Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

NOWE ELEMENTY WE WZMACNIACZU NA TDA 7294 - CO TO DA?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

NOWE ELEMENTY WE WZMACNIACZU NA TDA 7294 - CO TO DA?

Cześć. Mam subwoofer na ARN-6684 (21dcm)+ TDA7294. Za kilka dni zabieram się za całkowitą przeróbkę obudowy, która będzie teraz dopracowana w najdrobniejszych szczegółach. Głośnik planuję zmienić za kilka miesięcy na coś z "wyższej półki" np. Vifę M21WO-39-08 (lub inny dobry głośnik do którego będzie mi pasować obudowa). Wzmacniacz pracuje w zupełnie standardowej aplikacji producenta na trafie 150W dającym 2x33,6v po wyprostowaniu co w rezultacie daje mi około 60W przy 4ohm. Na tą Teslę to wystarcza. Elementy zastosowane w tym wzmacniaczu są zupełnie przeciętne. I teraz pytanie: czy jest sens w takim wzmacniaczu wymieniać je na dużo lepsze jakościowo (kondensatory, rezystory itp.). Zależy mi na jakości dźwięku a nie na jego głośności. W tej chwili zasilacz wzmacniacza jest filtrowany kondesatorami 4700uF na stronę, a już myślę o wymianie na 10000uF. Przy samej końcówce jest 2x 2200uF. Na razie subwoofer jest podpięty do karty Audigy ale planuję zakup dobrego amplitunera. Co mi radzicie?

Z góry wielkie dzięki

Przy tym napięciu, to masz ok. 100W mocy a nie 60!
    Co do elementow, to przede wszystkim większe kondensatory filtrujące w zasilaczu (2*10000 wystarczy) i ewentualnie wymien te kondy przy samej koncowce na low-esr.

Skomentuj

Trafo

Transformator ma 2x24v a po wyprostowaniu daje 2x 33,6v. Z tego co pamiętam TDA ma dopuszczalne napięcie +- 45v. Ta moja Tesla ma 70W nominalnej mocy i planowałem wyciągnąć ze wzmacniacza nie więcej jak 60W. Aha i mostek prostowniczy mam 30A.
      A co sądzicie o tych kondensatorach: http://www.akkus.com.pl/index.php?st...=kondensatory&
      kat=elektrolityczne_zasilacz&lang=pl&dh=dt
      -czy będą lepsiejsze od "zwykłych" 10000uF?

Skomentuj

A jakie te kondy niby są, -niezwykłe? Niezwykła jest tylko cena. A pozatym po co Ci na 80V?

Skomentuj

Znalazłem jeszcze dwie sensowne oferty dobrych kondensatorów 10000uF: Samsunga (ok.13zł/szt) i Kendeil'a (20zł/szt). Co o nich myślicie?
          Aha a czy wymiana na kondów przy końcówce mocy da dobre rezultaty?

Skomentuj

Te kondensatory będą OK. Nie kupuj w Akkusie bo oni mają przebitkę na cenie chyba z 1000%!!!! Nie kupuj 10000uF tylko dołóż po 1x na stronę 4700uF albo po 2x 3300 lub 4700uF, tak będzie lepiej. Te przy końcówce zostaw, dołóż im bypassy MKT 0.1-0.47uF jeśli ich nie ma.

Skomentuj

Szczerze mówiąc wolałbym wymienić te 4700 na 10000 bo inaczej musiałbym jeszcze raz robić płytkę zasilacza a ostatnio nie mam do tego cierpliwości. Chyba, że ma to duże znaczenie...

Skomentuj

Zamieszczone przez UKA
                Przy tym napięciu, to masz ok. 100W mocy a nie 60!
                Co do elementow, to przede wszystkim większe kondensatory filtrujące w zasilaczu (2*10000 wystarczy) i ewentualnie wymien te kondy przy samej koncowce na low-esr.
                A co w tym wypadku da low-esr ??? przeciez takie kondy daje sie do przetwornicy, w tym wypadku to praktycznie nic nie zmieni. Zmiana elementów w też nie ma większego sensu. Jedynie co bym zrobil tak jak kolega radzil dolóż jeszcze kondy 2x4700uF/50V i wystarczy, przecież nie musisz robić płytki tylko wystarczy że dolutujesz na kablach do tych kondów co są w zasilaczu.

Skomentuj

Akurat mam gdzieś wolne 2x3300uF. Może macie rację - chyba je po prostu dolutuję. Czyli mówicie, że zmiana w zasilaczu z tanich kondensatorów na Kendeile nie da kompletnie żadnego efektu?

Skomentuj

Zadne cudowne rezystory ani kondensatory nie polepsza brzmienia tego wzmacniacza. Co najwyzej moga polepszyc samopoczucie wlasciela.
                    Pozdro
                    Dexter

Skomentuj

Dokladnie tak. TDA to po prostu TDA i nic z nim nie da sie cudownego zrobic.
                      Mozna dolozyc pojemnosci w zasilaczu i to wszystko. Polecam jeszzce na wyjsciu TDA rezystor 4.7-10om i kondensator 100nF-220nF bo jeszcze nie spotkalem TDA ktory by sie w subie nie wzbudzal!!!

Skomentuj

Irek, masz na myśli na wyjściu sygnału już na subwoofer?

[ Dodano: 2005-03-12, 18:48 ]
                        Aha i słuchajcie; przerabiam teraz mój subwoofer i chcę zmniejszyć objętość skrzyni (teraz 50l) do góra 35-40litrów. I problem w tym, że WinISD sugeruje mi zamkniętą obudowę 180 litrów albo b-r 270 litrów. Co to za bezsens? Jaka będzie sensowna objętość dla tego głośnika? Ścianki będą miały 28mm grubości.

ARN-6684
                        http://www.tvm-valmez.cz/index.php?i...atit=59&catg=1

Skomentuj

Może będziesz miął mniekjsze zakłocenia i wogóle bedzie stabilniej chodził jak rezystorki powymieniasz, ale duużo bardziej odczuwalna rożnice zauważysz jak kondów do zasilacza dokupisz....

Skomentuj

Nie wiem z czym jest to zwiazane ale na przykład po zwiekszeniu pojemności w zasilaczu do wzmaka na lm-ie zauwazyłem że sie bas zamulił,zniknęła detaliczność.Zresztą nie tylko u mnie tak się dzieje.Jak to właściwie jest?Bo jakoś nie bardzo to rozumie.Nie wiem jak sie zachowuje tda ale lm jest jakiś czuły na takie zmiany.

Skomentuj

Umberto a jakiej mocy jest zasilacz i ile jest pojemności filtrującej, może trafo nie wyrabia prądowo i nie nadąża doładować kondów bo jest za duża pojemność.

Skomentuj

coolombo, zasilacz ma 2 trafa po 150VA,pojemności testowo od 4700uF(najładniej gra) do 20000uF na gałąź.Wzmacniacz jest zrobiony na bardzo dobrych elementach-rikken,panasonic,lm orginał nationala.
                                Niewiele z tego rozumie ale różnica na ucho jest.Acha,napędza toto szerokopasmówki TVM-a.Kiedyś też byłem zwolennikiem solidnej filtracji,teraz to normalnie zgłupiałem.

Skomentuj

Czaruję...
                                X