narysowaniu przezemnie schematu i opisaniu jego elementów? Pzrecież na schemacie są wyraźne połączenia wszystkich elementów, program mósiałby obliczyć tylko jaki prąd będzie przepływał w danej ścieżce. Przecież to nie jest jakiś kosmos gdy podam mu parametry wszystkich elementów. Pozdro

Skomentuj

Sa programy ktore robia plytki na podstawie schematow. Ale zaden z nich nie policzy Ci pradu i dobierze szerokosc sciezki. Zaawansowany autorouter jest w protelu DXP, ale zeby rezultaty jego pracy byly zadowalajace trzeba mu podac "reguly". Pamietaj ze nic nie zastapi inteligencji czlowieka. I czesc tej inteligencji trzeba przekazac programowi chociazby w postaci tych regul.
              Pozdro
              Dexter

Skomentuj

Zgadzam się z Dexterem, inteligencji nic nie zastąpi, a Pastor chce mieć wszystko na tacy. Podobnie jak inni doradzam Eagle'a - w nim trzeba inteligencji i głowy mocno używać, ale za to jakie efekty, tylko po prostu musisz myśleć. Spróbuj zobaczymy jak ci pójdzie, może sie troche pośmiejemy :)

Skomentuj

Zgodzę się z kolegami że protel dxp to jednak nażędzie z wyższej półki, przekonałem się o tym osobiście, niestety skończyło się na stwożeniu schematu ideowego, przy twożeniu netlisty odpadłem :/ Obecnie darowałem sobie programy i bawię się recznie(o wiele większa satysfakcja przy mniejszych płytkach)

Skomentuj

mam taka malutką prośbę
                    zerknijcie na to i powiedzcie co sądzicie (moze być na priv albo mkubik@interia.pl)

co ewentualnie poprawić i jak to lepiej wywalić z Eagle zeby wyglądalo jak należy i zebym wiedział gdzie wiercic, bo cos nie moge sobie poradzić z ustawieniami CAM job
                    no i te opisy pewnie zlikwiduje na wydruku bo nie wiem jak je sobie poustawiać:-)
                    mirror wiem jak zrobić:-) teraz jest normalnie zeby było lepiej widać
                    no i co z grubościa ścieżek, ustawieniem itp itd

teraz mam nadzieje lepiej to wygląda? czy nadaje sie to już do transferu??
                    Załączone pliki

Skomentuj

Jak dajesz płytkę do oceny przydałoby się jeszcze dołączyć schemat.
                      Jeśli dobrze widzę to pady IC1 są zwarte ścieżką wychodzącą pomiędzy nimi - raczej nie zmieścisz się między padami scalaka - musiałbyś dać bardzo wąską ścieżkę, a taką trudno wykonać w warunkach domowych. Jeśli jest to jakiś preamp to szerokością ścieżek nie musisz się przejmować zbytnio - w preampach płyną bardzo słabe sygnały o niskim napięciu. Sądząc po długości ścieżek upakowanie elementów jest znikome - prawdopodobnie można tę płytkę jeszcze zmniejszyć.
                      Ja projektuję płytki w protelu i tam ustawiam sobie wielkość otworów w padach na 10mil. W ten sposób mam dobrze "zapunktowane" otwory i nie ma problemu z ręcznym owiertem tak wytrawionej płytki.

Skomentuj

Powylaczaj niektore layer'y (np. holes). A jakiego cam'a z jakim ulp'em odpalasz? Bo ja zawsze robie 'cam2print.ulp' i wybieram potem 'layout2.cam' (EAGLE 4.09) i nie mam zadnych problemow z napisami i takimi tam...

Skomentuj

Sciągnołem sobie eagle 4.13 z crackiem i jak coś zapiszę to później jakiś błąd wyskakuje i nic co zam zrobię nie moge otworzyć.Natomiast jeżeli pracuję na licencji freeware no to wszystko chodzi normalnie. Czy ktoś miał już ten problem .POMOCYYYYYY!!!!
                          Znowu wersja 4.09 nie obsługuje nowych bibliotek. Gdzie moge znaleźć biblioteki do takich układów jak tda7294, szukałem w necie i nie ma.Pozdro.

Skomentuj

Pastor>>> napisz do mnie na maila(najlepiej wyślij mi cracka:-) bo nigdzie go nie moge znaleźć - za to znalazłem (chyba) sposób na twoją "dolegliwość" - mam jakiś programik co naprawia zapisane pliki i potem jest ok - dotyczy właśnie wersji po cracku)

Quester>>> jest to właśnie plytka pod preampa:-) zatem grubością ścieżek nie musze sie martwić.. a rozmiar płytki jest dobrany pod obudowe wiec nie mam potrzeby go bardziej upakowywać, choć z pewnością da się i to nawet bardzo:-) chyba że będzie to korzystne to pokombinuje... no i pobawie sie jesio z tymi ustawieniami display i tym co TheAnt napisał
                            podmienie potem rys (juz zrobiłem nową płytke.. może być?)

Skomentuj

Teraz jest znacznie lepiej, ale z doświadczenia wiem, że znacznie lepiej się lutuje jeśli się powiekszy pady Osobiście robię pady okrągłe (fi)80mils, a owalne 40x80mils. Oczywiście w przypadku elementów o grubych nóżkach pady jeszcze większe.
                              Co do upakowania elementów - ja wychodzę z założenia, że im krótsze ścieżki tym lepiej. Jeśli zamierzasz robić ręczny owiert ustaw holes na 10mils i będzie ok. :)

Skomentuj

Pastor:
                                Nie ma zadnej biblioteki z TDA7924 - niestety - chyba ze sam ja stworzysz... A nie jest to trudne.. Ja mam TDA7294 i kilka innych ukladow ktorych nie bylo w standardowych bibliotekach a byly mi potrzebne - chciec znaczy moc... Takze postaraj sie - nikt za ciebie niczego nie zrobi - chcesz zeby bylo zrobione dobrze to zrob to sam

Skomentuj

elmomk mozesz zapodac tego progsa do naprawy plikow ? albo linka siakiegos czy cos :)

Skomentuj

Szaflik>>>
                                    Eagle LegaliZer v1.0
                                    --------------------
                                    This is a program that will help people that use Eagle (from www.cadsoft.de)
                                    because if they save their schematics with a wrong patched version of the program,
                                    it will mark the saved file as pirate. This program unmarks those files so original
                                    non-modified version of the program can load them.

Source code is included.

I wish you like it :) i wszystko powiedziane... dzieki Quester
                                    Załączone pliki

Skomentuj

ho hoooo :) wielkie DZIEKKKKSSS !!!! zaraz potestuje

Skomentuj

Zamieszczone przez elmomk
                                        Pastor>>> napisz do mnie na maila(najlepiej wyślij mi cracka:-) bo nigdzie go nie moge znaleźć - za to znalazłem (chyba) sposób na twoją "dolegliwość" - mam jakiś programik co naprawia zapisane pliki i potem jest ok - dotyczy właśnie wersji po cracku)
                                        Dostałeś już wiadmomość na priva? Bo nie wiem czy się wysłało.
                                        Link do cracka (pasuje każda wersja):
                                        http://crackinfo.net/c.htm tam są różne cracki(na dole)
                                        Pozdro!

Skomentuj

Czaruję...
                                        X